Wydarzenie odbyło się w ramach realizowanej przez miasto kampanii „Wrocław nie Marnuje” i akcji „Targowiska nie marnują”.
Miejska kampania „Wrocław nie marnuje”
Celem podjętej przez Miasto inicjatywy jest ograniczenie marnowania w myśl idei „Wrocław Nie Marnuje” oraz wykorzystanie charakteru i potencjału targowisk, hal kupieckich w zrównoważonym rozwoju lokalnym. Co przyczyni się do podniesienia atrakcyjności tych miejsc oraz zadba o potrzeby mieszkańców w zakresie dostarczania i niemarnowania żywności.
– W kolejnych latach uruchomiliśmy bank żywności, Foodsharing, które zajmują się zagospodarowywaniem żywności. Otwieraliśmy kolejne lodówki społeczne, podkreślając, że są one dedykowane nie tylko mieszkańcom, którzy są w kłopotach finansowych i potrzebują wsparcia socjalnego, ale po prostu żeby wypracować ten odruch dzielenia się nadwyżką, nie wyrzucania jej do śmieci – tłumaczy.
Zapraszaliśmy również kawiarnie, piekarnie, restauratorów, aby nadwyżki gotowych dań przekazywali do banku żywności lub do Foodsharing. Kolejne odsłony akcji były organizowane z Rodzinnymi Ogródkami Działkowymi - tam zachęcamy do dzielenia się nadwyżkami plonów, uruchomiliśmy Bank Słoików i jesteśmy też na wrocławskich targowiskach.Katarzyna Szymczak-Pomianowska, dyrektor Departamentu Strategii i Zrównoważonego UM
– To tutaj mieszkańcy przychodzą po sąsiedzku, po zdrowe i lokalne produkty, mają swoich ulubionych sprzedawców. Dlatego nam bardzo zależy na tym, żeby te miejsca wspierać, ożywiać i aby mieszkańcom je pokazywać – dodaje.
Dziękuje Pasażowi Zielińskiego za tę inicjatywę. Targowiska weszły w akcję niemarnowania żywności w 2022 roku i pierwszą lodówkę otworzyliśmy na targowisku Niedźwiedzia, wtedy jeszcze zachęcaliśmy kupców do przystąpienia do akcji. W tej chwili są to już inicjatywy oddolne. Wiem, że są kolejni zarządcy, właściciele targowisk, którzy też chcą przyłączyć się do akcji. Bardzo nas to cieszy i będziemy jako miasto wspierać.Małgorzata Golak, dyrektor Biura Rozwoju Gospodarczego UM
W ramach akcji „targowiska nie marnują” takie lodówki społeczne powstały: na targowisku przy ul. Niedźwiedziej (10.09.2022 r.), Ryneczku Jemiołowa (1.10.2022 r.), Bazarze Komandor (31.03.2023 r.), Targu na Ptasiej (13.05.2023 r.), Na Nadodrzu – Domu dla Matek z małoletnimi dziećmi i kobiet w ciąży (17.05.2024 r.).
Otwarcie lodówki i atrakcje dla mieszkańców
W ramach otwarcia lodówki społecznej przy Pasażu Zielińskiego mieszkańcy osiedla oraz klienci mogli skorzystać z wielu atrakcji. Utworzono dla nich specjalną eko strefę w myśl zasady „zero waste”:
- potrawy z grilla i degustacje produktów z różnych regionów świata przygotowane przez kupców z Pasażu,
- zdrowe i niedrogie potrawy do słoika – warsztaty kulinarne z dietetyczką przygotowane przez WCRS,
- zbiórka jedzenia do lodówki, zabawek, toreb wielokrotnego użytku oraz wymiana roślinek,
- uruchomienie banku słoików i edukacja o segregacji odpadów – Ekosystem,
- kącik dla dzieci z kolorowankami – MPWiK,
- wymiana ubrań – strefa SWAP na Pasażu Zielińskiego,
- wymiana książek, bookcrossing – WKE.
Galeria zdjęć
Osoby starsze mogły wyrobić na miejscu Wrocławską Kartę Seniora.
WCRS zawsze i z ogromnym zaangażowaniem reaguje na potrzeby społeczne i to, co jest ważne dla mieszkanek i mieszkańców Wrocławia - realizujemy kilkadziesiąt projektów społecznych, a wśród nich także te, które wspierają zrównoważony rozwój. Zależy nam na odpowiedniej segregacji śmieci, na niemarnowaniu jedzenia, na tym, by to jedzenie było jakościowe i zdrowe, na aktywności ruchowej wrocławianek i wrocławian, by częściej wybierali spacer, rower lub komunikację miejską zamiast samochodu. Wspieramy także miejsca, gdzie koncentruje się społeczne, lokalne życie - takimi miejscami są między innymi targowiska i hale kupieckie. I to tu chcemy także pokazywać nasze działania.Ewelina Konik, zastępczyni dyrektora ds. edukacji i aktywizacji społecznej Wrocławskiego Centrum Rozwoju Społecznego
– Zaczynamy od wydawania Wrocławskiej Karty Seniora - dziś przy Pasażu Zielińskiego, a w niedalekiej przyszłości także na innych placach targowych. Dziś również we współpracy z dietetyczką pokazujemy jak przygotować smaczną i niedrogą, a przede wszystkim zdrową potrawę i zamknąć ją w słoiku. Te słoiki będzie można zabrać do swojej spiżarni, albo podzielić się z innymi zostawiając w nowootwartej dziś lodówce społecznej – dodaje.
Organizatorzy:
- Pasaż Zielińskiego,
- Biuro Rozwoju Gospodarczego,
- Wydział Klimatu i Energii,
- Inne Centrum – Fundacja Dom Pokoju,
- Wrocławskie Centrum Rozwoju Społecznego,
- Ekosystem sp. z o.o.
Fundator lodówki:
- BEKO Europe.
Partnerzy:
- Miejskie Przedsiębiorstwo Wodociągów i Kanalizacji S.A. we Wrocławiu,
- Agencja Rozwoju Aglomeracji Wrocławskiej S.A.