Specjały Nadodrza – kulinarne święto osiedla

Specjały Nadodrza – kulinarne święto osiedla

18 i 19 listopada będzie można spróbować 20 wyjątkowych przekąsek, które specjalnie z tej okazji przygotowali nadodrzańscy szefowie kuchni. Każde z dań to autorska interpretacja tradycyjnych smaków przywiezionych do Wrocławia z różnych regionów Polski i świata. Kulebiak z wędzoną śliwką, wuzetka, pulpeciki marynowane na grzance, pierogi z białą kiełbasą, lane szare kluski ziemniaczane .…i wiele innych, oryginalnych potraw będzie można skosztować podczas Specjałów Nadodrza w cenie 10 zł za zestaw (specjał + napój).

Współczesna kuchnia nadodrzańska, tak jak i wrocławska nie jest łatwa do zdefiniowania. Jest to mieszanka różnych smaków i aromatów przywiezionych do Wrocławia przez jego nowych mieszkańców. Kuchnia nadodrzańska to kuchnia osób, które tu mieszkają, pracują i gotują, dlatego też oprócz pierogów ruskich, lanych klusek ziemniaczanych czy wrocławskiej knyszy będzie można spróbować krewetek po australijsku, niemieckiego wursta, włoskich, smażonych oliwek i meksykańskich nachosów. Potrawy, które zostały przygotowane na Specjały Nadodrza, mają oddawać wyjątkowy charakter tego rzemieślniczo-artystycznego osiedla i łączyć tradycyjną kuchnię z nowoczesnym akcentem.

Akcja Zbierz i Smakuj Nadodrze

Zachęcamy do wzięcia udziału w zabawie Zbierz i Smakuj Nadodrze!  W każdym miejscu, w którym spróbuje się Specjału Nadodrza otrzyma się specjalną pieczątkę. Jeśli zbierze się minimum 6 różnych pieczątek, wypełni się pole z danymi kontaktowymi i zostawi mapkę w ostatnim odwiedzonym miejscu, będzie można wziąć udział w losowaniu nagród. Nagrodą główną są 3 Nadodrzańskie Bony Smakosza: jeden o wartości 300zł i dwa o wartości 150zł . Przez 3 miesiące za tę kwotę będzie można stołować się we wszystkich lokalach biorących udział w wydarzeniu.

Do wygrania także warsztaty kulinarne: „Krój jak szef kuchni” organizowane przez Pracownię Food Think Tank, 4 bony na usługi fryzjerskie i kosmetyczne w salonie Le Miracle, T-shirt od projektantki Magdaleny Dumy, a także zestaw nagród ufundowany przez kolektyw:  Bisto Narożnik, Browar Profesja i Drukarnia. Losowanie nagród odbędzie się  21.11.17r o godzinie 12.00.  Transmisję z losowania będzie można zobaczyć na facebooku Łokietka 5 – Infopunkt Nadodrze.

Miejsca biorące udział w wydarzeniu:

Zenka Cafe  [ul. Dubois 41] – Marynowane pulpeciki + napar lawendowy

Zenka Cafe działa na Nadodrzu od roku. W swojej ofercie ma nie tylko obiady i lancze, ale także pyszne śniadania, które serwuje od 7 rano. Tylko w trakcie Specjałów Nadodrza będzie można tu spróbować marynowanych pulpecików serwowanych na grzance i rozgrzewającego, aromatycznego naparu z lawendy.

Macondo [ul. Pomorska 19] -  Pudding mojej Mamy + napar z czarnej porzeczki

Macondo to galeria sztuki, kawiarnia, księgarnia i salon artystyczny w jednym. Można tu nasycić się sztuką, literaturą i dobrą kawą, ale także posłuchać poezji, muzyki, wziąć udział w warsztatach lub po prostu odpocząć.  W trakcie Specjałów Nadodrza w Macondo będzie można skosztować puddingu i napić się naparu z czarnej porzeczki.

Cafe Rozrusznik [ul. Cybulskiego 15] – Wuzetka + espresso

Cafe Rozrusznik od sześciu lat pobudza swoją pyszną kawą całe Nadodrze.  To miejsce, które pozwala na chwilę się zatrzymać, żeby ruszyć dalej. Promuje przyjazną atmosferę i lokalnych artystów, rozluźnia muzyką z winyli i osładza chwile pysznymi ciastami. Na swój specjał Cafe Rozrusznik wybrało wuzetkę i espresso.

Tacos Locos [ul. Cybulskiego 1] - Nachosy + lemoniada

Tacos Locos specjalizuje się w kuchni tex-mex, serwowane są tu meksykańskie dania oparte na rodzimych produktach i autorskich przepisach: długo marynowanych i powoli pieczonych mięsach, własnych salsach i wysokiej jakości warzywach. W drugi weekend listopada w Tacos Locos będzie można spróbować nachosów z dwoma sosami.

Pizza Pany [ul. Cybulskiego 1] - Pizza Odrapana + lemoniada

Pizza Pany powstała jako kontynuacja letniego baru „Odra Pany”. Dzięki powodzeniu jakim cieszyła się pizza znad Odry i dużemu doświadczeniu szefa kuchni, właściciele postanowili otworzyć na Nadodrzu stacjonarną pizzerię Pizza Pany. Podczas Specjałów Nadodrza  pizzeria będzie serwować Pizzę Odrapaną.

Pomiędzy cafe&bistro  [ul. Dubois 2] - Jabłko nadziewane + grzane wino

Pomiędzy to miejsce, gdzie rano w biegu można kupić kawę, w porze obiadowej na spokojnie poczytać gazetę, a wieczorem wypić butelkę wina z przyjaciółmi. Podczas Specjałów Nadodrza tylko tutaj będzie można skosztować pysznego jabłka nadziewanego czerwoną kapustą z kaczką i żurawiną.

Food Think Tank [Łokietka 6] - Lane szare kluski ziemniaczane + napój dyniowy

Fundacja Food Think Tank to grupa fachowców z wielu dziedzin, która skupiła się wokół wspólnego procesu edukacji i rozwoju. Tutaj powstają też kolejne niezwykłe inicjatywy takie jak projekt kulinarny Las. W Pracowni Food Think Tank będzie można spróbować lanych szarych klusek ziemniaczanych z wędzona pieczarką i piklowaną szalotką.

Powoli [Rydygiera 25/27 ] - Suflet czekoladowy + różany Earl Grey

Powoli to kameralna restauracja, która na co dzień serwuje proste i świeże dania. W menu, które zmienia się codziennie, zawsze znajdzie się coś dla wegetarian i wielbicieli mięsa. Z okazji kulinarnego święta Nadodrza, Powoli będzie serwować czekoladowy suflet z sosem z czarnej porzeczki i różaną herbatę Earl Grey.

Znasz Ich Cafe-Bistro [ul. Rydygiera 25] – Karobowiec Uli + jesienne korzenne espresso lub napar imbirowy

Znasz Ich powstało jako kuchnia rotacyjna, w której codziennie zmieniał się szef kuchni. Z czasem przemieniło się w przytulne bistro ze śniadaniami i lunchami, w którym nigdy nie brakuje pysznych ciast ani lampki dobrego, czerwonego wina. Często odbywają się tu również wernisaże i wystawy.

W drugi weekend listopada specjałem Znasz Ich będzie Karobowiec Uli.

Bistro Narożnik [ul. Rydygiera 30]-  Smażony kozi ser + kieliszek czerwonego wina

Bistro Narożnik powstało jako punkt dla towarzyskich, społecznych i kulturalnych spotkań mieszkańców Nadodrza i ludzi z nim związanych. Można tu miło spędzić czas przy aromatycznej kawie, regionalnym piwie i smacznej kuchni. Kulinarne święto Nadodrza Narożnik będzie świętować podając smażony kozi ser na oliwie tymiankowej z musem z buraka, prażonymi pestkami dyni, rukolą z sosem winegret i świeżo mielonym kolorowym pieprzem.

 Bar Wroclov [ul. Wąska 5] – Mix pierogów + kompot

Bar Wroclov mieści się w hostelu o tej samej nazwie. Od niedawna działa na Nadodrzu i specjalizuje się w polskiej kuchni. Podczas kulinarnego święta osiedla, będzie można tu skosztować tradycyjnych pierogów: ruskich, z mięsem, z kapustą, a także z białą kiełbasą.

Ogień Pizza Rzemieślnicza [ul. Pomorska 39]-  smażone oliwki z Apulii i focaccia barese + kieliszek czerwonego wina.

Ogień to miejsce, założone przez trójkę przyjaciół, specjalizujące się w pysznej pizzy typu neapolitańskiego wypiekanej w ceglanym piecu. Oprócz pizzy można tu również spróbować smakowitych past i sałatek. W przedostatni weekend listopada Ogień będzie serwować smażone oliwki z Apulii i focaccie barese, a do tego kieliszek czerwonego wina.

Serotonina [ul. Jagiellończyka 8C/2B] - Serowe hexagony na czarnym pieczywie+ bezalkoholowy grzaniec leśny

Serotonina to wegańskie sery, które są tak smaczne, że wprawią w euforię.  Powstała po to, aby pokazać, że dieta wegańska czy bezglutenowa nie oznacza wyrzeczeń. Założyciele Serotoniny przy produkcji swoich serów stawiają na dobrą jakość składników i elegancką formę. Można tu dostać wszelkie rodzaje wegańskich serów - od miękkich i delikatnych twarożkowych, poprzez twarde i aromatyczne, aż po intensywne w smaku 'pleśniaki'. Podczas Specjałów Nadodrza w Serotoninie będzie można spróbować serowych hexagonów na czarnym pieczywie z karmelizowanymi owocami sezonowymi i orzechami pili.

Warzywniak [Trzebnicka 12] - Knysza Wrocławska + kompot

Warzywniak to nowe miejsce na kulinarnej mapie Nadodrza.  Specjalizuje się w kuchni wegańskiej, a w swojej ofercie ma m.in. wegańskie lody i piwo. Specjałem Warzywniaka podczas drugiej edycji Specjałów Nadodrza będzie Knysza Wrocławska z kapustą pekińską, pomidorami ,ogórkiem zielonym, cebulką prażoną i sosami gyros, czosnkowym i ostrym.

Wilk Syty [Trzebnicka 3] - Kulebiak + brownie

Wilk Syty to nadodrzańska restauracja z autorską kuchnią roślinną. Powstała z połączenia dwóch oddzielnych projektów – wegańskiego Food Fight i domowej cukierni Sugar Szop.

Na co dzień w menu Wilka Sytego znajdziemy smakowite zupy, drugie dania a także desery, ale tylko w trakcie Specjałów Nadodrza będzie można spróbować wyjątkowego kulebiaka  z wędzoną śliwką, gruszką i kapustą, a na deser truflowe brownie ze śliwką.

Słodko!  [Jedności Narodowej 67b]- brownie + korzenna herbata

Słodko to pracownia cukiernicza, która rozwija się wraz z Nadodrzem. Właściciele Słodko zaczęli od małego okienka przy placu Powstańców Wielkopolskich, z czasem przeprowadzili się do ogromnej pracowni przy Jedności Narodowej, a podczas majowej Nocy Nadodrza otworzyli swój sklep firmowy. Słodko na swój specjał wybrało wegańskie brownie z żurawiną i musem z jarzębiny.

Egg Café [Jedności Narodowej 62/1A] - Shrimp on the barbie+ lemoniada z aloesu

Egg Cafe to nowa, australijska kawiarnia. Autorką menu i pięknych fotografii wiszących na ścianach  kawiarni jest właścicielka Egg Cafe 0 Polka, która wróciła do kraju po wielu latach emigracji. Egg Cafe specjalizuje się w daniach, których głównym składnikiem są jajka, ale podczas Specjałów Nadodrza zaserwuje nam tradycyjną australijską potrawę czyli szaszłyki z grillowanych krewetek i lemoniadę z aloesu.

Cafe Le Miracle [Jedności Narodowej 37] - Muffinka +drink na bazie Martini

Le Miracle to przepyszna kawa, wyśmienite ciasta i desery, sycące bagietki, tosty i sałatki, ale przede wszystkim rodzinna atmosfera. Podczas Specjałów Nadodrza Cafe Le Miracle będzie serwować muffinkę z malinką i kremem hibiskusowym oraz różowy drink na bazie Martini.

Nadodrze Cafe Resto Bar [Drobnera 26A] - Wurst w pieczywie z kimchi + lemoniada

Nadodrze jest połączeniem luźnego klimatu i pysznej ambitnej kuchni. To miejsce, w którym można rozluźnić  krawat, odetchnąć przy aromatycznej kawie z lokalnej palarni lub zjeść pyszny obiad w gronie przyjaciół lub rodziny. Wieczorami zamienia się w tętniący życiem bar oferujący piwa rzemieślnicze i pyszne koktajle. W przedostatni weekend listopada będzie można tu spróbować wursta w pieczywie z kimchi.

#zjedzburgera [pl.Bema 6]– Burger Donald + napój imbirowy

 #Zjedzburgera specjalizuje się w burgerach i sałatkach. Jako swój nadodrzański specjał będzie serwować Burgera Donalda czyli burgera z konfiturą z czerwonej cebuli, pomidorem, bekonem, sosem BBQ i BBQ Alabama oraz rozgrzewający napój z imbirem, pomarańczą i miodem. 

fot. JedrzejStelmaszyk

Wideo / zdjęcia

Lokalizacja

Wrocław - różne lokalizacje wg programu dnia

 Wrocław

Komentarze