Najważniejsze informacje (kliknij, aby przejść)
Akademia Gastro Miasto II. Jak się zapisać?
Wystartowały pierwsze zapisy do maratonu szkoleniowego dla tych, którym chodzi po głowie chęć zaistnienia na kulinarnej mapie Wrocławia. Spotkania odbywać się będą w CRZ Krzywy Komin przy ul. Dubois 33-35a. Wszystkie linki do zapisów na poszczególne szkolenia znajdziecie na stronie krzywykomin.pl. Linki do zapisów na kolejne szkolenia będą ukazywały się sukcesywnie.
Misją Akademii Gastro jest ułatwienie funkcjonowania w branży gastronomicznej młodym biznesom oraz przedsiębiorcom, którzy chcą rozpoczynają swoją przygodę z gastronomią. Celem szkoleń jest niwelowanie mentalnych barier wejścia do branży gastro, wynikających z braku wiedzy i doświadczenia.
Miasto Wrocław chce pomóc początkującym przedsiębiorcom w rozpoczęciu działalności w branży gastronomicznej oraz ułatwić i odmitologizować kontakt z instytucjami administracji państwowej. Cykl może ułatwić nawiązanie współpracy i wzajemnej wymiany doświadczeń między przedsiębiorcami z branży gastronomicznej.
Harmonogram szkoleń Akademia Gastro II
12.05.2025 – Start Akademii Gastro II – Spotkanie inauguracyjne
Miejsce: Barbara, ul. Świdnicka 8B
- 9:30 -10:00 – Rejestracja gości
- 10:00-10:05 - Powitanie gości – Katarzyna Szymczak-Pomianowska – Dyrektorka Depatamentu Strategii i Zrównoważonego Rozwoju Urzędu Miejskiego Wrocławia
- 10:05-10:10 – Akademia Gastro – wprowadzenie – Ewa Dziekańska-Budniak – Biuro Rozwoju Gospodarczego Urzędu Miejskiego Wrocławia
- 10:10-10:30 - Kulinarny Wrocław. Obraz miasta smakiem malowany – Maciej Przestalski, Radio RAM
- 10:30-12:00 - Moja restauracja we Wrocławiu - od marzenia do wyzwania (dyskusja panelowa)
wśród panelistów: Mateusz Grzęda (Mania Smaku), Jan Satalecki ("FRAJDA", "OAZJA" DIM SUM GARDEN", "PRACOWNIA DIM SUM", "WOK IN"), Maciej Woźniakowski (Chmiel Kawę), Tomasz Hartman i Michał Czekajło (Schabowy Polski, Restauracja FTT, Wytwórnia Cafe), Mateusz Niedźwiecki (Rusty Rat, Fiore, Proof), Ilona Kuźma (Chleboteka) ,
- 12:00-12:30 – Q&A
- 12:30-13:00 Networking
13.05.2025 – Finansowanie w gastronomii
Miejsce: CRZ Krzywy Komin, ul. Dubois 33-35a
- 10:00-11:30 – Dotacje na start gastro biznesu - prowadzący: Arkadiusz Łukaszów (PUP),
- 11:50-12:50 – Fundusze UE na start - prowadzący: Joanna Pardela (PIFE),
14.05.2025 – Niezbędne formalności
Miejsce: CRZ Krzywy Komin, ul. Dubois 33-35a
- 9:00-9:45 – Jak zarejestrować działalność gastronomiczną - prowadzący: Ewa Dziekańska-Budniak (UM Wrocławia)
- 9:45-10:30 –Obowiązkowe składki ZUS - prowadzący: Roman Ciupa (ZUS)
- 10:30-11:50 – Podatki w gastronomii – eksperci z Izby Administracji Skarbowej we Wrocławiu
- 12:05-12:45 – Koncesja na alkohol - Paweł Madej (UM Wrocławia)
- 12:45-13:15 - Wynajem lokalu miejskiego - prowadzący: Małgorzata Rusyniak (BRG UMW),
- 13:15-13:45 - Foodtrucki i wózki gastronomiczne - prowadzący: Edyta Niebiańska (BRG UMW)
19.05.2025 – Zarządzanie kosztami w gastronomii – sprzęt, zakupy, analiza kosztów -
Miejsce: CRZ Krzywy Komin, ul. Dubois 33-35aprowadzący: Grzegorz Oczowiński
- 10:00-10:45 – Wyposażenie lokalu gastronomicznego (POZIOM PODSTAWOWY)
- 10:55-12:30 – Analiza kosztów (POZIOM ZAAWANSOWANY)
- 12:45-13:45 – Zarządzanie zakupami (dostawcy, logistyka, zamówienia, stany magazynowe)
20.05.2025 – Obliczanie foodcostu i barcostu
Miejsce: CRZ Krzywy Komin, ul. Dubois 33-35aprowadzący: Grzegorz Oczowiński
- 10:00-13:00– Obliczanie foodcostu i barcostu (POZIOM ŚREDNIOZAAWANSOWANY)
21.05.2025 - Sprzedaż na wynos, dowozy i aplikacje
Miejsce: CRZ Krzywy Komin, ul. Dubois 33-35aprowadzący: Karolina Jastrzębska (pyszne.pl),
- 10:00-12:45 - Dostawa czy nie? Jak przygotować się do pracy z platformami food delivery. (POZIOM PODSTAWOWY) -
- 13:00-15:00 - Optymalizacja procesu dostaw - jak jeszcze lepiej zarządzić tym kanałem sprzedaży. (POZIOM ROZSZERZONY)
26.05.2025 – Projekt Menu
Miejsce: CRZ Krzywy Komin, ul. Dubois 33-35aprowadzący: Michał Czekajło
- 10:00-11:30 – Projekt menu, prowadzący: Michał Czekajło (Schabowy Polski, Restauracja FTT, Wytwórnia Cafe)
- 11:45- 13:45 - Koncepcja lokalu, a menu food i menu bar prowadzący: Mateusz Niedźwiecki (Rusty Rat, Fiore, Proof)
27.05.2025 – Zatrudnienie personelu
Miejsce: CRZ Krzywy Komin, ul. Dubois 33-35aprowadzący: Grzegorz Oczowiński
- 10:00-11:30 – Od ogłoszenia do szkolenia. Jak pozyskać pracowników?
- 11:45-13:15 – Zarządzanie zespołem (POZIOM ZAAWANSOWANY)
29.05.2025 – Promocja i marketing w gastronomii
Miejsce: CRZ Krzywy Komin, ul. Dubois 33-35aprowadzący: Ireneusz Solicki CEO HORECA+
- 10:00-12:00 – 100 pomysłów na marketing w Gastro
- 12:15-13:35 – Social media w promocji
31.05.2025 – Wymagania sanitarne i bezpieczeństwo żywności
Miejsce: CRZ Krzywy Komin, ul. Dubois 33-35a
- 09:00-11:00 – Jak przygotować lokal gastro na odbiór Sanepidu - prowadzący: Ireneusz Solicki CEO HORECA+
- 11:15-13:00 – System HACCP W GASTRONOMII - prowadząca: Monika Kaniecka, ekspert HACCP HORECA+
- 13:10-14:00 – Wentylacja w GASTRONOMII - prowadzący: Dominik Fret, ekspert od wentylacji HORECA+
- 14:00-15:00 – BHP w GASTRONOMII prowadząca: Dominika Skinderowicz, ekspert BHP,
02.06.2025 – Szkolenie na życzenie
Miejsce: CRZ Krzywy Komin, ul. Dubois 33-35a