Dlaczego to tak „podejrzanie” tanio? Ponieważ potrawy są przygotowane w niepełnych porcjach, degustacyjnych, tak by smakosze – uczestnicy festiwalu mieli możliwość zajrzenia do większej liczby lokali, a tym samym spróbowania nawet np. kilku dań głównych lub przystawek. Będzie to tym prostsze, że nie obowiązuje żadna rezerwacja miejsc, nie trzeba też zamawiać specjalnych voucherów. Po prostu – przychodzisz, zamawiasz festiwalowe menu i raczysz się rozmaitymi smakami!
Każdy natomiast będzie miał okazję, żeby ocenić to, co zjadł. Restauracja, która otrzyma najwięcej głosów i najwyższe noty za swoją kuchnię, otrzyma od organizatorów nagrodę publiczności. Swój głos można oddać, wypełniając formularz na profilu Culinary Fest.
Zobacz, gdzie zjesz i jak wygląda festiwalowe menu „Esencji lata” – 27.07-2.08.2015
PRZYSTAWKA/ZUPA: 5 ZŁ | DANIE GŁÓWNE: 12 ZŁ | ZESTAW 15 ZŁ
Barka Tumska (Wyspa Słodowa 10)
- Chłodnik z buraków. Naturalne lody buraczane, ogórek, jajko przepiórcze
- Okoń morski, mango, soliród, masło truflowe, sól morska wędzona, ryż czarny
Brasserie 27 (Kazimierza Wielkiego 27)
- Sałatka z marynowanymi warzywami, kozim serem i żółtkiem panierowanym
- Marynowany filet z kaczki, karmelizowana figa, ziemniaki truflowe, sos agrestowy
Food Art Gallery (Księcia Witolda 1)
- Consommé z pomidorów malinowych
- Pierś z kaczki Barbarie glazurowana w miodzie, dzikie brokuły, czereśnie, kruszonka z płatków owsianych, sos Porto
Kres (Ofiar Oświęcimskich 19)
- Śledź pod szubą/Sałatka z bakłażanów – wege
- Kozackie mięso
- Czanachy – wege
Machina Organika (Ruska 19)
- Bakłażanowa bruschetta z salsą pomidorowo-truskawkową – wege
- Cukiniowa lasagne ze szpinakiem, musem pomidorowym i sosem orzechowym – wega
Mahi Mahi Restaurant Thai Japan Grill (Świdnicka 5)
- Sajgonki ze słodkim sosem chili
- Wieprzowina marynowana w ziołach tajskich, podana z jajkiem i ryżem
Mosaiq Restaurant & Wine Lounge (Świętego Mikołaja 12)
- Jajko, migdały, koperek
- Królik, morele, maślanka, curry
Parish (św. Antoniego 2/4)
- 3 gatunki pomidora, oliwa z tajskiej bazylii, redukcja malinowo-balsamiczna, sól maldon, zielony ogródek
- Halibit, fenkuł, groszek cukrowy, piklowane jagody, pomarańczowa espuma beurre blanc
Pod Papugami (Sukiennice 9)
- Krewetka z arbuzem, rzodkiewką, ogórkiem, kiełkami słonecznika, ziarnami i sosem miętowym
- Medalion z indyka z grillowaną cukinią, konfiturą z pomidorów i regionalnym serem korycińskim
Restauracja Przystań & Marina (Księcia Witolda 2)
- Chrupiacy papier ryżowy, ośmiornica, agrest, porzeczka, soliród
- Podwędzana regionalna kaczka, kozi ser, jagody, orzechy, figi
Road American Restaurant (Powstańców Śląskich 95)
- Opiekany kozi ser podany na winnej galaretce z żurawiny, z chrupiącym boczkiem w chmurze z dymu czereśniowego
- Pierś z kurczaka z roladką z cukinii, marchewki oraz sera koziego z sosem truflowo-musztardowym
Szynkarnia – local food & multitap (św. Antoniego 15)
- Marynowany młody fenkuł z porzeczką na bułce maślanej własnego wypieku
- Podpłomyk tradycyjny z kaszanką z Felinowa, morelą i młodą cebulą
Vertigo Jazz Club & Restaurant (Oławska 13)
- Chłodnik ze świeżych pomidorów i pieczonej papryki z bazyliowym pesto i paluszkami z ciasta chlebowego
- Filet z piersi kurczaka, marynowany w esencji z zielonej herbaty z grillowanym bakłażanem i papryką, z musem z młodego groszku, bobem i czerwoną porzeczką
Wrocławska (Szewska 59)
- Wątróbki drobiowe na świeżej rukoli z sosem malinowym
- Pieczone żeberka na młodej kapuście z młodymi ziemniakami
Zdrowa Krowa (Szczytnicka 41)
- Poranek na grzybach: paté grzybowe z amarantusem, pieczony pomidor z tymiankiem, galaretka pomidorowa, chips grzybowy – wege
- Grill na trawce: kiełbaska fasolowa z suszonymi pomidorami, jaglane kluski ziołowe, mus z papierówki, chutney porzeczkowy, mikrozioła i liście – wege
fot. Wrocław Culinary Fest