wroclaw.pl strona główna Najświeższe wiadomości dla mieszkańców Wrocławia Dla mieszkańca - strona główna

Infolinia 71 777 7777

7°C Pogoda we Wrocławiu
Ikona powietrza

Jakość powietrza: umiarkowana

Dane z godz. 09:51

wroclaw.pl strona główna
Reklama
  1. wroclaw.pl
  2. Dla mieszkańca
  3. Aktualności
  4. Mistrzowski przepis na pierniki od zwyciężczyni programu Top Chef. Bez jakich dań nie wyobraża sobie świąt?
Kliknij, aby powiększyć
Na zdjęciu Katarzyna Daniłowicz, szefowa kuchni w Restauracji Tarasowej we Wrocławiu i jej świąteczne pierniki materiały prasowe Restauracja Tarasowa
Na zdjęciu Katarzyna Daniłowicz, szefowa kuchni w Restauracji Tarasowej we Wrocławiu i jej świąteczne pierniki

W jej domu podczas świąt Bożego Narodzenia rządzą karp w galarecie i zupa makowa. - Zdecydowanie są to dwa kluczowe dania w mojej rodzinie, które przywołują najlepsze wspomnienia z dzieciństwa – mówi Katarzyna Daniłowicz, zwyciężczyni programu „Top Chef” i szefowa kuchni Restauracji Tarasowej we Wrocławiu. Sprawdź też jej przepis na świąteczne pierniczki. Zobacz, jak je zrobić krok po kroku.

Reklama

Katarzyna Daniłowicz jest pierwszą kobietą, która wygrała polską edycję programu telewizyjnego „Top Chef” w 2015 roku. Z wykształcenia i zamiłowania architektka, ukończyła Wydział Architektury i Urbanistyki Politechniki Wrocławskiej oraz Zespół Szkół Gastronomicznych przy ul. Kamiennej we Wrocławiu. Obecnie pracuje jako executive chef Restauracji Tarasowej przy Hali Stulecia we Wrocławiu. Wyróżniona przez Gault&Millau Polska tytułem Kobiety Szefa 2017 roku, laureatka wielu konkursów kulinarnych. Zapytaliśmy ją, jakie świąteczne potrawy najmilej wspomina z domu rodzinnego i kto je przygotowywał?

- Karp jest ulubionym przysmakiem mojego taty i pamiętam z dzieciństwa, że na każde święta Bożego Narodzenia moja mama starannie przygotowywała dla niego karpia w galarecie. A robiła to po mistrzowsku! Najpierw godzinami gotowała wywar na rybich głowach, następnie klarowała go, aby był perfekcyjnie przejrzysty. Co ważne, sam karp przed patroszeniem był sparzany i zeskrobywano z niego śluz, dzięki czemu nieprzyjemny posmak mułu znikał.
Katarzyna Daniłowicz, szefowa kuchni Restauracji Tarasowej

Święta Bożego Narodzenia u zwyciężczyni programu „Top Chef”

Mistrzyni kuchni przyznaje, że „sama od małego zajadała się tą obłędną rybią galaretą, dlatego też nie potrafi zrozumieć osób, które nie przepadają za karpiem”.

Kolejne kluczowe danie w jej domu to zupa makowa podawana z łamańcami. - To danie z kolei przygotowywał mój ojciec i również jest dla mnie bardzo sentymentalnym smakiem – mówi Katarzyna Daniłowicz. - Tato najpierw zaparzał mak wrzątkiem, a następnie mielił go trzykrotnie. Podczas procesu parzenia mak puszcza mleczko, które znajduje się w ziarenkach i które jest najważniejszym elementem, ponieważ to ono właśnie stanowi esencję smaku. To jedyna potrawa, którą w całości przygotowywał mój tato, więc bardzo mi się z nim kojarzy - dodaje.

Zwyciężczyni „Top Chefa” przyznaje, że święta Bożego Narodzenia są bardzo intensywnym czasem w gastronomii i tak naprawdę już od listopada rozpoczyna w restauracji intensywne prace przygotowawcze. Specyfika zawodu niestety nie pozwala jej nawet na chwilę wytchnienia i skupienia się na domowych obowiązkach.

- Tego czasu pozostaje bardzo, bardzo niewiele. Na szczęście, moim mężem jest również szef kuchni - Bugumił, z którym dzielę obowiązki kulinarne – podkreśla Katarzyna Daniłowicz.

Kliknij, aby powiększyć
Powiększ obraz: Na zdjęciu Katarzyna Daniłowicz, szefowa kuchni Restauracji Tarasowej i jej pierniki materiały prasowy Restauracja Tarasowa
Na zdjęciu Katarzyna Daniłowicz, szefowa kuchni Restauracji Tarasowej i jej pierniki

Ulubione świąteczne potrawy Katarzyny Daniłowicz

Przyznaje, że miłość do oporządzania ryb odziedziczyła po swojej mamie i na tym podczas świąt skupia się w domu najbardziej.

- Nasze dzieci uwielbiają ryby, więc absolutnie nie może ich zabraknąć na naszym wigilijnym stole. Natomiast mój mąż nad życie ubóstwia czerwony barszcz. Jego przygotowania rozpoczyna na trzy tygodnie przed Wigilią, kiedy to nastawia zakwas buraczany. Uszka, tradycyjnie, są faszerowane kapustą i grzybami, które osobiście zbieram w okresie jesiennym w dolnośląskich lasach. Staramy się, aby w naszych daniach pojawiało się jak najwięcej lokalnych produktów oraz aby potrawy w całości były przygotowywane przez nas, a nie na gotowych półproduktach.
Katarzyna Daniłowicz, szefowa kuchni Restauracji Tarasowej

Przepis na pierniki od zwyciężczyni programu „Top Chef” - Katarzyny Daniłowicz

Duża porcja:

  • 1 kg mąki,
  • 8 żółtek i 4 białka,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 400 ml miodu,
  • 50 g czekolady mlecznej,
  • 200 ml kwaśnej śmietany,
  • 3 łyżeczki sody,
  • 1 laska wanilii,
  • 3 łyżeczki cynamonu,
  • 1 łyżeczka innych przypraw korzennych,
  • 100 g masła,
  • 150 ml oleju roślinnego.

Nadzienie:

  • 2 słoiki gęstej marmolady (najlepiej bardzo gęste powidła własnej roboty lub twarda marmolada morelowa - poniżej piszemy, jak ją zagęścić)
  • glazura: (bez glazury też są smaczne, ale szybciej obsychają, należy je wtedy przed pieczeniem posmarować rozmąconym jajkiem)
  • tabliczka ciemnej czekolady,
  • 0,5 kg cukru pudru,
  • 1 pomarańcza,
  • kwasek cytrynowy,
  • białko.

Jak zrobić świąteczne pierniczki krok po kroku?

Sposób wykonania

  1. Miód zagotować w garnku, dodać przyprawy, wyłączyć, dodać masło a potem olej i czekoladę i mieszać do rozpuszczenia.
  2. Sodę rozpuścić w śmietanie w odpowiednio dużym naczyniu (śmietana podwoi swoją objętość).
  3. Jaja ucierać z cukrem do uzyskania puszystej masy, mąkę przesiać do dużej miski, dodać utarte z cukrem jaja, śmietanę z sodą i masę miodową, zagnieść ciasto. Ciasto powinno konsystencję przypominającą marcepan i być bardzo luźne - przez noc zgęstnieje.
  4. Wstawić zawiniętą w folię miskę z wyrobionym ciastem do lodówki najlepiej na 24 godziny ale noc wystarczy.
  5. Następnego dnia wałkować ciasto grubo (prawie pół cm) i wycinać ulubione kształty (najlepiej zbliżone do okręgu).
  6. Na połowę wykrojonych pierniczków nałożyć marmoladę (tyle, żeby udało się bez wypłynięcia bokami zlepić), a drugą połowę posmarować roztrzepanym żółtkiem. Delikatnie sklejać 2 połowy w jedną całość.
  7. Piec w temp 180 stopni(bez termoobiegu) 8-12 min., zależy od piekarnika, pierniczki muszą być takie, że widać że marmolada ma ochotę zaraz z nich wypłynąć, ale nie mogą być przepieczone, bo wtedy przestają być delikatne.
  8. Po wystudzeniu można glazurować.

Jak glazurować świąteczne pierniki?

  1. Cukier puder wymieszaj z białkiem, łyżką soku z pomarańczy, szczyptą kwasku, i drobniutko startą skórką z wyparzonej pomarańczy (może być też aromat pomarańczowy).
  2. Ucieraj aż powstanie ciągnąca, dość gęsta glazura, smaruj pędzlem pierniczki z wierzchu.
  3. Gdy glazura wyschnie rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i smaruj od spodu.
  4. Gotowe włóż do szczelnie zamykanych pudełek najlepiej metalowych.

Jak zagęścić marmoladę lub powidła do pierników?

Jeśli nie masz lub nie możesz kupić odpowiednio gęstej, dobrej marmolady Katarzyna Daniłowicz proponuje prosty sposób na zagęszczenie i uszlachetnienie sklepowych powideł lub marmolady morelowej.

Składniki:

  • słoik powideł/marmolady morelowej,
  • szklanka suszonych śliwek/moreli, posiekanych drobno.

Przygotowanie

  1. Powidła/marmoladę wymieszać z posiekanymi suszonymi owocami.
  2. Przełożyć do rondla z grubym dnem, zagotować, gotować na bardzo wolnym ogniu ok. 15-20 min mieszając od czasu do czasu i pilnując, żeby się nie przypalało.
  3. Ciepłe zblendować blenderem ręcznym na gładką masę. Przetrzeć przez sito.
  4. Otrzymamy dużo gęstszą i bardziej aromatyczną marmoladę. Życzymy smacznego!

Zobacz również: Wyślij kartkę świąteczną z Wrocławia dla najbliższych:

[greetingCard]

Posłuchaj podcastu

Bądź na bieżąco z Wrocławiem!

Kliknij „obserwuj”, aby wiedzieć, co dzieje się we Wrocławiu. Najciekawsze wiadomości z www.wroclaw.pl znajdziesz w Google News!

Reklama
Powrót na portal wroclaw.pl