Najważniejsze informacje (kliknij, aby przejść)
Pierniki z Dolnego Śląska – długa tradycja
Święta Bożego Narodzenia coraz bliżej, a co za tym idzie, w wielu domach rozpoczęło się już pieczenie pierników lub jak kto woli – „pierniczenie”.
Dolny Śląsk ma w tej materii długą tradycję. Podobno pierwsze wzmianki o piernikarzach brzmiące „piperatas tortas facientes” pojawiły się już w 1293 roku w Świdnicy, a piernikarnie pojawiły się w wielu miastach. W samym Wrocławiu istniało aż sześć piernikarskich cechów. Dziś wiele manufaktur próbuje odtwarzać dawne smaki tamtych wypieków.
Co ciekawe, pierniki w dawnych czasach uznawano za wyrób leczniczy, a ich wypiekiem zajmowali się głównie zakonnicy. Dzięki swoim korzennym składnikom pobudzały apetyt, leczyły bóle brzucha i niestrawność oraz rozgrzewały. Przede wszystkim jednak poprawiały humor swoim wybornym smakiem.
Słynne pierniki Bauernbissen – hit jarmarków bożonarodzeniowych
Na jarmarkach bożonarodzeniowych w dawnym Wrocławiu rządziły Bauernbissen – pierniki na bazie melasy cukrowej z dodatkiem kopru włoskiego. Obiegowo nazywano tak również wiele innych rodzajów prostych pierników wiejskich z dodatkiem niewyszukanych przypraw.
Grzegorz Sobel, znawca smaków Dolnego Śląska, cytuje w swojej książce „Jarmarki bożonarodzeniowe w dawnym Wrocławiu” (wyd. Księży Młyn Dom Wydawniczy) wspomnienia Augusta Friedricha Krausego (1872–1928), urodzonego we Wrocławiu nauczyciela gimnazjalnego, powieściopisarza i nowelisty, który tak pisał o słynnych Bauernbissen:
Jak zrobić pierniki Bauerbissen – przepis poleca Grzegorz Sobel
Składniki:
- 500 g mąki,
- 200 g miodu,
- 100 g cukru,
- 2 żółtka,
- 100 ml maślanki,
- 2-3 szczypty soli,
- 5 g sody oczyszczonej,
- 5 g proszku do pieczenia,
- 2 łyżeczki kopru włoskiego,
- pół łyżeczki cynamonu,
- 2 szczypty mielonych goździków.
Jak zrobić ciasto na pierniki?
Przygotowanie:
- zagniatamy ciasto,
- wałkujemy ciasto w kawałkach na grubość palca,
- wycinamy paski,
- rolujemy je,
- wycinamy kawałki „na kciuka” (tak mówi stary przepis),
- pieczemy 30-35 minut w piekarniku nagrzanym na 180 stopni.
Pyszne, aromatyczne pierniki gotowe. Życzymy smacznego!