Najważniejsze informacje (kliknij, aby przejść)
- Wrocław z 22 restauracjami w przewodniku Michelin
- Michelin Service Award dla Beaty Śniechowskiej
- Sukces wrocławskiej branży gastronomicznej
- Czym są Gwiazdki Michelin
- Kto w Polsce ma Gwiazdki Michelin
- Bib Gourmand – co to jest
- Rekomendacja Michelin – co to jest
- Jaka restauracja we Wrocławiu ma Bib Gourmand?
- Jaka restauracja we Wrocławiu ma Rekomendację Michelin?
Wrocław z 22 restauracjami w przewodniku Michelin
– To najlepszy debiut w historii przewodnika Michelin w Polsce – we Wrocławiu to aż 22 lokale, które otrzymały rekomendację Michelin. Przypomnę, że takich restauracji jest tylko 20 tysięcy na całym świecie – podkreśla Maciej Dobrzyniecki, prezydent Polskiej Akademii Gastronomicznej, Wiceprezydent Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej z siedzibą w Paryżu, wyłączny partner Przewodnika Michelin w Polsce.
– Serdecznie gratulujemy trzem kobietom, szefowym kuchni, które otrzymały wyróżnienie Bib Gourmand, bo gwarantuje doskonałą jakość w stosunku do ceny. Pamiętajmy, że pojawienie się w przewodniku to także zobowiązanie, do dzielenia się wiedzą o otwarcia drzwi swoich restauracji – szlachectwo zobowiązuje!
Trzeba również podkreślić, ze Wrocław i Dolny Śląsk ma niesamowite produkty regionalne, które bez wątpienia miały przełożenie na to, że tak wiele wrocławskich restauracji trafiło na karty Przewodnika – dodaje Maciej Dobrzyniecki.
Michelin Service Award dla Beaty Śniechowskiej
„Beata Śniechowska to kluczowa postać wrocławskiej sceny gastronomicznej, przede wszystkim szefowa kuchni dwóch restauracji – Młodej Polski i nagrodzonej Bib Gourmand Baby – które dołączyły do naszej pierwszej wrocławskiej selekcji. Jednak nawet będąc w kuchni uważnie przygląda się obsłudze, zapewniając, że jej zespoły tworzą ciepłe, przyjazne środowisko dla gości. Wspaniale jest widzieć szefową kuchni, która rozumie znaczenie dobrej obsługi i traktuje ją priorytetowo w swoich restauracjach” – czytamy w uzasadnieniu decyzji inspektorów przewodnika Michelin.
Sukces wrocławskiej branży gastronomicznej
– Wrocławska branża czekała na to wiele lat. Fakt, że Wrocław znalazł się wśród miast rekomendowanych przez przewodnik Michelin, to ogromne wyróżnienie dla naszych restauratorów, kucharzy, producentów lokalnych i wszystkich zaangażowanych w rozwój kulinarnej tożsamości miasta. To także dowód, że konsekwentna praca – od warsztatów i kampanii promujących lokalną kuchnię, aż po organizację wydarzeń na skalę międzynarodową – przynosi wymierne efekty – zwraca uwagę prezydent Wrocławia Jacek Sutryk.
Czym są Gwiazdki Michelin
Gwiazdkę Michelin przyznają restauracjom anonimowi krytycy francuskiego przewodnika Michelin. Pierwsze gwiazdki przyznano w 1926 roku.
Krytycy kulinarni, zwani też inspektorami, odwiedzając restaurację sprawdzają jakość produktów, opanowanie smaku i technik gotowania, osobowość szefa kuchni reprezentowaną w doświadczeniu kulinarnym, wartość doświadczenia pod kątem jakości i ceny, spójność między wizytami inspektorów.
A Gwiazdki Michelin są przez nich przyznawane w trzech kategoriach:
- 3 gwiazdki – zobacz koniecznie,
- 2 gwiazdki – warto odwiedzić,
- 1 gwiazdka – godne uwagi.
Gwiazdki Michelin przyznaje się wyłącznie na jeden rok. Po roku restaurację ponownie odwiedzają inspektorzy, by skontrolować, czy jakość została utrzymana, poprawiona, albo czy spadła.
W przypadku poprawy jakości krytycy mogą przyznać restauracji dodatkową gwiazdkę, utrzymać dotychczasową, albo odebrać gwiazdkę.
Kto w Polsce ma Gwiazdki Michelin
Pierwszą polską restauracją, która otrzymała Gwiazdkę Michelin była warszawska Atelier Amaro (w 2013 r.).
Dziś Gwiazdkę Michelin ma 6 restauracji w Polsce, a dwie Gwiazdki Michelin – jedna restauracja.
- Bottiglieria 1881 (Kraków) – 2 gwiazdki,
- Arco by Paco Pérez (Gdańsk) – 1 gwiazdka,
- Giewont (Kościelisko) – 1 gwiazdka,
- hub.praga (Warszawa) – 1 gwiazdka,
- Muga (Poznań) – 1 gwiazdka,
- NUTA (Warszawa) – 1 gwiazdka,
- Rozbrat 20 (Warszawa) – 1 gwiazdka.
Znajdźcie polskie restauracje z gwiazdką, z wyróżnieniem Bib Gourmand i rekomendacją Michelin.
Bib Gourmand – co to jest
Wyróżnienie nazwane na cześć Bibenduma, słynnego ludzika Michelin, oficjalnej maskotki firmy Grupy Michelin.
Bib Gourmand jest przyznawane tym lokalom gastronomicznym, które mają – według inspektorów Michelin – najlepszy stosunek jakości do ceny. W przewodniku Michelin znajdziemy określenie, że to wykwintna kuchnia w umiarkowanych cenach.
„Kategoria Bib Gourmand pozostawi Cię z poczuciem satysfakcji, że tak dobrze zjadłeś za tak rozsądną cenę” – przeczytamy w przewodniku Michelin.
Rekomendacja Michelin – co to jest
Rekomendacja Michelin (Michelin Recommended) to wyróżnienie dla restauracji z wysokim standardem jakości (ale nie mają Gwiazdki Michelin).
To bardzo ważne oznaczenie dla wszystkich fanów kulinariów, bo oznacza, że Oznacza, że restauracja jest uważana za godną uwagi przez inspektorów Przewodnika Michelin, ale nie do poziomu, aby otrzymać gwiazdkę.
Jaka restauracja we Wrocławiu ma Bib Gourmand?
Baba (ul. Nożownicza 1d), szefowa kuchni: Beata Śniechowska
Bistro Baba działa w starej kamienicy przy ul. Nożowniczej 1d, gdzie wcześniej mieściła się restauracja Le Bistrot Parisien. Skąd nazwa nowego lokalu? „BABA to wyjątkowe słowo, jedno z pierwszych, jakie wypowiadamy w życiu” - czytamy na stronie internetowej bistra. A jaka jest jego filozofia?
Galeria zdjęć
– Skupiamy się na wszystkich produktach, które przechodzą przez nasze drzwi. Mamy słabość do warzyw, jednak na tym nie kończymy. Karmimy zgodnie z cyklami natury, zmieniając dźwignię w ciągu roku pomiędzy warzywami, rybami a mięsem – wyjaśniają właściciele restauracji Baba.
IDA kuchnia i wino (ul. Łazienna 4), szefowa kuchni: Małgorzata Karkocha-Jakubowska
W restauracji, która powstała w miejscu, gdzie niegdyś był klub jazzowy Rura, króluje kuchnia polska, czyli kopytka, pierogi, chleb w jajku, żurek.
Galeria zdjęć
„Karta dań w Idzie zawiera wybrane dania kuchni polskiej w świeżych odsłonach i jest ich tyle, żeby dać Ci wybór, ale nie oszołomić. Im mniej rodzajów dań, tym bardziej możemy je dopracować” – podkreśla zespół IDY.
A posmakujemy dań polskiej kuchni, ciekawych interpretacji klasycznych dań oraz sezonowych nowości.
Tarasowa (ul. Wystawowa 1, we Wrocławskim Centrum Kongresowym), szefowa kuchni: Katarzyna Daniłowicz
Miejsce, w którym tradycja starego Wrocławia łączy się z kulinarną współczesnością.
– W karcie znajdziemy wiele sezonowych rzeczy. Bazujemy na lokalnych produktach. Korzystamy np. z wieprzowiny złotnickiej od pana Nowickiego, z kawioru z pstrąga z gospodarstwa wodnego z Zielenicy, z polskiej wołowiny.
Staramy się działać jak najbardziej lokalnie, unikać składników z odległych krajów. Nie znajdziecie na pewno Państwo u nas marakui czy mleka kokosowego, raczej są to rzeczy po prostu stąd. – tłumaczy Katarzyna Daniłowicz, Executive Chef w Hali Stulecia.
Szefowa kuchni Restauracji Tarasowej podkreśla też, że zależy jej na tym, aby w kompleksie Hali Stulecia historia była żywa. Dlatego w karcie są nawiązania do dań tradycyjnych.
Galeria zdjęć
Jaka restauracja we Wrocławiu ma Rekomendację Michelin?
Acquario (ul. H. Modrzejewskiej 2, w Hotelu Monopol), szef kuchni: Mariusz Kozak
Ristorante mieści się na szóstym piętrze Hotelu Monopol. Szef kuchni Mariusz Kozak, z doświadczeniem zdobytym w prestiżowych restauracjach Londynu, tworzy minimalistyczne menu oparte na sezonowych składnikach najwyższej jakości.
Restauracja, z przeszklonymi ścianami i przestronnym tarasem, oferuje niezapomniane doznania kulinarne i widokowe.
Campo (ul. Podwale 83 w budynku OVO), szef kuchni: Wojciech Janowicz
Grill house, w którym są serwowane argentyńskie steki i autorskie menu z akcentami kuchni Ameryki Południowej. Można też napić się win z charakterem i interesującą historią, z doskonałym odzwierciedleniem terroir, czyli miejsca swojego pochodzenia i unikatowych warunków naturalnych, w których powstawały. A nazwa (od hiszpańskiego słowa campo) oznacza pole, czy obszar ziemi przeznaczony pod uprawę roślin lub hodowlę bydła.
Mięso na serwowane przez nas argentyńskie steki sprowadzamy z farm zlokalizowanych w regionie La Pampa. Do karty win wybraliśmy wina z charakterem i interesującą historią, doskonale odzwierciedlające terroir, czyli miejsce swojego pochodzenia i unikatowe warunki naturalne, w których powstawały.
dinette (ul. Świdnicka 40, w DH Renoma), szef kuchni: Kamil Stefanów
Lokal w Renomie, którego twórcy chcą, jak podkreślają, czerpać z naszych historii – tych bardziej osobistych, rodzinnych, ale też historii miasta i samego budynku bo wierzą, że kontekst w jakim funkcjonujemy ma znaczenie.
„Stawiamy na przepyszną kuchnię oraz świetne wina i doskonale prosperujący bar, który będzie tętnił życiem do późnego wieczora.
Nasz serwis ma dwie odsłony – poranną, śniadaniowo-brunchową, oraz popołudniową, na którą zapraszamy w tygodniu od 16:00, a w weekend od 14:00. Znajdziecie w niej dania współczesnej kuchni z krótkiej, sezonowej, zmieniającej się co kilka tygodni karty” – zapraszają twórcy dinette bistro & bar.
Gustaw (ul. Piotra Skargi 18a, w Bastionie Sakwowym), szef kuchni: Kacper Sawoń
W czasach breslauerskich w Bastionie Sakwowym jadano wykwintnie. Były tu organizowane bankiety, na których królowała dziczyzna, wszelkiego rodzaju mięsa, owoce morza, które były jednym z podstawowych dań.
Obecne menu jest nawiązaniem do tej tradycji. Szef kuchni Restauracji Gustaw Kacper Sawoń z zespołem spotkali się z Grzegorzem Sobelem, kustoszem Biblioteki Uniwersyteckiej, który specjalizuje się w historycznej gastronomii. Dopiero po tej rozmowie usiedli wspólnie do tworzenia menu.
W karcie jest sporo odwołań do historii gastronomicznej Bastionu Sakwowego, stąd obecność w menu dziczyzny, ale i doskonałych mięsiw.
Korill180 (ul. Krakowska 180), szef kuchni: Paul Darwin B. Pablo
Motto Korill180 brzmi „sharing is caring”. „Koreański grill polega na wspólnym jedzeniu. Jest odzwierciedleniem tamtejszej kultury, której esencją jest dzielenie się i troska o innych” – podkreślają twórcy.
Grill jest tzw. gwoździem ich programu i znają się na tym jak nikt inny. „Spędziliśmy długie miesiące wybierając najlepsze kawałki wołowiny i wieprzowiny. Są one sprowadzane m.in. z Japonii oraz ze Stanów Zjednoczonych” – podkreślają.
Wśród specjałów jest m.in. tara z tuńczyka, Smażona wieprzowina z karmelizowaną cebulą w pikantnym koreańskim sosie na bazie gochujang, lody matcha.
La Maddalena (ul. Pomorska 1), szef kuchni: Paweł Kaszubski
Restauracja mieści się na bulwarach Odrzańskich, w budynku Marina III usytuowanym tuż przy odrestaurowanych mostach Pomorskich, vis a vis gmachu Uniwersytetu Wrocławskiego.
Specjalnością restauracji są dzikie ryby i owoce morze. W każdy weekend można skosztować ostryg, które restauracja ściąga bezpośrednio od David’a Herve’a z portu Cancale w Bretanii. Karta wzbogacona jest o menu degustacyjne, menu wegańskie oraz mięsa od lokalnych dostawców.
Lwia Brama² (ul. Katedralna 9), szef kuchni: Damian Bildź
Restauracja w najstarszej części Wrocławia, Ostrowie Tumskim, w genialnej lokalizacji z przepięknym widokiem na Odrę.
W kuchni regionalne składniki są łączone z wyrobami własnej produkcji, a w karcie mamy m.in. tatara, halloumi ze Ślubowa, metkę z jesiotra kłodzkiego, czy duszone udo królika, a na deser sporo słodkości bezglutenowych.
Martim (ul. Pomorska 1), szef kuchni: Evandro Guisard
Tuż obok przepływa Odra, na wprost mamy gmach Uniwersytetu Wrocławskiego, a Martim zaserwuje nam portugalską, współczesną kuchnie z międzykontynentalnymi akcentami.
Restauracja specjalizuje się w dzikich rybach i egzotycznych owocach morza.
A szef kuchni ma magistra nauk gastronomicznych ze specjalizacją w dietetyce na Uniwersytecie w Porto, MBA w gastronomii i zarządzaniu F&B, dyplom Harvardu w dziedzinie Science & Cooking: From Haute Cuisine to Soft Matter Science i jest absolwentem Szkoły Kulinarnej Laurenta Suaudeau, specjalizując się w kuchni francuskiej, śródziemnomorskiej, haute cuisine, kuchni roślinnej oraz zaawansowanych technikach kulinarnych.
Mercado Tapas Bistro (ul. Bogusławskiego 15), szef kuchni: Mateusz Powierża
Kameralne miejsce inspirowane hiszpańską kulturą gastronomiczną w esplanadzie kolejowej przy ul. Bogusławskiego.
W kuchni autorzy skupiają się na formie tapas jako zaproszeniu do dzielenia się jedzeniem i próbowaniem wielu potraw.
„Naszym celem jest najwyższa jakość serwowanych potraw oraz gwarny i przyjazny klimat” – piszą twórcy Mercado i mają dzięki temu wielu wiernych fanów.
Między Mostami (ul. Księcia Witolda 1/1), szef kuchni: Łukasz Budzik
Restauracja Między Mostami składa się z dwóch różnych konceptów (Miedzy Mostami i Most).
Lokal, z widokiem na most Pomorski i wieżę kościoła garnizonowego, to niezobowiązująca, swobodna przestrzeń z długim i otwartym barem. W menu – polska kuchnia.
Zdaniem szefa kuchni restauracji Między Mostami, zwycięzcy 1. edycji Kulinarnego Grand Prix Wrocławia gastronomiczna przyszłość Wrocławia będzie optymistyczna!
Łukasz Budzik cieszy, że w mieście jest świadomość tego, że jedzenie jest elementem kultury, którym najłatwiej jest przekonać, a czasem uwieść, nie tylko rodaka, także zagranicznego odbiorcę.
Młoda Polska (pl. Solny 4), szefowa kuchni: Beata Śniechowska
Bistro & pianino to miejsce stworzone przez ludzi prezentujących wyjątkowe spojrzenie na polską kuchnię i bar.
Szefowa kuchni Beata Śniechowska wraz z zespołem odkrywa przed gośćmi comfort foodowe smaki zakorzenione w rodzimych tradycjach i przedstawia je w nowym, autorskim wydaniu, jak krokieciki z porem, pierożki z tłuściochem, zasmażane buraki z chrzanem i gorczycą.
W barze popróbujemy ponad 140 polskich wódek, destylatów i okowit, jest też selekcja klasycznych i naturalnych win, które idealnie pasują do jedzenia. A posiłek umilają dźwięki pianina.
Monopol (ul. H. Modrzejewskiej 2), szef kuchni: Mariusz Kozak
Miejsce z wielką tradycją (ponad stuletnie!), przed i po wojnie najbardziej luksusowy lokal tamtych czasów (bywały tu gwiazdy, m.in. Marlena Dietrich).
Dziś skosztujemy tu kuchni polskiej w nowatorskim ujęciu i niespotykanych aranżacjach. Karta dań (dostosowana do pór roku) nawiązuje do starych, sprawdzonych receptur, nadając im jednocześnie współczesny charakter.
W karcie mamy m.in. okonia morskiego z fenkułem i cytrusowym veloute, pieczony boczek rasy Duroc z marchewką w miso, domowe frytki podawane są z majonezem truflowym, a na deser mus z ricotty z truskawkami, sorbetem szczawiowym i bezą.
Most (ul. Księcia Witolda 1/1), szef kuchni: Łukasz Budzik
Sala degustacyjna o nazwie Most mieści się w restauracji Między Mostami i to bardziej intymna, prywatna przestrzeń dla fanów wytrawnej kuchni.
Tu dostępne jest tylko menu degustacyjne i autorskie projekty Łukasza Budzika, w którym znajdziemy m.in. wołowinę z jarmużem i orzechami laskowymi, czy jelenia, buraka i smardze.
Nafta Neo Bistro (ul. Krakowska 180), szefowa kuchni: Michelle Średnicki
Lokal w nowo odrestaurowanej przestrzeni Dawnej Pralni na Książu Małym.
Można tu popróbować m.in. uszu wieprzowych smażonych w głębokim tłuszczu, serwowanych z majonezem porowym, szczypiorkiem i sałatką z rzodkiewki, ale też tatara z chipsem z topinamburu, lasagne, barweny z chrustem z ziemniaka i sosem śmietanowym z pieprzem cytrynowym, sezonowych specjałów (m.in. ze szparagów), a specjalnością lokalu są też chwalone koktajle.
OKWineBar (ul. Księcia Witolda 1), szef kuchni: Daniel Pardo
Restauracja wraz z winiarnią i sklepem znajduje się w porcie jachtowym we Wrocławiu.
Karta dań w tygodniu i w weekendy jest zwięzła i autorska. „Opieramy się na produktach sezonowych, więc nie brakuje „specjałów dnia” i dań spoza regularnej karty. Wyróżniająca nas elastyczność to podjęcie wyzwania realizacji zamówień z serii „mam ochotę na…”, oczywiście na bazie produktów dań z karty.
Ponad 2 tysiące butelek z najlepszych regionów od Francji, Włoch i Hiszpanii aż po Liban, Gruzję, Kanadę czy Syrię. Poszukiwacze świeżych smaków znajdą także ofertę win z polskich winnic.
Przystań & Marina (Księcia Witolda 2), szef kuchni: Karol Sankowski
W Restauracji Przystań serwowane są dania kuchni śródziemnomorskiej i kreatywne połączenie kuchni świata. Można tu popróbować m.in. pierogów z sandaczem, carpaccia wołowego, sałatki z kozim serem, królika.
W Marinie z kolei restauratorzy łączą tradycję i nowoczesność, a smaki polskie ze smakami z daleka. Zjemy tu m.in. podkarpacką wołowinę, ekologiczne jabłka z pobliskich sadów, dolnośląskie grzyby, dynię z kałkowskiej i domowej uprawy, opolską dziczyznę i dzikie ostrygi.
Obydwie restauracje mają przepiękne tarasy, z których można podziwiać główny gmach Uniwersytetu Wrocławskiego.
Warsztat Food & Garden (ul. Niedźwiedzia 5), szefowa kuchni: Justyna Słupska-Kartaczowska
Wyjątkowe miejsce przekształcone z rodzinnego biznesu (warsztatu i myjni samochodowej) w nowy „zapłon”. To nie tylko wnętrze, ale też ogród (pochodzą z niego warzywa, owoce i zioła). Wszystko działa od dziesięciu lat a jedzenie jest przygotowywane głównie z polskich i lokalnych albo sezonowych produktów
W krótkim menu dania na każdą porę dnia, przygotowywane z dbałością. W ofercie mamy również bogaty wybór autorskich napojów bezalkoholowych, win naturalnych czy piw rzemieślniczych.
Dodatkowo, obok restauracji działa też piekarnia (codziennie dostępne są chleby na zakwasie oraz inne mączne wspaniałości).
Wierzbowa 15 (w Hotelu Altus Palace), szef kuchni: Yassin Bugajny
Restauracja mieści się w klimatycznych wnętrzach dawnego Pałacu Leipzigera, w których podziwiać można odrestaurowane fundamenty z oryginalną cegłą z XIX w.
Zakorzenione w tradycji kulinarnej menu łączy kuchnię europejską z polskimi akcentami (można zjeść m.in. tara wołowego, biodrówkę jagnięcą, sernik z sera owczego).
Wrocławska (Szewska 59/60), szef kuchni: Konrad Latawiec
Restauracja serwuje kuchnię polską oraz kuchnię przedwojennego Wrocławia (specjalnością jest Bigos Wrocławski, słynne „Śląskie Niebo” z kluskami wrocławskimi, pierogi z kaczką oraz szpinakiem, żurek wrocławski podawany w chlebie).
Natchnieniem dla twórców menu Wrocławskiej były książki znanego wrocławskiego pisarza Marka Krajewskiego. Jego główny bohater Eberhard Mock był przedwojennym policjantem i miłośnikiem kuchni wrocławskiej.
„Inspiracji szukamy również w książce „Kuchnia Wrocławia” Grzegorza Sobela – historyka z Uniwersytetu Wrocławskiego który bada zwyczaje kulinarne przedwojennych wrocławian” – piszą twórcy.