Najważniejsze informacje (kliknij, aby przejść)
- BABA. Zrobiliśmy coś pięknego. Kameralne miejsce, niewielka przestrzeń wypełniona rękodziełami i sztuką, kuchnia ultra świeża, oparta na jakościowym produkcie i dyktowana cyklami natury. Wina mocarne i funkowe. Progresywny bar. Muza mistrz. Otwieramy już 6.12. - napisała niedawno na swoim Instagramie Beata Śniechowska, znana wielbicielom dobrej kuchni z wrocławskiej restauracji Młoda Polska na pl. Solnym oraz popularnego profilu na Instagramie, gdzie dzieli się przepisami.
W 2013 r. zwyciężyła 2. edycję programu "MasterChef", później obroniła doktorat na Politechnice Wrocławskiej. Jest też autorką książek kulinarnych (niedawno na rynku ukazał się "Pomidor. Przepisy na każdą porę roku", wcześniej "Smaki marzeń” i "Pyszne poranki. 100 przepisów na smaczne i zdrowe śniadania”).
BABA - nowe bistro na kulinarnej mapie Wrocławia
Nowe bistro zostało otwarte w starej kamienicy przy ul. Nożowniczej 1d, gdzie wcześniej mieściła się restauracja Le Bistrot Parisien. Skąd nazwa nowego lokalu? "BABA to wyjątkowe słowo, jedno z pierwszych, jakie wypowiadamy w życiu" - czytamy na stronie internetowej bistra. A jaka jest jego filozofia?
"Skupiamy się na wszystkich produktach, które przechodzą przez nasze drzwi. Mamy słabość do warzyw, jednak na tym nie kończymy. Karmimy zgodnie z cyklami natury, zmieniając dźwignię w ciągu roku pomiędzy warzywami, rybami a mięsem".właściciele restauracji BABA
Właściciele Baby dodają, że menu będzie ewoluować w miarę dostępności ich upraw oraz możliwości zaufanych producentów. "Jesteśmy silnie powiązani z realną koncepcją z pola na stół" - piszą, zaznaczając, że przez cały rok korzystają z ekologicznych upraw warzyw, ziół, kwiatów i owoców, które są zaplanowane specjalnie dla nich i rosną na żyznej ziemi pod Wrocławiem. W kuchni Baby zestawiają ze sobą rzeczy polskie oraz światowe.
Zobaczcie w galerii, jak wyglądają wnętrza bistra przy Nożowniczej.
BABA - nieszablonowa kuchnia pełna smaków. Co w menu? Jakie ceny?
W obecnym menu BABA serwuje warzywa okopowe, polskie sery, własne przetwory, regionalną wołowinę, świeżo łowionego halibuta z Islandii, małże bouchot z zatoki Mont Saint-Michel czy śledzia z Bremerhaven.
Forma? Przejrzystość na talerzu i równowaga smaku. Właściciele Baby świadomie zrezygnowali ze zbędnych ozdobników, by skupić się na pełni smaku, który nie zawsze jest oczywisty. W kuchni łączą różne techniki gotowania z doświadczeniem zdobywanym przez ostatnie lata, m.in. podczas licznych podróży po świecie. Stały rozwój metod obróbki jedzenia jest dla nich kluczowy.
W menu bistra BABA znajdziemy m.in. takie dania jak:
- złoty burak, gruszka, kasza gryczana, migdały - 35 zł
- śledź, jogurt, chrzan, jabłko, kalarepa - 39 zł
- ziemniak, papryka, bita śmietana i małże bouchot - 48 zł
- tost z cebulą, ser samiego i esencja umami - 44 zł
- wołowina i drożdże - 49 zł
- ragu z kaczki, fazzoletti, pangrattato i palone masło - 78 zł
- żebro wołowe, czekolada i seler - 144 zł
- halibut, ziemniak, koper włoski - 146 zł
- czekolada, beza arabica i oliwa - 33 zł
Wnętrza bistra zaprojektowało cenione, krakowskie biuro Paradowski Studio. O muzyczną przygodę w lokalu zadba Kuba Karaś, znany z zespołów The Dumplings i Karaś/Rogucki.
A Wy jakie restauracje i kawiarnie polecacie we Wrocławiu? Piszcie na adres redakcja[at]araw.pl. Portal www.wroclaw.pl wspiera lokalne biznesy. Chętnie napiszemy też o nowych miejscówkach.
Baba Bistro
ul. Nożownicza 1D
godziny otwarcia:
- poniedziałek – piątek: 16 – 21
- sobota: 12 – 21
- niedziela: 12 – 19