wroclaw.pl strona główna Najświeższe wiadomości dla mieszkańców Wrocławia Dla mieszkańca - strona główna

Infolinia 71 777 7777

9°C Pogoda we Wrocławiu

Jakość powietrza: umiarkowana

Dane z godz. 05:20

wroclaw.pl strona główna
  1. wroclaw.pl
  2. Dla mieszkańca
  3. Aktualności
  4. Zobacz listę 12 potraw wigilijnych na Boże Narodzenie [PRZEPISY]

Po II wojnie światowej do Wrocławia przyjechali nowi mieszkańcy. Byli to przesiedleńcy z Kresów, z Wielkopolski, z centralnej Polski i z południowej. Każdy z nich przywiózł swoje oryginalne, przepisy na święta, domowe obiady, ciasta i przystawki. Dzięki temu Wrocław jest tak bogaty w smaki, jak żadne inne miasto w Polsce. Sprawdźcie przepisy 12 potraw wigilijnych, które możecie przygotować na świąteczny stół.

Historia potraw wigilijnych we Wrocławiu

Przyszli wrocławianie przyjechali na Ziemie Odzyskane (niektórzy nazywali je „dzikim zachodem”) w poszukiwaniu pracy, dachu nad głową i nowego życia. Przywieźli ze sobą nie tylko skrzynie z dobytkiem z poprzednich domów, ale też swoją, regionalną tradycję.

Również tą kulinarną, która była przekazywana z pokolenia na pokolenie, z babci na mamę, a potem z mamy na córkę. Różne przepisy na przystawki, zupy, drugie dania, ciasta i desery oraz sałatki na święta przewijają się od kilkunastu lat wśród tutejszych rodzin.

I tak każdy wniósł coś swojego, nowego i osobistego w kulinarny świat Wrocławia. Jedni przywieźli przepisy ze Lwowa, inni z Wileńszczyzny, Mazowsza, a kolejni z Małopolski czy Wielkopolski.

Dzięki temu wrocławska kuchnia jest tak przebogata, różnorodna i pełna ciekawych smaków i połączeń.

Potrawy wigilijne - przepisy

Biorąc pod uwagę jak bardzo potrawy wigilijne różnią się od regionu Polski, można zagubić się w układaniu listy 12 potraw. Dlatego przygotowaliśmy dla was przepisy na potrawy wigilijne, których nie może zabraknąć na wigilijnym stole w te święta.

Karp w galarecie, smażony i pieczony

No właśnie. Karp. Jest różnie podawany. Na słodko w galarecie z cebuli. Smażony, pieczony. Ale nie tylko karp leży na półmiskach. Inne ryby też są dopuszczane na wigilijny stół. Na przykład tatar z łososia zmieszany z ręcznie robionym majonezem, ogórkiem kiszonym, drobno pokrojoną cebulką szalotką. Śledzie w occie, oleju, na słodko z rodzynkami i karmelizowaną cebulą to również popularna pozycja.

Pieczona ryba pixabay
Pieczona ryba

Śledzie na Wigilię

Śledzie przyrządzane to podstawa wigilijnego stołu. Są świetną przystawką, zaostrzającą apetyt. Jeśli chcemy troszkę uciec od tradycji śledzika z cebulką, warto sięgnąć po śledziowe „wariacje”, także samodzielnie komponując różne smaki. W naszej propozycji z wigilijnego śledzia wydobędziemy trochę słodyczy.

Przepis na śledzie na wigilię.

Barszcz z uszkami

Chociaż niektórzy są wierni zupie grzybowej, czysty, czerwony barszcz stawiany jest na wigilijnym stole najczęściej. Występuje on jako fantastyczne preludium do dalszej części uroczystej wieczerzy. Najlepszy jest tylko taki, który przygotujemy od podstaw, nie oglądając się na dostępne w sklepach koncentraty.

Przepis na barszcz z uszkami.

Pierogi na wigilię

Różne pierogi dobrze sprawdzają się przez całe święta. Na ciepło, a także na zimno, np. pieczone, dobrze smakują z gorącym barszczem. Do lepienia pierogów można przystępować całą rodziną, dobrze się przy okazji bawiąc i spędzając razem czas. Mamy przepisy na najbardziej popularne – pierogi z kapustą i grzybami i „nieśmiertelne” ruskie.

Przepis na pierogi na wigilię.

Pierogi ruskie pixabay
Pierogi ruskie

Bigos

O bigosie można opowiadać bez końca. I jeść bez końca, zwłaszcza ten dobrze „przegryziony”, czyli trzymany na mrozie i wielokrotnie odgrzewany. Sposobów na bigos też jest wiele, ale każdy opiera się na tych samych składnikach: kapuście kiszonej i słodkiej oraz różnych mięsach i wędlinach. Reszta ingrediencji to już nasza inwencja twórcza.

Przepis na świąteczny bigos.

Ryba po grecku

Ryba po grecku to taki klasyk świątecznego menu, chętnie spożywany także nie od święta. Żeby było jasne – w Grecji o takim serwowaniu ryby chyba niewiele wiadomo. Więc skąd wzięła się ta nazwa? Prawdopodobnie to skojarzenie z kuchnią śródziemnomorską, w której popularne są warzywa duszone w oliwie, często z pomidorami, podawane na zimno jako przystawki.

Przepis na rybę po grecku.

Makowiec

Bez domowego makowca święta są nieważne. A tak na poważnie – tradycyjne ciasta z makiem są zwieńczeniem każdego uroczystego posiłku. Świetnie smakują z wigilijnym kompotem z suszu albo z aromatyczną kawą. Najczęściej pieczemy makowce zawijane i potrzeba trochę wprawy, żeby dobrze się udały.

Przepis na makowca.

Pierniki

Pierniki od dawna uważane są za symbol dobrobytu i luksusu, a ponieważ tego życzymy sobie nie tylko z okazji świąt, nic dziwnego, że piernikowe wypieki na Boże Narodzenie to niepodważalna tradycja. Nieważne, czy pieczecie ciasto czy tylko ciasteczka, na pewno te słodkości ucieszą wszystkich domowych biesiadników i waszych gości.

Przepis na świąteczne pierniki.

Przepisy na święta Bożego Narodzenia prosto od naszych czytelników

Nasi konsultanci smaku podzielili się z czytelnikami www.wroclaw.pl kilkoma sprawdzonymi przepisami na potrawy wigilijne.

Piernik bez jajek

  • 2 szklanki mleka
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 4 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki sody
  • 4 łyżki powideł
  • 1 i 1/2 paczki przyprawy do piernika
  • 2-3 łyżki kakao
  • 1 kostka margaryny

Roztopić margarynę i połączyć z cukrem oraz mlekiem. Wymieszać, połączyć z pozostałymi składnikami i dobrze wymieszać. Piec godzinę w temperaturze 180 stopni.

Śledź po kaszubsku 

  • 0,5 kg śledzi solonych (wymoczyć)
  • 5 cebul, trochę oleju i majeranku
  • 1 koncentrat pomidorowy
  • 1/2 szklanki suszonych śliwek
  • 1 szklanka grzybów w occie
  • 1 garść rodzynek
  • sól, pieprz

Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oleju. Dodać śliwki (pokrojone) i rodzynki. Smażyć ok. 10 minut, mieszając. Grzyby odsączyć i pokroić w ćwiartki. Do mieszanki z cebuli dodać koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Smażyć jeszcze ok. 5 minut. Gdy sos ostygnie, wrzucić do niego grzyby i pokrojone śledzie. Wymieszać i doprawić wedle uznania.

Pierogi smażone

Farsz: 1 kg pieczarek pokrojone w kostkę podsmażyć z 2 cebulami

Ciasto

  • 1 kg mąki
  • 1 łyżka sody
  • śmietana
  • sól

Zagnieść ciasto do takiej konsystencji, żeby nie kleiło się do rąk. Wałkować na ok. 0,5 cm. Kroimy ciasto w kwadraty, rozkładamy na nich farsz i zlepiamy brzegi. Smażyć na gorący, głębokim tłuszczu.

Sernik królewski

Ciasto:

  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 10 dag margaryny
  • dodatek: jagody

Składniki posiekać i zagnieść. Wylepić nim dno blaszki. Na wierzch można dać jagody.

Masa serowa:

  • 1 kg sera twarogowego,
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej (lub budyniu śmietankowego)

Ser ucieramy z cukrem, jajami i mąką. Wylewamy masę na ciasto.

Masa budyniowa:

  • 2 budynie (na pół litra mleka z cukrem rozrobione)
  • 4 jaja
  • 10 dag cukru pudru
  • 1/2 kostki margaryny

2 budynie ugotować w 1/2 litrze mleka i ostudzić. Do zimnego budyniu dodajemy żółtka, cukier puder, margarynę i miksujemy. 

Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy budyniowej. Wymieszać i wyłożyć na ser. Piec ok. godziny w temp. 229 stopni.

Sernik pixabay
Sernik

Sprawdź galerie przepisów od naszych czytelników

Galeria zdjęć

Przepisy na święta od internautów

Sprawdźcie najlepsze przepisy na potrawy wigilijne oraz ciasta wigilijne od internautów.

Świąteczny pudding

Boczniaki po kaszubsku

Paszteciki

Pierogi z pieczarkami

Pierniczki

Kruche ciastka

Wigilia wegańska

Dieta wegańska to ścisły wegetarianizm. Podczas gdy miłośnicy tego drugiego mogą wyłączyć z diety tylko niektóre produkty pochodzenia zwierzęcego, weganie nie spożywają żadnych produktów tego typu. Czyli nie ma mowy nie tylko o mięsie czy rybach, ale i o nabiale, jajach, miodzie... Jak więc mają żyć weganie zwłaszcza w święta? Okazuje się, że... bardzo smacznie. Sprawdźcie przepisy na wigilie wegańską.

Bigos wegański

  • 1 kg kiszonej kapusty - bardzo dokładnie przepłukana
  • 1 kg białej kapusty
  • szklanka zielonej soczewicy
  • duża cebula
  • duże kwaśne jabłko
  • 40 g suszonych grzybów
  • 3 łyżki powideł śliwkowych
  • 10-12 wędzonych śliwek
  • szklanka białego wina
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane 
  • 4 ziela angielskie
  • 3 goździki
  • 3 liście laurowe
  • 0,5 łyżeczki pieprzu ziarnistego
  • 1,5 łyżeczki kminku
  • 1,5 łyżeczki cząbru
  • 2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
  • łyżeczka tymianku
  • 0,5 łyżeczki ziaren kolendry
  • 0,5 łyżeczki ziaren gorczycy
  • łyżeczka majeranku
  • łyżka syropu z agawy
  • sól
  • olej ryżowy

PrzygotowanieNa kilka godzin przed gotowaniem zalej grzyby gorącą wodą. Trzymaj pod przykryciem. Potem odsącz grzyby i zachowaj wodę. Duże kapelusze pokrój na mniejsze kawałki. W dużym garnku rozgrzej olej i przesmaż pokojoną w piórka cebulę. Gdy się zeszkli, dorzuć dokładnie przepłukaną gorącą wodą, pokojoną w mniejsze kawałki kiszoną kapustę, czosnek, łyżkę soli i resztę przypraw. Zalej całość 2 szklankami wody i duś pod przykryciem na małym ogniu ok. godziny. 

Białą kapustę poszatkuj, pokój jabłko ze skórką w drobną kostkę. Dorzuć do garnka. Dodaj soczewicę, pokrojone śliwki, grzyby i wlej wodę z ich moczenia, sos sojowy, syrop z agawy, powidła i wino. Dokładnie wymieszaj. Gotuję na małym ogniu przynajmniej 5 godz., sprawdzając co jakiś czas, czy nie trzeba dolać wody, by bigos się nie przypalił. Pod koniec gotowania ewentualnie dopraw do smaku solą. Bigos oczywiście może sobie kilka dni postać.

Chrupiące paszteciki

ok. 10 sztuk

  • 1 arkusz wegańskiego ciasta francuskiego
  • 500 g pieczarek (albo namoczonych suszonych grzybów)
  • 150 g mrożonego szpinaku w liściach
  • 0,5 szklanki czerwonej soczewicy
  • łyżeczka sosu tamari (lub sojowego)
  • łyżka płatków drożdżowych
  • 0,5 łyżeczki papryki wędzonej
  • łyżeczka papryki ostrej
  • 0,5 łyżeczki czosnku w proszku
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

PrzygotowanieDo rozgrzanego do 220 °C piekarnika włóż blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozgrzej na patelni odrobinę oleju i podsmaż drobno pokrojone pieczarki (grzyby). Dodaj zamrożony szpinak i soczewicę. Duś pod przykryciem, co jakiś czas dolewając trochę wody, którą „wypije” soczewica. Dodaj przyprawy i sos sojowy. Gdy całość będzie miękka, możesz wszystko zblendować lub rozgnieść widelcem. Arkusz ciasta przekrój na pół, rozwiń i podziel każdą część na 5 prostokątów. Na każdy z nich nakładaj farsz i zawijaj w pasztecik. Przełóż paszteciki na blachę i zapiekaj na złocistobrązowo.

Boczniaki w korzennej marynacie

  • 1 kg boczniaków
  • olej
  • cebula

Na marynatę:

  • 2 łyżki whisky lub brandy
  • 2 łyżki musztardy
  • łyżeczka syropu klonowego
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • 4 łyżki dobrego sosu sojowego
  • 1/4 szklanki oleju lnianego
  • 0,5 łyżeczki soli
  • liść laurowy
  • mała gwiazda anyżu
  • 2 goździki
  • 2 nasiona kardamonu
  • łyżeczka mielonej kolendry
  • 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru 

Przygotowanie: Boczniaki obsmaż z obydwu stron na oleju na złoto i odstaw do przestudzenia. Porój cebulę w cienkie pióra. W naczyniu połącz i dobrze wymieszaj najpierw wszystkie płynne składniki marynaty, a na koniec dorzuć do niej wszystkie przyprawy. Usmażone boczniaki ułóż na dnie szerokiego naczynia, posyp cebulą, a następnie zalej marynatą. Przykryj folią i odstaw do lodówki na noc. 

Pasztet z suszonymi wiśniami

  • 2 korzenie pasternaku (albo pietruszki)
  • mały seler
  • sól himalajska
  • pieprz
  • olej roślinny
  • 0,5 szklanki kaszy gryczanej nieprażonej
  • 240 g białej fasoli, ugotowanej dzień wcześniej, albo fasoli z puszki 
  • łyżka sosu sojowego tamari
  • pieprz
  • łyżka majeranku
  • łyżka suszonej pietruszki
  • 0,5 łyżki mielonej kolendry
  • 0,5 szklanki suszonych wiśni 

Przygotowanie: Pasternak i seler obierz i pokrój na mniejsze kawałki, mogą być ćwiartki, obtocz je w soli himalajskiej, pieprzu i oleju. Zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 200 st. Celsjusza ok. 30-40 min – warzywa muszą być miękkie. Wyłoż je na talerz do ostudzenia. W międzyczasie ugotuj kaszę gryczaną na sypko – z 1,5 szklanki wody. Potem lekko ją ostudź. Pasternak, kaszę i namoczoną i ugotowaną wcześniej fasolę przełóż do miski i dokładnie zmiksuj na gładko. Dodaj i wmieszaj suszone wiśnie. Przełóż masę do foremki, wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierz połóż dla ozdoby kilka wiśni. Pasztet piecz 180 st. Celsjusza ok. 40 min. Wyjmij i wystudź. Można go przechowywać w lodówce ok. tygodnia.

Wigilia wegetariańska

Wegetarianizm jest potocznie rozumiany jako niejedzenie mięsa. Niemało osób wokół nas wybrało taką dietę, kierując się różnymi powodami: etycznymi, ekologicznymi czy religijnymi, ale także dlatego, że uważa mięso za niezdrowe. Ty też tak masz i boisz się, że niczego nie zjesz na święta u mamy? Spróbuj namówić ją także na takie potrawy.

Pierogi z soczewicą

 Na farsz: 

  • 20 dag zielonej soczewicy 
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • łyżeczka curry
  • łyżeczka mielonejkolendry 
  • 0,5 łyżeczki soli
  • łyżka kaszy mannej (nieobowiązkowo)
  • 1,5 szklanki wody

Na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • łyżka miękkiego masła (lub klarowanego) 
  • ok. 0,5 szklanki ciepłej wody

Do polania pierogów:

  • granulat sojowy
  • 3 łyżki masła (także klarowane)

Przygotowanie: Wypłucz soczewicę, zalej ją wodą, wrzucić przyprawy i gotuj, aż będzie prawie rozgotowana (gdy trzeba, dolewaj wody). Wyjmij liście laurowe i ziele angielskie, dodaj kaszę i gotuj jeszcze, mieszając, 2 min. W  międzyczasie zagnieć ciasto tak, by było miękkie i elastyczne. Z rozwałkowanego ciasta wykrawaj kółka, nakładaj farsz i zaklejaj brzegi. Pirogi gotuj we wrzącej osolonej wodzie ok. 4 min po wypłynięciu. Przyrumień na maśle granulat z odrobiną wegety lub sosu sojowego i polej nim gotowe pierogi.

Kapusta z grochem

  •  1 kg kiszonej kapusty
  • 30 dag niełuskanego grochu 
  • 3 łyżki masła
  • duża cebula
  • łyżka mąki pszennej
  • 3 listki laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: Wypłucz groch i namaczaj w wodzie co najmniej 2 godz. przed gotowaniem. Odcedź, zalej w garnku z nieosoloną wodą i gotuj do miękkości, tak by się nie rozpadł. Odciśnij nadmiar soku z kapusty, jeśli jest za kwaśna, przepłucz zimną wodą, potem gotuj ją do miękkości z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Połącz kapustę z grochem. Na 2 łyżkach masła zeszklij pokrojoną w kostkę cebulkę i dodaj do kapusty. Na reszcie masła zrumień lekko mąkę i zalej odrobiną zimnej wody, żeby po dodaniu zasmażki do kapusty nie powstały mączne grudki. Połącz z kapustą z grochem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Łazanki z kapustą i grzybami

  • 250 g makaronu łazanki
  • 0,5 kg kiszonej kapusty 
  • 50 g suszonych grzybów 
  • 2 cebule 
  • 2 łyżki masła
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
  • sól
  • pieprz 

Przygotowanie: Makaron ugotuj w osolonej wodzie, zahartuj i odcedź. Kapustę ugotuj do miękkości, odciśnij i drobno pokrój. Zagotuj grzyby, odcedź i pokrój je w paseczki. Zeszklij na maśle drobno pokrojoną cebulę, dodaj kapustę, grzyby, pieprz ziołowy, sól i czarny pieprz do smaku. Całość chwilę podduś, a potem wymieszaj z ugotowanym makaronem.

Wegetariańska ryba po grecku

  • mała paczka kotletów sojowych
  • 5-6 marchewek
  • duża pietruszka
  • 0,5 średniego selera
  • 150 g koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 0,5 szklanki mąki
  • mała cebula
  • 4 listki laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 2 łyżeczki bulionu wegetariańskiego w proszku
  • 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
  • łyżka sosu sojowego
  • 4 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: Zalej zimną wodą kotlety sojowe. Dorzuć do garnka pokrojoną w ćwiartki cebulę, dodać łyżkę sosu sojowego, 1 łyżeczkę przyprawy do kurczaka, listki laurowe, ziele angielskie i 1 łyżeczkę sproszkowanego bulionu wegetariańskiego. Po zagotowaniu kotlety gotuj jeszcze ok. 4 min. Potem kotlety przecedź na durszlaku i ostaw do ostygnięcia. Zetrzyj marchewkę, pietruszkę i seler na tace o dużych oczkach. Wlej kilka łyżek oleju na patelnię, dorzucić warzywa, podsmażaj ok. 4 min na średnim ogniu. Dolej trochę i duś pod przykryciem ok. 15 min. Gdy warzywa będą miękkie, dodaj koncentrat pomidorowy i musztardę, wymieszać, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Do miseczki wsyp mąkę, łyżeczkę przyprawy do kurczaka, łyżeczkę bulionu, pieprz, szczyptę soli. Dolej tyle wody, by powstało ciasto naleśnikowe o konsystencji gęstej śmietany. Wymieszaj. Na rozgrzanej patelni z olejem usmaż zanurzone w cieście kotlety. Ułóż je na półmisku i przykryć warzywami.

Pasztet z pieczonego bakłażana i orzechów włoskich 

  • 2 duże bakłażany
  • 2 szklanki orzechów włoskich
  • 2 cebule
  • 0,5 główki czosnku
  • 4-5 łyżek siemienia lnianego, zmielonego
  • łyżeczka soli morskiej
  • 0,5 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • 3/4 gałki muszkatołowej, startej

Przygotowanie: Całe bakłażany upiecz pod przykryciem w naczyniu żaroodpornym w 180 st. C ok. 45-60 minut (muszą być miękkie). Orzechy zmiksuj na pył, dodaj upieczone bakłażany, cebulę, czosnek, siemię i przyprawy i miksuj przez 3-4 min. Masa powinna być gęsta, jednolita i aksamitna. Potem przełóż ją do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 180 st. C ok. 45 min. Pasztet można jeść na ciepło albo po schłodzeniu na zimno, ponieważ dobrze się kroi.  

Sernik świąteczny

Na masę serową:

  • 1 kg białego twarogu, zmielonego
  • 2 szklanki cukru pudru lub fruktozy
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 0,7 kostki masła
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kaszy mannej
  • 25 dag ugotowanych ziemniaków
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka pomarańczowa lub olejek pomarańczowy
  • 0,5 szklanki rodzynek

Na spód:

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka orzechów włoskich, zmielonych 
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 0,5 szklanki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,7 kostki masła

Przygotowanie:

Masa - masło utrzyj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Powoli dodawaj twaróg, cały czas miksując, a potem po trochu zmielone  lub utłuczone ziemniaki. Dodaj proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczana, kaszę manna, aromat pomarańczowy i wszystko dokładnie wymieszaj mikserem. Dorzuć rodzynki.

Ciasto - zagnieć z masłem mąkę, zmielone orzechy, proszek do pieczenia i cukier. Wyklej ciastem spód tortownicy (o średnicy 24 cm). Na ciasto wylej masę serową i wstaw sernik do rozgrzanego piekarnika. Piecz ok. 40-50 min w 170 st. C. Po upieczeniu zostaw sernik w piekarniku, aż całkiem wystygnie.  

Czekoladowy tort bez pieczenia 

Na masę:

  • 800 g nerkowców
  • 3/4 szklanki ksylitolu (lubo cukru kokosowego)
  • 3/4 szklanki kakao w proszku
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 0,5 szklanki mleka roślinnego
  • 1/3 szklanki świeżych żurawin

Na spód:

  • 200 g mieszanych orzechów (np. laskowych i ziemnych)
  • 250 g daktyli
  • 1/3 szklanki świeżych żurawin
  • szczypta soli morskiej
  • 3 łyżki oleju 

Przygotowanie: 

Spód: Wszystkie składniki zmiksuj na kleistą masę − orzechy nie muszą być starte na pył. Masa powinna się kleić i zbijać w jedną kulę. Następnie przełóż ją na spód tortownicy i wyrównaj łyżką.

Masa: Składniki miksuj ok. 5 min, do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Wlej masę wylewamy do tortownicy na spód. Tort wstaw na noc do lodówki, potem udekoruj żurawiną.

Bądź na bieżąco z Wrocławiem!

Kliknij „obserwuj”, aby wiedzieć, co dzieje się we Wrocławiu. Najciekawsze wiadomości z www.wroclaw.pl znajdziesz w Google News!