wroclaw.pl strona główna Najświeższe wiadomości dla mieszkańców Wrocławia Dla mieszkańca - strona główna

Infolinia 71 777 7777

25°C Pogoda we Wrocławiu
Ikona powietrza

Jakość powietrza: umiarkowana

Dane z godz. 15:35

wroclaw.pl strona główna
Reklama
  1. wroclaw.pl
  2. Dla mieszkańca
  3. Aktualności
  4. Jak zrobić ciasto na pierniki? Prosty przepis
Kliknij, aby powiększyć
Na zdjęciu pierniki Bauernbissen Grzegorz Sobel
Na zdjęciu pierniki Bauernbissen

Bauernbissen – pierniki na bazie melasy cukrowej z dodatkiem kopru włoskiego robiły furorę na jarmarkach bożonarodzeniowych w dawnym Wrocławiu. „Nawet dziś mam wrażenie, że wtedy nie było lepszych pierników na świecie” – wspominał XIX-wieczny nauczyciel i pisarz August Friedrich Krause, którego cytuje w swojej książce Grzegorz Sobel, znawca smaków Dolnego Śląska. Wypróbuj przepis na pierniki Bauernbissen i zobacz, jak je zrobić krok po kroku.

Reklama

Pierniki z Dolnego Śląska – długa tradycja

Święta Bożego Narodzenia coraz bliżej, a co za tym idzie, w wielu domach rozpoczęło się już pieczenie pierników lub jak kto woli – „pierniczenie”.

Dolny Śląsk ma w tej materii długą tradycję. Podobno pierwsze wzmianki o piernikarzach brzmiące „piperatas tortas facientes” pojawiły się już w 1293 roku w Świdnicy, a piernikarnie pojawiły się w wielu miastach. W samym Wrocławiu istniało aż sześć piernikarskich cechów. Dziś wiele manufaktur próbuje odtwarzać dawne smaki tamtych wypieków.

Co ciekawe, pierniki w dawnych czasach uznawano za wyrób leczniczy, a ich wypiekiem zajmowali się głównie zakonnicy. Dzięki swoim korzennym składnikom pobudzały apetyt, leczyły bóle brzucha i niestrawność oraz rozgrzewały. Przede wszystkim jednak poprawiały humor swoim wybornym smakiem.

Słynne pierniki Bauernbissen – hit jarmarków bożonarodzeniowych

Na jarmarkach bożonarodzeniowych w dawnym Wrocławiu rządziły Bauernbissen – pierniki na bazie melasy cukrowej z dodatkiem kopru włoskiego. Obiegowo nazywano tak również wiele innych rodzajów prostych pierników wiejskich z dodatkiem niewyszukanych przypraw.

Grzegorz Sobel, znawca smaków Dolnego Śląska, cytuje w swojej książce „Jarmarki bożonarodzeniowe w dawnym Wrocławiu” (wyd. Księży Młyn Dom Wydawniczy) wspomnienia Augusta Friedricha Krausego (1872–1928), urodzonego we Wrocławiu nauczyciela gimnazjalnego, powieściopisarza i nowelisty, który tak pisał o słynnych Bauernbissen: 

„Nawet dziś mam wrażenie, że wtedy nie było lepszych pierników na świecie, które smakowałyby tak wspaniale. Nie gorzej od pieników norymberskich, pierniczków Elizy, ciasteczek migdałowych czy wszelkich makaroników! Dziś nie smakują tak wybornie jak w dziecięcych latach. Buda z białym szyldem Świeże Bauerbissen jest ledwie dawnym wspomnieniem. A wtedy... Wtedy szło się przez jarmark z tym rarytasem, łamało kawałek po kawałku i chociaż smakował - mawialiśmy - tylko mąką i cukrem, był najwspanialszym wypiekiem. Nie pojmie tego, kto szuka w piernikach jedynie smaku miodu i przypraw korzennych”
August Friedrich Krause

Jak zrobić pierniki Bauerbissen – przepis poleca Grzegorz Sobel

Składniki:

  • 500 g mąki,
  • 200 g miodu,
  • 100 g cukru,
  • 2 żółtka,
  • 100 ml maślanki,
  • 2-3 szczypty soli,
  • 5 g sody oczyszczonej,
  • 5 g proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki kopru włoskiego,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • 2 szczypty mielonych goździków.

Jak zrobić ciasto na pierniki?

Przygotowanie:

  • zagniatamy ciasto,
  • wałkujemy ciasto w kawałkach na grubość palca,
  • wycinamy paski,
  • rolujemy je,
  • wycinamy kawałki „na kciuka” (tak mówi stary przepis),
  • pieczemy 30-35 minut w piekarniku nagrzanym na 180 stopni.

Pyszne, aromatyczne pierniki gotowe. Życzymy smacznego!

Posłuchaj podcastu

Bądź na bieżąco z Wrocławiem!

Kliknij „obserwuj”, aby wiedzieć, co dzieje się we Wrocławiu. Najciekawsze wiadomości z www.wroclaw.pl znajdziesz w Google News!

Reklama
Powrót na portal wroclaw.pl