wroclaw.pl strona główna Najświeższe wiadomości dla mieszkańców Wrocławia Dla mieszkańca - strona główna

Infolinia 71 777 7777

15°C Pogoda we Wrocławiu
Ikona powietrza

Jakość powietrza: umiarkowana

Dane z godz. 23:00

wroclaw.pl strona główna
Reklama
  1. wroclaw.pl
  2. Dla mieszkańca
  3. Aktualności
  4. Nowa restauracja Między Mostami otwiera się na bulwarach
Kliknij, aby powiększyć
Z prawej nowa restauracja Między Mostami, z lewej szef kuchni Łukasz Budzik Dominika Scheibinger/materiały prasowe
Z prawej nowa restauracja Między Mostami, z lewej szef kuchni Łukasz Budzik

W styczniu 2024 r. na gastronomicznej mapie Wrocławia pojawi się nowa restauracja – Między Mostami. Lokal, którego właścicielami są gospodarze znanej restauracji La Maddalena, otworzy się na bulwarach książęcych przy ul. Księcia Witolda 1. Szefem kuchni będzie tu Łukasz Budzik, kucharz wyróżniony przez żółty przewodnik Gault&Millau, finalista 4. edycji programu telewizyjnego „Top Chef”.

Reklama

W drugiej połowie stycznia 2024 r. w centrum Wrocławia otworzy się nowa, ciekawa miejscówka. Szefem kuchni będzie tu Łukasz Budzik, utalentowany kucharz, który wcześniej szefował m.in. w restauracji Prime w Hotelu Intercontinental Doha the City, w Katarze. Z kolei we Wrocławiu prowadził restauracje Hotelu Monopol - Aquario i Monopol, był też szefem kuchni w Mennicza Fusion w hotelu Granary La Suite, a szlify zdobywał w trzygwiazdkowych restauracjach Michelin - Arzak w San Sebastian i Guy Savoy w Paryżu.

Polska kuchnia w nowoczesnym wydaniu w restauracji Między Mostami

Restauracja Między Mostami będzie się składać z dwóch różnych konceptów. W pierwszej części lokalu, z widokiem na most Pomorski i wieżę kościoła Garnizonowego, powstanie niezobowiązująca, swobodna przestrzeń z długim i otwartym barem. W menu znajdzie się polska kuchnia.

- Będziemy wracać do starych - zapisanych w dziesiątkach notatników - przepisów babci Łukasza i korzystając z lokalnych oraz sezonowych produktów prezentować je w nowoczesny sposób.
Maciej Nowaczyk, właściciel Między Mostami

Zobacz, jak wyglądają wnętrza restauracji Między Mostami:

Kliknij, aby powiększyć
Powiększ obraz: Między Mostami, nowa restauracja we Wrocławiu i jej ekipa Dominika Scheibinger/materiały prasowe
Między Mostami, nowa restauracja we Wrocławiu i jej ekipa

Autorska kuchnia Łukasza Budzika, czyli powrót do korzeni

Druga sala ma być bardziej intymna i prywatna. Tu dostępne będzie tylko menu degustacyjne, autorska kuchnia Łukasza Budzika.

- Wiemy, skąd jesteśmy i gdzie się urodziliśmy. Czasy, kiedy zachłysnęliśmy się wszystkim, co obce, szczęśliwie mijają. Wracamy do korzeni, do odkrywania na nowo kuchni polskiej i starych przepisów. Mniej importujemy, szukamy więcej pod domem. Przestaliśmy się wstydzić polskiej kuchni, ale też rodzimych produktów, wytwórców i rzemieślników.
Łukasz Budzik, szef kuchni Między Mostami

Szef kuchni restauracji Między Mostami dodaje: - Z drugiej jednak strony świat stał się nam bliższy, więcej podróżujemy, więcej więc poznajemy i doświadczamy, mieszają się kultury i smaki. Menu degustacyjne będzie ukłonem w stronę polskiej kuchni, ale nie zabraknie w nim smaków, technik i pomysłów zaczerpniętych z moich licznych podróży po świecie - zapowiada.

Kliknij, aby powiększyć
Powiększ obraz: Łukasz Budzik, szef kuchni restauracji Między Mostami materiały prasowe
Łukasz Budzik, szef kuchni restauracji Między Mostami

Wnętrze nowej restauracji: nawiązania do art deco 

Wnętrze restauracji nawiązywać będzie do stylu art deco z nutą postmodernizmu. Autorką projektu jest Julia Kuśmierz, właścicielka Studia Dobrych Projektów, która stworzyła również wnętrze La Maddaleny – uznane w 2021 roku za jedno z najpiękniejszych na świecie.

We wnętrzach nowej restauracji ma dominować styl łączący dekorację z geometrią, oparty o proste łuki, koła, elipsy i paletę takich barw, jak biel kredowa, odcienie piasku i ciepłych beży. Jako materiałów wykończeniowych użyto drewna, kamienia naturalnego, metali szlachetnych oraz szkła.

Motywem przewodnim restauracji będzie dekoracyjna ściana w Sali Degustacyjnej, zaprojektowana i wykonana przez Zbigniewa Francuza. Natomiast jej sercem stanie się w pełni otwarta i przeszklona kuchnia, usytuowana centrum lokalu.

- Będzie na pewno przyciągać wzrok gości, szczególnie wtedy, gdy na kuchni będzie dzielił i rządził szef Budzik i wprowadzi element kontrolowanego chaosu do Mostów – śmieje się Beata Ziajka, właścicielka.

- Sama nazwa restauracji nawiązuje oczywiście do miejsca, w którym się otwieramy. To prawdziwa pinezka. Każdy wrocławianin dokładnie wie, gdzie znajduje się przestrzeń między mostami. Nie nawiązujemy oczywiście bezpośrednio do lokalu, który działał tu na wyspie 20 lat temu. Raczej pokazujemy, gdzie byliśmy - jeszcze niedawno - jako miasto, gdzie dziś jesteśmy, jaką długą drogę rozwoju przeszedł Wrocław i jak bardzo się zmienił. Spoglądamy w przyszłość.   
Beata Ziajka, właścicielka restauracji Między Mostami

A Wy jakie restauracje i kawiarnie polecacie we Wrocławiu? Piszcie na adres redakcja[at]araw.pl albo na naszym Facebooku. Portal www.wroclaw.pl wspiera lokalne biznesy.

Źródło: materiały prasowe

Posłuchaj podcastu

Bądź na bieżąco z Wrocławiem!

Kliknij „obserwuj”, aby wiedzieć, co dzieje się we Wrocławiu. Najciekawsze wiadomości z www.wroclaw.pl znajdziesz w Google News!

Reklama
Powrót na portal wroclaw.pl