W tym roku odbywa się druga edycja Kulinarnego Grand Prix Wrocławia. Zwycięzcą tego prestiżowego konkursu może zostać szef lub szefowa kuchni ze stolicy Dolnego Śląska, którzy pracują zawodowo w jednej z wrocławskich restauracji oraz hoteli. Właśnie wybrano finalistów, którzy, zdaniem jury, przygotowali najlepsze dania główne zgodnie z tegorocznym hasłem przewodnim rywalizacji: „Kalendarz zgodny z naturą – Złota Polska Jesień”.
Wybrali najlepszych
W tym roku do konkursu zgłosiło wyjątkowo dużo uzdolnionych kucharzy. Na podstawie nadesłanych zgłoszeń jury wybrało najlepsze dania. W gronie finalistów znaleźli się tym razem:
- Michał Bekisz, restauracja The Gate
- Yassin Bugajny, restauracja Wierzbowa 15
- Wojciech Janowicz, restauracja Campo Modern Grill
- Paweł Kaszubski, restauracja La Maddalena
- Kacper Sawoń, restauracja Gustaw
Jak twierdzi Maciej Dobrzyniecki, przewodniczący jury, w tegorocznej edycji konkursu przeanalizowano 17 zgłoszeń restauracji.
Zostały one poddane ocenie co do zgodności z tematyką konkursu, jak i prezentacji produktu, na podstawie którego budowano narrację gastronomiczną. Oceniano także doświadczenie szefów kuchni.Maciej Dobrzyniecki
Poziom bardzo wyrównany
Według przewodniczącego jury poziom opisu oraz materiał fotograficzny był bardzo wyrównany.
Z dużą nadzieją oczekujemy na część praktyczną konkursu i możliwość testowania propozycji finalistów. Sama możliwość obserwowania kreacji szefów kuchni w ich naturalnym środowisku jakim są kierowane przez nich restauracje jest najważniejszym elementem drugiej tury konkursu. Finalistom życzę powodzenia w drugim etapie, a wszystkim którzy wzięli udział w Grand Prix dziękuję za ich wkład i życzę powodzenia w przyszłych edycjach konkursu.Maciej Dobrzyniecki
Liczy się smak, kompozycja i styl podania
Finaliści konkursu już za kilka dni przygotują zaproponowane przez siebie potrawy w restauracjach, w których pracują na co dzień.
Podczas oceny brane będą pod uwagę:
- jakość oraz walory smakowe dania konkursowego
- kompozycja menu degustacyjnego
- sposób i styl podania dań
- obsługa.
Degustacje z udziałem jury zaplanowano na 21 i 22 października 2025 r.
Dania oceni utytułowane jury
Dania finalistów konkursu oceni jury, w skład którego wchodzą m.in. międzynarodowi eksperci kulinarni. Jego przewodniczącym jest Maciej Dobrzyniecki - Prezydent Akademii Gastronomicznej w Polsce i Wiceprezydent Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej w Paryżu. Konkursowe dania będą oceniane również przez Diego Grimberga – światowej sławy kucharza argentyńskiego pochodzenia, Adama Pawłowskiego – międzynarodowego sommeliera oraz autora książek kulinarnych, a także ubiegłorocznego zdobywcę Kulinarnego Grand Prix Wrocławia - Łukasza Budzika, szefa kuchni w restauracji „Między Mostami”. Wśród jurorów znaleźli się również przedstawiciele miasta oraz Wrocławskiej Organizacji Turystycznej.
Szansa na staż w restauracji z gwiazdką Michelin
Laureat tegorocznej edycji konkursu otrzyma w nagrodę dwutygodniowy staż w restauracji Hofmann w Barcelonie, wyróżnionej gwiazdką przewodnika Michelin. Z kolei zdobywca drugiego miejsca, będzie miał szansę odbyć tam tygodniowy staż. Fundatorem tych nagród jest Gmina Wrocław. Natomiast zdobywca trzeciego miejsca otrzyma nagrodę pieniężną w wysokości 3 tys. zł, ufundowaną przez Wrocławską Organizację Turystyczną.
Uroczyste wręczenie nagród przez prezydenta Wrocławia i szefa Akademii Gastronomicznej w Polsce odbędzie się 22 października br. w Wielkiej Sali Starego Ratusza podczas spotkania z wrocławską branżą gastronomiczną.