Producenci czekolady z całej Polski spotkają się we Wrocławiu. Na miłośników czekolady czekać będą stoiska pełne niesamowitych smaków, kształtów i kolorów, a to wszystko za sprawą ziarna kakaowca, od którego zaczyna się ta historia „Bean to bar".
Do festiwalowej codzienności należeć będą dziecięce warsztaty cukiernicze oraz otwarte dla szerokiej publiczności pokazy cukierniczych mistrzów. Stałym elementem programu jest Konkurs Tortów i Małych Form dla miłośników cukiernictwa, w trakcie którego zachwycają nas jadalne arcydzieła sztuki. Tabliczki czekolady i słodycze trafią do honorowych dawców krwi, biorących udział w akcji społecznej „Oddaj krew za torbę słodyczy", w którą od lat angażują się znane marki produkujące słodycze Wawel, TAGO, Super Krówka, Cocoa. Impreza zachwyca wszystkich niezależnie od wieku.
Program:
- 22.05.2021 10:00-21:00
- 23.05.2021 10:00 – 17:00
22.05.2021
- 10:00 Otwarcie wydarzenia
- 10:00-14:00 CZEKO KINO DLA DZIECI
Słodkie warsztaty dla najmłodszych z mistrzyni” lukru, Gabrielij Goreck”
- 12:00 Zwierzaki z masy cukrowej (pierwsza t ura) 12:40 Zwierzaki z masy cukrowej (druga tura) 13:20 Zwierzaki z masy cukrowej (trzecia tura)
- 14:00-16:00 Lukrowane lody – warsztat dekorowania piernik6w
- 16:30 Zwierzaki z masy cukrowej 17:00 Zwierzaki z masy cukrowej 17:30 Zwierzaki z masy cukrowej
Równolegle:
- 12:00-13:00 ,,Czekoladowe inspiracje”, Agnieszka Jasinska (Kulinarne Nawigacje) – finalistka Master Chef oraz Hell’s Kitchen
– słodkie wontony z belgijskiej czekolady
– czekoladowe łyżeczki do kawy lub czekolady
- 13:00-14:00 Tajemnice czekoladnika – pokaz i rozmowa z Ryszardem Lubickim (Manufaktura Czekolady u Dziwisza) – LIVE FB
- 14:00-14:30 Czy cukier i słodycze naprawdę szkodzą”? – rozmowa z rodzic6w dietetyk Moniką Zarembc1 (Diet4Kids) – LIVE FB
- 14:30 Zdrowe i czekoladowe kule mocy- warsztaty dla dzieci z panią dietetyk, Moniką Zarembą
Równolegle:
16:00-19:00 CZEKO KINO DLA STARSZYCH
- CZEKOLADOWY MURAL – wspólne dekorowanie prawdziwą czekoladą
- JAK POWSTAJĄ LIZAKI? – warsztaty Cukier Lukier
- JAK JEŚĆ CZEKOLADĘ – podstawy degustacji z Natalict Aurorc1 lgnaek, Blog Czekolady
- MALOWANIE CZEKOLADOWYCH BUZIEK MALOWANIE MURALU CZEKOLAD’\
- KRÓLOWA SŁODYCZY – rozmowa o czekoladzie z Nataszij Kotarskij, Dom Czekolady
23.05.2021
10:00-14:00 CZEKO KINO DLA DZIECIWarsztaty
- 12:00 Zwierzaki z masy cukrowej (pierwsza tura)
- 12:30 Zwierzak z masy cukrowej (druga tura)
- 13:00 Zwierzak z masy cukrowej (trzecia tura)
- 14:00 Wiosenne kwiaty z papieru waflowego (pierwsza tura)
- 14:30 Wiosenne kwiaty z papieru waflowego (druga tura)
- 15:00-17:00 Lukrowane lody -warsztat dekorowania piern ik6w
AKCJA KRWIODAWSTWA ,,ODDAJ KREW ZA TORB SŁODYCZY BARON”. Autokar krwiodawstwa będzie na placu Czasoprzestrzeni w niedzielę 23.05.2021 w godzinach 12:00 – 16:00.
Równolegle:
- DOMOWE RAFAELLO Z BIAŁEJ CZEKOLADY-warsztaty dla najmłodszych
- Czy cukier i słodycze naprawdę szkodzą”? – rozmowa z rodzic6w dietetyk Moniką Zarembc1 (Diet4Kids)
- Zdrowe i czekoladowe kule mocy- warsztaty dla dzieci z panią dietetyk, Moniką Zarembą
- CZEKOLADOWY MURAL – wspólne dekorowanie prawdziwą czekoladą
- JAK POWSTAJĄ LIZAKI? – warsztaty Cukier Lukier
- JAK JEŚĆ CZEKOLADĘ – podstawy degustacji z Natalict Aurorc1 lgnaek, Blog Czekolad
Sobota 10:00 – 21:00
Niedziela 10:00 – 19:00
Bilety w cenie 10-15 zł.
Przypominamy o zasadach bezpieczeństwa:
Na terenie wydarzenia zaleca się korzystanie ze środków do dezynfekcji, zachowanie dystansu min. 1,5 metra oraz zakrywanie ust i nosa.