Najważniejsze informacje (kliknij, aby przejść)
Co to jest ramen?
Ramen to danie kuchni chińskiej i japońskiej, składające się z makaronu, bulionu (wywaru) i innych składników, m.in.:
- wakame (gatunek brunatnic z rzędu listownicowców),
- moyashi, mame-moyashi (surowe lub gotowane kiełki fasoli),
- pędy bambusa,
- chāshū (plastry pieczonej lub duszonej wieprzowiny),
- nori (jadalne wodorosty),
- negi - cebula siedmiolatka,
- jajka na twardo lub półtwardo,
- nasiona sezamu,
- kamaboko (pasta rybna, krojona w plastry).
- sos sojowy lub miso.
Samo słowo „ramen” pochodzi od chińskiego „lamian” i oznacza „ciągnięty makaron”. W XIX w. potrwa ta przywędrowała do Japonii z Chin. Po II wojnie światowej zyskała tam dużą popularność. Dziś ma swoich fanów również w Europie. W Polsce aromatyczny ramen bywa porównywany do naszego rosołu, tyle że w wersji egzotycznej.
Vegan AF Ramen - bar z wegańskim ramenem we Wrocławiu
We Wrocławiu właśnie otworzyła się nowa ramenowa miejscówka. Pierwszy Vegan AF Ramen powstał cztery lata temu w Krakowie, potem kolejny w Katowicach, a w połowie sierpnia 2024 ruszył lokal w stolicy Dolnego Śląska - przy ul. Oławskiej 12b.
- Koncepcja zrodziła się z głębokiej miłości do ramenu i kuchni wegańskiej. Nasza podróż rozpoczęła się od otwarcia pierwszej restauracji w Krakowie 15 października 2020 r., zaledwie siedem dni przed lockdownem, spowodowanym przez Covid. Pomimo trudnego początku, niesamowite wsparcie ze strony społeczności w Krakowie pomogło nam przetrwać te trudne czasy - mówi Harez Parwani, współwłaściciel lokalu, który pochodzi z Holandii. Jego wspólnikiem jest Polak - Julian Drohomirecki.
- Otwarcie naszej nowej lokalizacji we Wrocławiu jest dla nas historią odkupienia. Otwarcie wegańskiej restauracji ramen w tętniącym życiem mieście z bogatą historią neonów to marzenie, które z radością spełnimy.Harez Parwani, współwłaściciel Vegan AF Ramen
Zobaczcie galerię zdjęć z Vegan AF Ramen przy Oławskiej!
Wystrój wnętrza Vegan AF Ramen jest inspirowany właśnie neonami i nocnym życiem Tokio. Przy wejściu uwagę przykuwa mural z dziewczyną w drodze na Księżyc, która spogląda w kierunku Ziemi. - Jego autorką jest utalentowana artystka Soia, która właściwie malowała dekoracje w całej restauracji - mówi Justyna Derkacz, menadżerka Vegan AF Ramen.
Wegański ramen i nie tylko
W menu baru m.in. OG Vegan AF Ramen - klarowny bulion z orientalnym tare (sos) i dodatkami wege, w tym „bekonowymi" chipsami z kolorowych buraków, Miso Daddy BBQ - bulion miso z wegańskimi stripsami bbq czy Turbo Tantanmen - gęsty bulion z sezamowo-orzechowym tare i olejem chili.
W karcie są też przystawki (np. ogórki chili i kimchi), ręcznie robione pierogi, desery (mochi - tradycyjne japońskie ciastka z ryżu mochi-gome i taiyaki - rodzaj japońskiego ciastka w kształcie ryby), bułeczki bao oraz napoje (np. kombucha - z grzybka japońskiego).
- Oprócz naszych stałych pozycji w menu z przyjemnością wprowadzamy również sezonowe rameny. Na przykład w okresie świątecznym będziemy serwować ramen dyniowy i ramen inspirowany Świętami Bożego Narodzenia - dodaje Harez Parwani, współwłaściciel lokalu.
Vegan AF Ramen we Wrocławiu - godziny otwarcia
Bar przy ul. Oławskiej 12b jest czynny codziennie:
- poniedziałek-czwartek: 12.00-21.00
- piątek-sobota: 12.00-22.00
- niedziela: 12.00-20.00
Gdzie jeszcze zjemy ramen we Wrocławiu?
Na gastronomicznej mapie Wrocławia przybywa miejsc, w których można zjeść aromatyczny ramen w różnych odmianach i z różnymi dodatkami. Przykładowe adresy to:
- Panda Ramen, ul. Białoskórnicza 17/18
- ato ramen wro, ul. Odrzańska 4/5
- Ōkami Ramen Bar, ul. Ruska 58/59
- Randori Ramen BUTA, ul. Kniaziewicza 25
- Randori Ramen, Hala Świebodzki, pl. Orląt Lwowskich 20B
- Panda Ramen - Grunwald, ul. Norwida 32
- CULTO, pl. Tadeusza Kościuszki 6
- CUDO Wrocław, ul. Jodłowa 4
- Yatta Ramen Wrocław, ul. Życzliwa 11A
A Wy jakie restauracje i bary polecacie we Wrocławiu? Piszcie na adres redakcja[at]araw.pl albo w komentarzu na naszym Facebooku. Portal www.wroclaw.pl wspiera lokalną gastronomię. Chętnie napiszemy też o nowych miejscówkach.