Wrocław Culinary Fest 2015

Już dziś zaczyna się tydzień restauracji, czyli pierwsza w naszym mieście edycja festiwalu „Esencja lata” Wrocław Culinary Fest. Do 2 sierpnia w 15 lokalach będzie można skosztować specjalnego menu – każda restauracja przedstawi swoją propozycję. Wspólny będzie tylko cennik, czyli: 5 zł przystawka, 12 zł danie główne i 15 zł zestaw. 


Dlaczego to tak „podejrzanie” tanio? Ponieważ potrawy są przygotowane w niepełnych porcjach, degustacyjnych, tak by smakosze – uczestnicy festiwalu mieli możliwość zajrzenia do większej liczby lokali, a tym samym spróbowania nawet np. kilku dań głównych lub przystawek. Będzie to tym prostsze, że nie obowiązuje żadna rezerwacja miejsc, nie trzeba też zamawiać specjalnych voucherów. Po prostu – przychodzisz, zamawiasz festiwalowe menu i raczysz się rozmaitymi smakami!

Każdy natomiast będzie miał okazję, żeby ocenić to, co zjadł. Restauracja, która otrzyma najwięcej głosów i najwyższe noty za swoją kuchnię, otrzyma od organizatorów nagrodę publiczności. Swój głos można oddać, wypełniając formularz na profilu Culinary Fest.

Zobacz, gdzie zjesz i jak wygląda festiwalowe menu „Esencji lata” – 27.07-2.08.2015

PRZYSTAWKA/ZUPA: 5 ZŁ | DANIE GŁÓWNE: 12 ZŁ | ZESTAW 15 ZŁ

Barka Tumska (Wyspa Słodowa 10) 

  • Chłodnik z buraków. Naturalne lody buraczane, ogórek, jajko przepiórcze
  • Okoń morski, mango, soliród, masło truflowe, sól morska wędzona, ryż czarny

 

 Brasserie 27 (Kazimierza Wielkiego 27)

  • Sałatka z marynowanymi warzywami, kozim serem i żółtkiem panierowanym
  • Marynowany filet z kaczki, karmelizowana figa, ziemniaki truflowe, sos agrestowy

 

Food Art Gallery (Księcia Witolda 1)

  • Consommé z pomidorów malinowych
  • Pierś z kaczki Barbarie glazurowana w miodzie, dzikie brokuły, czereśnie, kruszonka z płatków owsianych, sos Porto

 

Kres (Ofiar Oświęcimskich 19) 

  • Śledź pod szubą/Sałatka z bakłażanów – wege

  • Kozackie mięso
  • Czanachy – wege

 

Machina Organika (Ruska 19)

  • Bakłażanowa bruschetta z salsą pomidorowo-truskawkową – wege
  • Cukiniowa lasagne ze szpinakiem, musem pomidorowym i sosem orzechowym – wega

 

Mahi Mahi Restaurant Thai Japan Grill (Świdnicka 5)

  • Sajgonki ze słodkim sosem chili
  • Wieprzowina marynowana w ziołach tajskich, podana z jajkiem i ryżem

 

Mosaiq Restaurant & Wine Lounge (Świętego Mikołaja 12)

  • Jajko, migdały, koperek
  • Królik, morele, maślanka, curry

 

Parish (św. Antoniego 2/4)

  • 3 gatunki pomidora, oliwa z tajskiej bazylii, redukcja malinowo-balsamiczna, sól maldon, zielony ogródek
  • Halibit,  fenkuł, groszek cukrowy, piklowane jagody, pomarańczowa espuma beurre blanc

 

Pod Papugami (Sukiennice 9)

  • Krewetka z arbuzem, rzodkiewką, ogórkiem, kiełkami słonecznika, ziarnami i sosem miętowym
  • Medalion z indyka z grillowaną cukinią, konfiturą z pomidorów i regionalnym serem korycińskim

 

Restauracja Przystań & Marina (Księcia Witolda 2)

  • Chrupiacy papier ryżowy, ośmiornica, agrest, porzeczka, soliród
  • Podwędzana regionalna kaczka, kozi ser, jagody, orzechy, figi

 

Road American Restaurant (Powstańców Śląskich 95)

  • Opiekany kozi ser podany na winnej galaretce z żurawiny, z chrupiącym boczkiem w chmurze z dymu czereśniowego
  • Pierś z kurczaka z roladką z cukinii, marchewki oraz sera koziego z sosem truflowo-musztardowym

 

Szynkarnia – local food & multitap (św. Antoniego 15)

  • Marynowany młody fenkuł z porzeczką na bułce maślanej własnego wypieku
  • Podpłomyk tradycyjny z kaszanką z Felinowa, morelą i młodą cebulą 

 

Vertigo Jazz Club & Restaurant (Oławska 13)

  • Chłodnik ze świeżych pomidorów i pieczonej papryki z bazyliowym pesto i paluszkami z ciasta chlebowego
  • Filet z piersi kurczaka, marynowany w esencji z zielonej herbaty z grillowanym bakłażanem i papryką, z musem z młodego groszku, bobem i czerwoną porzeczką

 

Wrocławska (Szewska 59)

  • Wątróbki drobiowe na świeżej rukoli z sosem malinowym
  • Pieczone żeberka na młodej kapuście z młodymi ziemniakami

 

Zdrowa Krowa (Szczytnicka 41)

  • Poranek na grzybach: paté grzybowe z amarantusem, pieczony pomidor z tymiankiem, galaretka pomidorowa, chips grzybowy – wege
  • Grill na trawce: kiełbaska fasolowa z suszonymi pomidorami, jaglane kluski ziołowe, mus z papierówki, chutney porzeczkowy, mikrozioła i liście – wege

fot. Wrocław Culinary Fest

Zgłoś uwagę