wroclaw.pl strona główna Najświeższe wiadomości dla mieszkańców Wrocławia Dla mieszkańca - strona główna

Infolinia 71 777 7777

14°C Pogoda we Wrocławiu

Jakość powietrza: umiarkowana

Dane z godz. 15:20

wroclaw.pl strona główna

Reklama

  1. wroclaw.pl
  2. Dla mieszkańca
  3. Aktualności
  4. Wrocław dołącza do Przewodnika Michelin. Czeka nas rozwój gastronomii i napływ turystów

Wrocław – miasto spotkań, kultury i wyjątkowej kuchni – oficjalnie dołącza do prestiżowego Przewodnika Michelin. To ogromne wyróżnienie nie tylko dla lokalnej sceny gastronomicznej, ale i dla całego regionu Dolnego Śląska.

Reklama

Przewodnik Michelin – spełnienie marzeń i promocja

Obecność Wrocławia w Przewodniku Michelin to dowód, że nasza gościnność, kreatywność i otwartość znajdują odbicie również na talerzach. To wielki dzień dla wrocławskiej gastronomii i całego miasta, które nie boi się sięgać po najwyższe standardy - także w smaku.
mówi Jacek Sutryk, prezydent Wrocławia

<p>Konferencja w gabinecie prezydenta Jacka Sutryka poświęcona rozwojowi branży gastronomicznej we Wrocławiu &ndash; na zdjęciu prezydent Jacek Sutryk i Maciej Dobrzyniecki&nbsp;</p> fot. Grzegorz Rajter
Konferencja w gabinecie prezydenta Jacka Sutryka poświęcona rozwojowi branży gastronomicznej we Wrocławiu – na zdjęciu prezydent Jacek Sutryk i Maciej Dobrzyniecki 

Radosław Michalski, dyrektor Departamentu Marki Miasta Urzędu Miejskiego we Wrocławiu, podkreśla, że komunikat Michelin z wtorku 6 maja, to przede wszystkim sukces wrocławskiej branży gastronomicznej i spełnienie marzeń wielu z jej przedstawicieli oraz kolejne narzędzie do promocji Wrocławia.

– Wrocław znajdzie się w kolejnej edycji najsłynniejszego przewodnika kulinarnego, ale prace nad marką gastronomiczną Wrocławia będzie kontynuować także w kolejnych miesiącach. Dziś trzymamy kciuki za wszystkich oczekujących na ogłoszenie które z lokali znajdą się w najnowszej edycji przewodnika – dodaje Radosław Michalski.

<p>Konferencja w gabinecie prezydenta Jacka Sutryka poświęcona rozwojowi branży gastronomicznej we Wrocławiu &ndash; na zdjęciu Radosław Michalski</p> fot. Grzegorz Rajter
Konferencja w gabinecie prezydenta Jacka Sutryka poświęcona rozwojowi branży gastronomicznej we Wrocławiu – na zdjęciu Radosław Michalski

Wrocław w światowej rodzinie Przewodnika Michelin 

– Obecność Wrocławia w światowej rodzinie Michelin oznacza, że wrocławskie restauracje będą mogły dołączyć do tzw. formuły pierwszej, czyli do 20 tysięcy adresów na świecie wskazujących kierunek, w którym rozwijają się wszystkie najlepsze restauracje – podkreśla Maciej Dobrzyniecki, prezydent Polskiej Akademii Gastronomicznej, Wiceprezydent Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej z siedzibą w Paryżu, wyłączny partner Przewodnika Michelin w Polsce.

<p>Konferencja w gabinecie prezydenta Jacka Sutryka poświęcona rozwojowi branży gastronomicznej we Wrocławiu &ndash; na zdjęciu Maciej Dobrzyniecki</p> fot. Grzegorz Rajter
Konferencja w gabinecie prezydenta Jacka Sutryka poświęcona rozwojowi branży gastronomicznej we Wrocławiu – na zdjęciu Maciej Dobrzyniecki

I dodaje, że Przewodnik Michelin to nie tylko fine dining, ale również narzędzie kształtujące świadomość konsumencką całego społeczeństwa, drogowskaz, za którym podąża cały sektor turystyczny.

Już 10 czerwca – Wrocław w Przewodniku Michelin

Najbliższa selekcja Przewodnika Michelin dla Polski zostanie ogłoszona 10 czerwca i będzie zawierała restauracje z Wrocławia.

– Obecnie restauracji notowanych w Przewodniku Michelin na całym świecie jest ok. 20 tysięcy, w Polsce – na dzień dzisiejszy – jest to 77 restauracji. To pięć restauracji z jedną gwiazdką Michelin, jedna restauracja z dwiema gwiazdkami, 55 restauracji, które są zaszczytnymi posiadaczami rekomendacji, nie wspominając o 16 restauracjach, które mają wyróżnienie Bib Gourmand. Po dołączeniu Wrocławia ta liczba w Polsce zapewne się zwiększy – tłumaczy Maciej Dobrzyniecki. 

Jak ważny jest Przewodnik Michelin przekonali się w ostatnich latach m.in. Hiszpanie. 

– Jeszcze 20 lat temu mało kto jeździł, aby w Hiszpanii zjeść w restauracji. Ostatnie dwadzieścia lat to totalna transformacja tego rynku, a turyści podróżujący do Hiszpanii tylko i wyłącznie w celu odwiedzenia restauracji zostawiają w tym kraju ok. 38 miliardów euro rocznie – mówi Maciej Dobrzyniecki.

Na 10 czerwca będą we Wrocławiu czekać wszyscy restauratorzy, ponieważ warunkiem ogłoszenia miasta w przewodniku jest fakt, że przynajmniej jeden lokal gastronomiczny otrzyma gwiazdkę Michelin.

– Nie wiemy jeszcze, czy we Wrocławiu będzie to jedno miejsce, czy będzie ich więcej. Ale trzymamy mocno kciuki za wszystkich restauratorów. Już teraz rozbudowali wspólnotę i kontakty między sobą dodaje Radosław Michalski.

Przewodnik Michelin – wpływ na gastronomię i turystykę

Alfred Wagner, zastępca dyrektora, Wydziału Promocji Miasta i Turystyki oraz prezes Wrocławskiej Organizacji Turystycznej zwraca uwagę na fakt, że wejście przewodnika Michelin do Wrocławia to nie tylko najlepsza informacja dla wrocławskiej branży gastronomicznej, ale także dla całej branży turystycznej i jedna z najlepszych dla Wrocławia i jego mieszkańców.

– Restauratorzy Przewodnika Michelin odnotowują średnio 40 procentowy wzrost dochodów – wylicza Alfred Wagner.

– Efekt Michelin to, między innymi, 57 procent turystów biznesowych, którzy decydują się zostać, co najmniej jedną noc dłużej, czy 71 procent turystów, którzy wydadzą we Wrocławiu średnio o 40 euro więcej dziennie – mówi.

<p>Konferencja w gabinecie prezydenta Jacka Sutryka poświęcona rozwojowi branży gastronomicznej we Wrocławiu &ndash; na zdjęciu Alfred Wagner</p> fot. Grzegorz Rajter
Konferencja w gabinecie prezydenta Jacka Sutryka poświęcona rozwojowi branży gastronomicznej we Wrocławiu – na zdjęciu Alfred Wagner

Wrocławska gastronomia – 1000 miejsc, wielokulturowość

Urząd Miejski Wrocławia od wielu lat pracuje nad wsparciem rozwoju wrocławskiej marki gastronomicznej, a w ostatnim czasie nastąpiło wyraźne zintensyfikowanie działań w tym obszarze.

Miasto przyciąga nie tylko zabytkami, także różnorodną kuchnią, z ponad 1000 punktów gastronomicznych, w tym przeszło 100 restauracjami w samym Rynku i 400 na Starym Mieście.

To miejsca różnego typu – od street foodu poprzez centra gastronomiczne po restauracje z najwyższej półki. Oferta kulinarna Wrocławia jest bogata i coraz bardziej rozpoznawalna w kraju i za granicą. Dziś w zasadzie każdy, niezależnie od gustu kulinarnego, znajdzie we Wrocławiu coś dla siebie.

- To, co wyróżnia wrocławską gastronomię, to jej wielokulturowość. Znajdziemy tu kuchnię włoską, meksykańską, koreańską, ukraińską i wiele innych. Te kulinarne wpływy harmonijnie współgrają z lokalną tożsamością, tworząc unikalną jakość, która przyciąga zarówno turystów, jak i samych mieszkańców – podkreśla Małgorzata Golak, dyrektor Biura Rozwoju Gospodarczego Urzędu Miejskiego Wrocławia.

<p>Konferencja w gabinecie prezydenta Jacka Sutryka poświęcona rozwojowi branży gastronomicznej we Wrocławiu &ndash; na zdjęciu Alfred Wagner i Małgorzata Golak (przy mikrofonie)</p> fot. Grzegorz Rajter
Konferencja w gabinecie prezydenta Jacka Sutryka poświęcona rozwojowi branży gastronomicznej we Wrocławiu – na zdjęciu Alfred Wagner i Małgorzata Golak (przy mikrofonie)

Wrocław rozwija markę gastronomiczną – projekty

Miasto od kilku lat prowadzi konsekwentną strategię rozwoju marki gastronomicznej – powołano Wrocławską Radę Gastronomii, Radę Turystyki, a także Wrocławską Organizację Turystyczną – które odgrywają kluczową rolę w rozwoju i promocji wrocławskiej sceny kulinarnej, wspierając restauratorów, inicjując wydarzenia i konsekwentnie budując pozycję miasta na gastronomicznej mapie Europy.

W 2023 roku przeprowadzono międzynarodowy audyt kulinarny, który ocenił wrocławskie restauracje pod kątem jakości, innowacyjności i potencjału do obecności w prestiżowych przewodnikach.

W związku z wynikami międzynarodowego audytu, w 2024 rozpoczęliśmy cykl spotkań z Maciejem Dobrzynieckim, prezydentem Polskiej Akademii Gastronomicznej. Na tych spotkaniach zawiązała się autentyczna wspólnota gastronomiczna właścicieli i szefów kuchni. Średnio w spotkaniach uczestniczyło około 60 osób. W ich trakcie ustalona została m.in. lista produktów regionalnych.

Silną stroną wrocławskiej sceny kulinarnej jest lokalność i sezonowość. Wiele restauracji współpracuje bezpośrednio z dolnośląskimi producentami, czego najlepszym przykładem jest projekt „Od pola na wrocławski stół”, promujący skracanie łańcuchów dostaw i zrównoważone podejście do gotowania.

W ramach inicjatywy zorganizowano trzy edycje mini-targów, umożliwiających restauratorom bezpośredni kontakt z lokalnymi producentami żywności.

Wrocław rozwija również edukację gastronomiczną – projekt „Akademia Gastro” to cykl szkoleń dla osób chcących rozpocząć działalność w branży. Pierwsza edycja objęła 29 szkoleń prowadzonych przez 23 ekspertów, z których skorzystało 60 uczestników.

Kolejna odsłona „Akademii Gastro” rusza już niebawem - 12 maja.

Wrocław nie zapomina też o młodych talentach. Miasto zorganizowało m.in. konkurs „Kulinarne Grand Prix Wrocławia”, którego pierwszą edycję wygrał Łukasz Budzik z restauracji Między Mostami.

<p>Na zdjęciu Łukasz Budzik, szef kuchni restaracji Między Mostami</p> fot. Oleksandr Poliakovsky
Na zdjęciu Łukasz Budzik, szef kuchni restaracji Między Mostami

Konkurs promuje lokalnych szefów kuchni i daje im realne możliwości rozwoju – jak staż w restauracji z gwiazdką Michelin w Szwecji. Druga edycja konkursu zakończy się w październiku 2025 roku.

Do promocji wrocławskiej sceny kulinarnej przyczyniły się również wydarzenia takie jak Jarmark Bożonarodzeniowy a w nim strefa „Wrocław Społecznie i Lokalnie”, Jarmark Świętojański, Wrocławski Festiwal Wina i Sera, Festiwal Street Foodu oraz Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa.

W 2023 roku z sukcesem odbyła się pierwsza edycja Festiwalu Kulinarnego DELICJE, promująca lokalnych producentów i kuchnię regionalną. Kolejna edycja zaplanowana jest na czerwiec tego roku.

Integralną częścią tych działań jest kampania „Pokochaj Wrocławskie Targowiska”, wspierająca zakupy lokalne oraz promocję dolnośląskich produktów tradycyjnych i regionalnych.

Konferencja Made For Restaurant – w 2025 we Wrocławiu

W 2024 roku Wrocław był partnerem konferencji Made For Restaurant w Warszawie oraz wspierał wydarzenie w Poznaniu, promując wrocławską gastronomię wśród liderów branży.

W rankingu TOP 50 Restauratorów Forbes&FOR aż pięciu restauratorów z naszego miasta znalazło się w gronie najlepszych w Polsce, podkreślając rosnącą pozycję miasta na kulinarnej mapie kraju.

W tym roku to Wrocław jest współorganizatorem konferencji Made For Restaurant – Cross The Borders w Hali Stulecia, z udziałem najlepszych szefów kuchni oraz lokalnych producentów żywności.

Wydarzenie to nie tylko pokazy kulinarne z udziałem najlepszych szefów kuchni ale też prezentacje lokalnych producentów żywności, warsztaty degustacyjne a przede wszystkim eksperckie panele dyskusyjne o przyszłości gastronomii.

Bądź na bieżąco z Wrocławiem!

Kliknij „obserwuj”, aby wiedzieć, co dzieje się we Wrocławiu. Najciekawsze wiadomości z www.wroclaw.pl znajdziesz w Google News!

Reklama