UWAGA: pakiet pomocowy dla wrocławskich firm w związku z epidemią koronawirusa. Zwolnienia z opłat w handlu i usługach – czynsz za 1 zł, ogródki gastronomiczne bez opłat.
Od 2024 roku będą obowiązywały nowe zasady dotyczące organizacji ogródków restauracyjnych. Czytaj więcej o zmianach.
Koncepcja organizacji ogórdków gastronomiccnych na terenie Parku Kulturowego Stare Miasto
Ogródki gastronomiczne
Wystawienie stolików i krzeseł na chodnik przed kawiarnią wymaga zgody gospodarza terenu, czyli właściciela, bądź działającego w jego imieniu Zarządcy terenu. Może ją uzyskać wyłącznie właściciel lub najemca lokalu użytkowego prowadzący w nim działalność gastronomiczną. Należy pamiętać, że ogródek jest związany z nieruchomością lokalową i może być zlokalizowany wyłącznie w bezpośrednim sąsiedztwie lokalu, którego jest „przedłużeniem”. Nie ma możliwości otwierania satelitarnych ogródków gastronomicznych w dowolnych, atrakcyjnych częściach Wrocławia przez lokale funkcjonujące pod określonym adresem.
Przedsiębiorca, który chce zorganizować ogródek gastronomiczny, musi przede wszystkim ustalić, kto jest właścicielem terenu, na którym ogródek ten ma stanąć.
Jeśli ogródek ma stanąć na gruncie Gminy Wrocław, trzeba sprawdzić, kto tym terenem zarządza (np. ZDiUM, ZZM, ZZK, WNK, WM sp. z o. o.).
Większość terenów w ścisłym centrum Wrocławia, w tym Rynek, Sukiennice, Przejście Garncarskie, Przejście Żelaźnicze, odcinek ul. Świdnickiej od Rynku do pl. Teatralnego, ul. Oławska od Rynku do ul. Kazimierza Wielkiego oraz ul. Kuźnicza od ul. Kotlarskiej do Placu Uniwersyteckiego, pozostaje w obszarze zarządzania ZZK.
Tereny zielone, m.in. parki, skwery, lasy komunalne i obszary wzdłuż fosy miejskiej są zarządzane przez ZZM.
Chodniki przed lokalami poza obszarem zarządzania ZZK, czyli w tzw. pasie drogowym pozostałych dróg wewnętrznych oraz dróg publicznych, pozostają w jurysdykcji Zarządu Dróg i Utrzymania Miasta.
W przypadku terenów prywatnych, uzgodnień formalno-prawnych należy dokonywać z właścicielem terenu.
Gdzie złożyć wniosek
W przypadku terenów zarządzanych przez ZZK wniosek o podpisanie umowy na organizację ogródka gastronomicznego należy złożyć w:
- Zarządzie Zasobu Komunalnego, 50-111 Wrocław, ul. Św. Elżbiety 3 Wrocław, kancelaria- pokój nr 2 (parter) .
- Szczegółowe informacje można uzyskać w pok. 210, 213, 214, 216 (IIp) i pod nr tel: 71 776 24 41, 71 776 24 54, 71 776 24 65, 71 776 24 58
Listę niezbędnych załączników (w tym opinii, zgód i zaświadczeń) określa Zarządzenie nr 6533/17 Prezydenta Wrocławia w sprawie określania zasad organizowania w sezonie letnim ogródków gastronomicznych na gruntach stanowiących własność Gminy Wrocław.
Uzyskanie zezwolenia na zorganizowanie ogródka gastronomicznego w pasie drogowym pozostałych dróg wewnętrznych oraz dróg publicznych, wiąże się najczęściej z koniecznością uzyskania zezwolenia na zajęcie pasa drogowego w interesującej przedsiębiorcę lokalizacji.
Jest to możliwe po uzyskaniu pozytywnej opinii Koordynatora Plastycznego Wystroju Miasta oraz opinii Wydziału Inżynierii Miejskiej UM we Wrocławiu.
Wniosek o wydanie zezwolenia na zajęcie pasa drogowego należy złożyć w:
- Zarządzie Dróg i Utrzymania Miasta (ZDiUM), Wrocław, ul. Długa 49, bud. B, pok. 1, tel.: 71 355 90 76 (centrala), 376 07 34, 376 07 92 (Biuro Obsługi Interesanta), email: zdium@zdium.wroc.pl
- Z szczegółową procedurą podpisywania umowy na dzierżawę pasa drogowego, listą niezbędnych zgód i pozwoleń oraz formularzem wniosku o wydanie zezwolenia można się zapoznać na stronie ZDiUM. Udzielanie dodatkowych informacji i odbiór zezwoleń: bud.B, pok. 112a, tel.: 71 376 08 40
Do wniosku do ZDiUM należy dołączyć m.in.:
- Szczegółowy plan sytuacyjny (mapa zasadnicza w skali 1:500) z zaznaczeniem lokalizacji , wymiarów ogródka gastronomicznego oraz zaznaczeniem położenia lokalu, w którym prowadzona jest podstawowa działalność gastronomiczna (mapę zasadniczą w skali 1:500 można uzyskać w Zarządzie Geodezji , Kartografii i Katastru Miejskiego we Wrocławiu , Biuro Katastru Miejskiego Kromera 44).
- Opinię Wydziału Inżynierii Miejskiej (Działu Organizacji Ruchu Drogowego Urzędu Miejskiego Wrocławia) dotyczącą bezpieczeństwa ruchu drogowego dla lokalizacji ogródka gastronomicznego (ul. G. Zapolskiej 4, 50-032 Wrocław).
- Opinię Koordynatora ds. Wystroju Plastycznego Miasta Urzędu Miejskiego Wrocławia (pl. Nowy Targ 1-8, 50-141 Wrocław)
- W przypadku lokalizacji w strefie ścisłego nadzoru konserwatorskiego - pozwolenie konserwatorskie lub opinię konserwatorską Biura Miejskiego Konserwatora Zabytków (ul. Bernardyńska 5, 50-156 Wrocław).
- Kserokopię aktualnego dokumentu potwierdzającego status prawny wnioskodawcy (np. wypis z właściwego rejestru lub ewidencji lub inny równoważny dokument – do uzgodnienia ze ZDiUM – w zależności od statusu wnioskodawcy) oraz kserokopię zaświadczenia o numerze identyfikacyjnym REGON i identyfikacji podatkowej NIP.
- Kopię tytułu prawnego do lokalu, przed którym ma być organizowany ogródek gastronomiczny (np. kopia umowy najmu lub inny równoważny dokument potwierdzający tytuł prawny do lokalu).
- W przypadku działania w sprawie pełnomocnika – oryginał pełnomocnictwa lub uwierzytelniony odpis pełnomocnictwa z potwierdzeniem wniesienia opłaty skarbowej w wysokości 17 zł.
- Jeśli stoliki, krzesła czy parasole będą wpływać na poruszanie się/parkowanie samochodów i pieszych trzeba dołączyć projekt organizacji ruchu drogowego w rejonie przewidywanego zajęcia pasa (zatwierdzony przez Dział Organizacji Ruchu Drogowego Wydziału Inżynierii Miejskiej Urzędu Miejskiego Wrocławia, ul. G. Zapolskiej 2/4).
Udostępnienie terenów gminnych na ogródki gastronomiczne na terenach zarządzanych przez Wrocławskie Mieszkania Sp. z o.o.:
- Strona zainteresowana dzierżawą terenu, składa wniosek do właściwego Biura Obsługi Klienta o dzierżawę terenu wraz ze wskazaniem okresu dzierżawy oraz dokładnym określeniem obszaru nieruchomości.
- BOK po akceptacji (sprawdzenie własności terenu, obciążenia prawami, umowami, przeznaczenie gruntu) kieruje do Prezydenta wniosek o zgodę na dzierżawę terenu w trybie negocjacji.
- Po wyrażeniu zgody Prezydenta, pracownik BOK przygotowuje i podaje do publicznej wiadomości wykaz. Dokument zawiera dokładne oznaczenie terenu, powierzchnię, przeznaczenie, okres dzierżawy, stawkę czynszu. Wykaz podaje się do publicznej wiadomości na okres 21 dni.
- Kolejnym krokiem są negocjacje stawki czynszu dzierżawnego, po których następuje podpisanie umowy i przekazanie terenu na podstawie protokołu zdawczo-odbiorczego.
Uwaga
Każda lokalizacja ogródka gastronomicznego na terenie miasta Wrocławia oraz jego wygląd (forma zadaszenia i wyposażenia, kolorystyka itp.), a także zmiany wprowadzone w trakcie użytkowania, wymagają zawsze akceptacji Koordynatora Plastycznego Wystroju Miasta przy Wydziale Architektury i Budownictwa (patrz Załącznik nr 1 Zarządzenia 6533/17). Akceptacja wymagana jest również wtedy, gdy ogródek pozostaje bez zmian w stosunku do roku ubiegłego.
Galeria
Kliknij na zdjęcie aby powiększyć