W ubiegłorocznej, jesennej edycji WRW wzięło udział 18 wrocławskich restauracji, które w ramach festiwalu obsłużyły łącznie 4902 gości!. Obecnie na udział w imprezie zdecydowało się już 21 lokali, które przygotowały tzw. trzydaniowe doświadczenie kulinarne za jedyne 39 zł. Jak zapewniają organizatorzy imprezy, restauracje te zostały dokładnie wyselekcjonowane pod kątem wysokiej jakości jedzenia i obsługi i „wystąpią" w tej edycji pod hasłem „kwitnąca scena gastronomiczna”, za którym kryje się wiele oryginalnych, autorskich konceptów kulinarnych.
Oto przykładowe menu:
Przystawka: Łosoś/żołędzie/woda brzozowa (połączenie łososia, gotowanego w woskowinie, młodymi pędami żołędzi i wodą brzozową to może być coś wyjątkowego)
Danie główne:Serce wołowe/risotto ze słonecznika/liście (produkt mało popularny, ale bardzo delikatny i o zaskakującej strukturze)
Deser: Pudding chlebowy/lody/bimber/ palone masło (chleb na deser może być dużym zaskoczeniem)
Ciekawie na talerzu i nie tylko...
Obecna edycja WRW, oprócz konsumpcyjnego, ma także drugie oblicze w postaci wydarzeń kulturalno-warszatowych.
Na otwarcie, już 31 marca, w Vertigo, koncert The Dumplings, warsztaty kulinarne pn. „Sekrety Szefa Kuchni” oraz „Zdrowie zaczyna się w kuchni”, zorganizowane przez Studio Culinary Solutions & slow food bistro, warsztaty barmańskie w Vertigo, spotkania z blogerami kulinarnymi, w tym dla prowadzących restauracje, a także projekcje filmowe. O tych i innych wydarzeniach towarzyszących festiwalowi, wśród których są imprezy zarówno płatne, jak i z darmowym wejściem, w szczegółach i na bieżąco piszą organizatorzy na swoim Facebooku
O biorących udział w festiwalu restauracjach i rezerwacji stolików, z którą radzimy nie zwlekać, czytaj:
Wiosenny Restaurant Week
Eventy / Dla wszystkichWrocław - różne lokalizacje wg programu dnia