Dr Weronika Urbańska, Wydział Inżynierii Środowiska, Politechniki Wrocławskiej:- Nie, do brązowego pojemnika na bioodpady nie należy wyrzucać kości ani resztek mięsa, w tym mięsa ryb i ości. Pomimo tego, że resztki mięsa i kości są odpadami produktów spożywczych wyrzucamy je do pojemnika czarnego przeznaczonego na odpady zmieszane. Wynika to z kilku powodów. Pierwszym z nich są względy sanitarne, czyli zapobieganie odorom i potencjalnym zagrożeniom mikrobiologicznym – odpady zmieszane są odbierane częściej niż bioodpady. Ponadto bioodpady przetwarza się w dedykowany do tego sposób zagospodarowania.
We Wrocławiu korzystamy z technologii kompostowania, dzięki czemu uzyskiwany w ten sposób produkt końcowy - kompost może być stosowany np. jako nawóz do naszych upraw w ogrodach czy na działkach. Ekosystem prowadził w ostatnich miesiącach akcję wymiany zużytych elektroodpadów na kompost właśnie.dr Weronika Urbańska, Politechnika Wrocławska
Niemniej, aby kompost mógł być w ten sposób wykorzystywany musi spełniać szereg kryteriów formalnoprawnych dotyczących jego parametrów. Z tego względu do procesu kompostowania kierowane są wyłącznie bioodpady pochodzenia roślinnego. Odpady odzwierzęce, w tym kości i resztki mięsa, wymagałyby innych technologii przetwarzania, a więc ich wyrzucanie do brązowego pojemnika mogłoby zanieczyścić bioodpady pochodzenia roślinnego i skomplikować proces ich przetwarzania.