Najważniejsze informacje (kliknij, aby przejść)
Szkło to surowiec, który niemalże bez straty możemy przetworzyć na opakowanie, jakim było pierwotnie. Do zielonego pojemnika powinny trafić opróżnione butelki, słoiki szklane czy opakowania po napojach, żywności i kosmetykach. Ważne, by słoików czy pojemników szklanych nie pakować przed wyrzuceniem do plastikowych czy papierowych toreb. A tak się zdarza.
Nie trzeba także tłuc szklanych opakowań przed wrzuceniem ich do pojemnika. Wystarczy je opróżnić z zawartości i pozbawić gumowych uszczelek, zakrętek czy zacisków.zasady segregacji szkła
Z kolei do zielonego pojemnika na szkło nie wyrzucajmy naczyń żaroodpornych, luster witraży, żarówek, a także szkła stołowego, porcelany, fajansu czy ceramiki.
Ile odpadów ze szkła produkujemy?
Ekosystem wraz ze swoimi wykonawcami odebrali w ubiegłym roku z wrocławskich gospodarstw domowych 20 500 ton odpadów ze szkła. W tym - licząc okres od stycznia do sierpnia 2023 r. – uzbierało się już ponad 11 000 ton. Liczby w tym kontekście mają niebagatelne znaczenie. Zobrazujmy to na przykładach.
Jedna szklana butelka poddana recyklingowi to oszczędność energii, która pozwala na czterogodzinną pracę stuwatowej żarówki lub 25 minut pracy komputera albo - idąc w inną stronę naszego domu - 10 minut pracy zmywarki do naczyń.
Oszczędnie dla środowiska
Recykling wspomnianej wcześniej tak zwanej stłuczki szklanej skutkuje ograniczeniem zużycia surowców potrzebnych do wytwarzania szkła - w tym piasku, wapienia czy sody, zmniejsza też zużycie wody nawet o połowę i energii o 30 procent (tej pobieranej przez huty szkła). Za tym idzie również zniwelowanie emisji zanieczyszczeń do atmosfery – bo każda tona zebranej stłuczki to 220–250 kilogramów mniej dwutlenku węgla w powietrzu, którym oddychamy.
A jakby tego było mało, recykling szkła sam w sobie pozwala zmniejszyć jego ilość na wysypiskach, więc oszczędzamy także miejsce. Szkło, jako frakcja na takich składowiskach, to średnio 7-10 procent całości.