Najważniejsze informacje (kliknij, aby przejść)
Piknik ekologiczny (przy ul. Radosnej 38) będzie popularyzował ideę less waste, połączoną z utworzeniem jadłodzielni przy wykorzystaniu potencjału, jakim dysponuje targowisko. Fundatorem lodówki jest Whirlpool Corporation, a akcja to wspólna inicjatywa miasta i wrocławskich targowisk.
Degustacja lokalnych produktów, pokaz gotowania, warsztaty i animacje
Podczas wydarzenia na odwiedzających czeka wiele atrakcji:
- świąteczny stół obfitości, czyli: degustacja lokalnych produktów,
- wykorzystaj resztki po obiedzie! Pokaz gotowania wraz z degustacją,
- warsztaty wielkanocne - stwórz własne dekoracje świąteczne,
- pogadanki o niemarnowaniu żywności i wody,
- animacje dla dzieci z maskotkami: Rekinem i Ośmiornicą, przygotowane przez MPWiK.
A także zbiórka nakrętek dla hospicjum i baterii oraz wymiana książek i gier planszowych.
Na bazarze, w jednym miejscu będą gromadzone wszystkie dobre do spożycia produkty. Mogą to być owoce, warzywa, nabiał, pieczywo, soki, produkty suche jak kasza, mąka czy ryż. Znajdzie się też półka na niepotrzebne książki oraz donice na posadzenie przypraw, takich jak szczypiorek czy bazylia.
Nie zabraknie też ciekawostek związanych z przygotowaniem dekoracji wielkanocnych na zorganizowanych przez Fundację Dom Pokoju warsztatach świątecznych. Kupcy przygotują stół ze smakołykami, które na co dzień można kupić na targowisku.
Trzecia lodówka na wrocławskim targowisku
Piknik jest elementem miejskiej kampanii „Wrocław Nie Marnuje” oraz ma pozwolić wykorzystać charakter i potencjał targowisk, podnosząc atrakcyjność tych miejsc oraz zadbać o potrzeby mieszkańców w zakresie dostarczania i nie marnowania żywności.
Zarządcy i kupcy włączają się w akcję pomagania sobie nawzajem, ponieważ z lodówki może skorzystać każdy. Ludzie dzielą się posiłkiem, nadwyżkami lub częstują się jej zawartością. Będzie to kolejna, trzecia lodówka postawiona na targowisku gminnym.Edyta Niebiańska z Biura Rozwoju Gospodarczego
Wcześniej takie lodówki powstały na targowisku przy ul. Niedźwiedziej (wrzesień 2022 r.) i Ryneczku Jemiołowa (październik 2022 r.).
Podstawowa zasada: nie marnuj!
– Wykorzystując potencjał placu targowego można zadbać o to, aby nie marnować żywności, szczególnie owoców i warzyw, z których można nadal przygotować zdrowe i smaczne posiłki. Kucharze, podczas pikniku, zaprezentują jak zmienić podejście do jedzenia i kuchni wykorzystując resztki z lodówki. Będzie to dobry moment przed zbliżającymi się świętami wielkanocnymi, aby uświadomić sobie, co powinno się zrobić z nadwyżkami żywności – wyjaśnia Edyta Niebiańska.
Warto pamiętać, iż przygotowaną w nadmiarze żywnością można podzielić się z innymi, np. z rodziną, sąsiadami, znajomymi. Nie ma przeszkód, aby nadmiar jedzenia przekazać do lodówki społecznej. Uratujemy w ten sposób żywność przed zmarnowaniem, a osoba obdarowana będzie wdzięczna za posiłek.