Pizzę najlepiej jeść na gorąco, ale i jedzenie jej na zimno nie jest czymś niewłaściwym. My jednak preferujemy taki jej stan, gdy ser pięknie się ciągnie z smakowitego trójkąta, wykrojonego najlepiej z cienkiego placka.
Technika wypiekania płaskiego, okragłego ciasta jest dosłownie tak stara, jak świat, bo znały ją w zasadzie wszystkie starożytne kultury. Nazwa pizzy też ma swoją bardzo długą historię, bo w wersji „piza” pojawiła się już ponoć w dokumencie z 997 r.
Sama potrawa, której udoskonalenie zawdzięczamy oczywiście Włochom, nabrała prawdziwej smakowej „kwintesencji”, gdy do jej przyrządzenia zaczęto używać pomidorów. Dzisiaj pizza bez bazy sosu pomidorowego to właściwie dla wielu jej amatorów nie jest żadna pizza!
Zobacz, które z wrocławskich pizzerii z dowozem zostały uznane w 2016 r. za najlepsze.
Mistrz pizzy w akcji we wrocławskiej pizzeri – zobacz, jak on to robi.
Znasz przepis na Pizzę Wrocławską? Jeśli nie, zobacz z czego powstaje, i wypróbuj w domu.
fot. pixabay