Warto dodać, że ceny naprawdę wybornej pizzy w Tutti Santi, której atutem jest przede wszystkim bardzo delikatne, chrupiące ciasto, nie przyprawiają o zawrót głowy, nie odbiegając od tych w innych wrocławskich pizzeriach.
Specjalnie na inaugurację pierwszego lokalu sieci Tutti Santi we Wrocławiu przyjechał jej „ojciec chrzestny”, czyli wicemistrz świata i mistrz Włoch w pizzy klasycznej Valerio Valle. Trafiła się więc okazja, żeby podpatrzeć, jak pracuje prawdziwy pizzaiolo, oraz wypytać go o tajemnice gastronomicznego sukcesu.
Warto dodać, że pod okiem mistrza szkolą się polscy „artyści pizzy”, którzy także zdobywają międzynarodowe uznanie, jak Tomasz Waszczuk z Tutti Santi, który zajął 4. miejsce w kategorii Delegazione w Copa del Mondo w Rzymie. Obecnie szykowny jest skład pierwszej polskiej reprezentacji na mistrzostwa świata w Rzymie.
Valerio Valle to nie tylko mistrz smaku, ale i żonglowania pizzą – obejrzyj, jak to robi!
Pizza spod znaku Tutti Santi oparta jest tylko na oryginalnych włoskich produktach, wśród których są m.in. mąka 5 stagioni, sos pomidorowy z pomidorów pelati, mozzarella di bufala, szynka prosciutto cotto, a receptury stworzył Valerio Valle, który osobiście szkoli pracowników swoich pizzerii i nadzoruje jakość produktów. Jak mówi, zastosowanie odpowiednio dobranych produktów, a także specjalnej technologii dojrzewania ciasta są warunkiem uzyskania wyśmienitej pizzy (sprawdzaliśmy – rzeczywiście, zaskakuje lekkością i szczególnym smakiem!).
Mają bogowie nektar, święci mogą mieć pizzę...
Włoski mistrz oraz jego polski współpracownik Sergiusz Urbaniak podkreślają, że taką jakość pizza zawdzięcza właśnie specjalnie dobranej włoskiej mące, produkowanej z pszenicy, która dojrzewając w ciepłym klimacie Włoch, zyskuje wysoką zawartość białka, oraz składnikom, wśród których wyróżnia się mozzarella di bufala D.O.P (z mleka czarnych bawolic) – włoski produkt regionalny z Kampanii.
Goście Tutti Santi będą mogli także spróbować klasycznych pizz, serwowanych wg różnych włoskich tradycji, m.in. oryginalną pizzę neapolitańską czy Pizzę la Palla o długości 1 metra.
Zobacz, jak w 5 minut (2 minuty przygotowanie plus 3-minutowy wypiek w piecu) powstaje doskonała pizza w wykonaniu włoskiego mistrza Valerio Valle.
fot. i wideo: Oktawian Sebastian