Acheta Domesticus czyli świerszcze domowe dotychczas hodowano jako pokarm dla zwierząt. Od 24 stycznia 2023 r. mąka ze świerszczy może być stosowana w produkcji żywności dla ludzi. Stosowną zgodę w tej sprawie wydała Komisja Europejska i właśnie te przepisy weszły w życie.
- Unia Europejska tym rozporządzeniem zezwoliła na wprowadzenie do obrotu produktów na bazie proszku ze świerszczy domowych (Acheta domesticus).
Mąka ze świerszczy od 24 stycznia 2023 r. wchodzi do sklepów
Do czego można użyć mąki ze świerszczy?
Producenci żywności mogą stosować ten rodzaj mąki do produkcji m.in: pizzy, makaronów, dań na bazie orzechów i nasion oleistych, przekąsek i sosów, przetworów mięsnych i zup, chleba wieloziarnistego i bułek, krakersów i paluszków chlebowych, batonów zbożowych, suchych premiksów do wyrobów piekarniczych, herbatników, przetworzonych produktów ziemniaczanych, dań na bazie roślin strączkowych i warzyw, serwatki w proszku, przekąsek na bazie mąki kukurydzianej, napojów piwopodobnych i wyrobów czekoladowychinformuje portal cowzdrowiu.pl.
Żywność zawierająca produkty z owadów będzie wymagała odpowiednich etykiet. Pierwszą firmą, która zajmie się produkcją mąki ze świerszczy będzie Cricket One Co. Ltd.
Mąka ze świerszczy! Co na to cukiernicy piekarze?
Znany wrocławski cukiernik Zenon Lenik z „Cukierni Filipinka” od nas dowiedział się o tym, że mąka ze świerszczy może być wkrótce na sklepowych półkach.
Sama nazwa może trochę odstraszyć klientów, ale warto ją przetestować i zobaczyć, do czego może się nadawaćZenon Lenik, współwłaściciel Cukierni Filipinka we Wrocławiu.
Mąka ze świerszczy? Stanisław Kibało z Leśnicy jest dość sceptyczny.
Jak znam Polaków, to u nas mąka ze świerszczy raczej się nie przyjmie. Na szczęście naszej mąki nie brakuje i nie mamy potrzeby sięgać po inne rozwiązaniaStanisław Kibało, właściciel piekarni i cukierni rzemieślniczej Kibało z Wrocławia.
Owady odżywcze i zdrowie. Mąka ze świerszczy
Mąka ze świerszczy to nie jedyna nowość. Już 6 stycznia 2023 r. Komisja UE zatwierdziła wprowadzenie na rynek mrożonych, suszonych i sproszkowanych form larw Alphitobius diaperinus, znanego również jako mącznik mniejszy.
Larwy mącznika mniejszego również zostały uznane za bezpieczne i w zatwierdzonych formach są obecnie dozwolone jako składniki produktów spożywczych. Proszek z larw mącznika będzie również stosowany jako suplement diety.
Komisja UE w swoim komunikacie wyjaśnia że spożywanie owadów wpływa pozytywnie na środowisko oraz, że owady są wysoce odżywczym i zdrowym źródłem żywności o wysokiej zawartości tłuszczu, białka, witamin, błonnika i minerałów. Dlatego są one alternatywnym źródłem białka ułatwiającym przejście na zdrową i zrównoważoną dietę.
Czy polubimy dania z owadów? Możliwości rynku badają naukowcy Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Czy mąka z świerszczy zrobi karierę? Na razie nie wiadomo. Póki co, taka mąka (zmielone suszone owady lub larwy) jest dużo droższa od pszennej. Zrobiona z mącznika młynarka kosztuje nawet 230 złotych za kilo.
Pasikonik zielony suszony smakuje jak łupina pestki, ale bardziej gorzki, przez co niezbyt smaczny. Co innego świerszcze suszone. Niczym fasolki z Harry’ego Pottera - w różnych smakach: chili z limonką, śmietany z cebulą, musztardy z miodem oraz z dodatkiem soli morskiej. Proszę mi wierzyć lub nie, że są równie smakowite jak czipsy, ale sto razy zdrowszeBłażej Organisty, dziennikarz portalu wroclaw.pl.
Wrocław ma już „czekoladę dla odważnych” – z bitą śmietaną i... suszonymi larwami mącznika
Czekoladziarnia przy ul. Więziennej od 17 lat osładza życie mieszkańców Wrocławia. Wypijecie tu zarówno klasyczną wersję czekolady, jak i taką z nietypowymi dodatkami – m.in. z kawałkami boczku czy serem pleśniowym, który szczególnie przypadł klientom do gustu. Od niedawna w ofercie jest również czekolada z bitą śmietaną i... suszonymi larwami mącznika. Jeśli lubicie próbować nowych smaków, przyjdźcie jej skosztować!