wroclaw.pl strona główna

UWAGA! Zobacz, co dzieje się w ten weekend we Wrocławiu

  1. wroclaw.pl
  2. Przedsiębiorczy Wrocław
  3. Aktualności
  4. Kulinarne Grand Prix Wrocławia

Michał Bekisz z The Gate, Yassin Bugajny z Wierzbowej 15, Wojciech Janowicz z Campo Modern Grill, Paweł Kaszubski z La Maddaleny oraz Kacper Sawoń z restauracji Gustaw - to finaliści tegorocznej edycji Kulinarnego Grand Prix Wrocławia. To oni przygotowali wyjątkowe dania zgodnie z hasłem przewodnim konkursu: „Kalendarz zgodny z naturą – Złota Polska Jesień”. Zwycięzcę tej rywalizacji poznamy już 22 października br.

Reklama

W tym roku odbywa się druga edycja Kulinarnego Grand Prix Wrocławia. Zwycięzcą tego prestiżowego konkursu może zostać szef lub szefowa kuchni ze stolicy Dolnego Śląska, którzy pracują zawodowo w jednej z wrocławskich restauracji oraz hoteli. Właśnie wybrano finalistów, którzy, zdaniem jury, przygotowali najlepsze dania główne zgodnie z tegorocznym hasłem przewodnim rywalizacji: „Kalendarz zgodny z naturą – Złota Polska Jesień”.

Wybrali najlepszych

W tym roku do konkursu zgłosiło wyjątkowo dużo uzdolnionych kucharzy. Na podstawie nadesłanych zgłoszeń jury wybrało najlepsze dania. W gronie finalistów znaleźli się tym razem:

  • Michał Bekisz, restauracja The Gate
  • Yassin Bugajny, restauracja Wierzbowa 15
  • Wojciech Janowicz, restauracja Campo Modern Grill
  • Paweł Kaszubski, restauracja La Maddalena
  • Kacper Sawoń, restauracja Gustaw

Jak twierdzi Maciej Dobrzyniecki, przewodniczący jury, w tegorocznej edycji konkursu przeanalizowano 17 zgłoszeń restauracji.

Zostały one poddane ocenie co do zgodności z tematyką konkursu, jak i prezentacji produktu, na podstawie którego budowano narrację gastronomiczną. Oceniano także doświadczenie szefów kuchni.
Maciej Dobrzyniecki

Poziom bardzo wyrównany

Według przewodniczącego jury poziom opisu oraz materiał fotograficzny był bardzo wyrównany.

Z dużą nadzieją oczekujemy na część praktyczną konkursu i możliwość testowania propozycji finalistów. Sama możliwość obserwowania kreacji szefów kuchni w ich naturalnym środowisku jakim są kierowane przez nich restauracje jest najważniejszym elementem drugiej tury konkursu. Finalistom życzę powodzenia w drugim etapie, a wszystkim którzy wzięli udział w Grand Prix dziękuję za ich wkład i życzę powodzenia w przyszłych edycjach konkursu.
Maciej Dobrzyniecki

Liczy się smak, kompozycja i styl podania

Finaliści konkursu już za kilka dni przygotują zaproponowane przez siebie potrawy w restauracjach, w których pracują na co dzień.

Podczas oceny brane będą pod uwagę:

  • jakość oraz walory smakowe dania konkursowego
  • kompozycja menu degustacyjnego
  • sposób i styl podania dań
  • obsługa.

Degustacje z udziałem jury zaplanowano na 21 i 22 października 2025 r.

Dania oceni utytułowane jury

Dania finalistów konkursu oceni jury, w skład którego wchodzą m.in. międzynarodowi eksperci kulinarni. Jego przewodniczącym jest Maciej Dobrzyniecki - Prezydent Akademii Gastronomicznej w Polsce i Wiceprezydent Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej w Paryżu. Konkursowe dania będą oceniane również przez Diego Grimberga – światowej sławy kucharza argentyńskiego pochodzenia, Adama Pawłowskiego – międzynarodowego sommeliera oraz autora książek kulinarnych, a także ubiegłorocznego zdobywcę Kulinarnego Grand Prix Wrocławia - Łukasza Budzika, szefa kuchni w restauracji „Między Mostami”. Wśród jurorów znaleźli się również przedstawiciele miasta oraz Wrocławskiej Organizacji Turystycznej.

Szansa na staż w restauracji z gwiazdką Michelin

Laureat tegorocznej edycji konkursu otrzyma w nagrodę dwutygodniowy staż w restauracji Hofmann w Barcelonie, wyróżnionej gwiazdką przewodnika Michelin. Z kolei zdobywca drugiego miejsca, będzie miał szansę odbyć tam tygodniowy staż. Fundatorem tych nagród jest Gmina Wrocław. Natomiast zdobywca trzeciego miejsca otrzyma nagrodę pieniężną w wysokości 3 tys. zł, ufundowaną przez Wrocławską Organizację Turystyczną.

Uroczyste wręczenie nagród przez prezydenta Wrocławia i szefa Akademii Gastronomicznej w Polsce odbędzie się 22 października br. w Wielkiej Sali Starego Ratusza podczas spotkania z wrocławską branżą gastronomiczną.

Bądź na bieżąco z Wrocławiem!

Kliknij „obserwuj”, aby wiedzieć, co dzieje się we Wrocławiu. Najciekawsze wiadomości z www.wroclaw.pl znajdziesz w Google News!

Reklama