Celem projektu „Od pola na wrocławski stół” jest ułatwienie regionalnym wytwórcom z Dolnego Śląska nawiązania bezpośrednich kontaktów z wrocławskimi restauratorami oraz przedsiębiorcami branży gastronomicznej. To także promocja wysokiej jakości ekologicznych produktów regionalnych, które mogą wzbogacić ofertę wrocławskich restauracji.
Korzystają wszyscy
– Takie spotkania to doskonała okazja, aby producenci i restauratorzy wzajemnie się poznali, zbadali swój potencjał i wymienili się kontaktami – mówi Katarzyna Szymczak-Pomianowska, dyrektorka Departamentu Strategii i Zrównoważonego Rozwoju Urzędu Miejskiego Wrocławia. – Podczas poprzednich edycji to bardzo dobrze zafunkcjonowało, a skoro format się sprawdził, kontynuujemy go i rozwijamy.
Korzystają na tym wszyscy: producenci – bo mają okazję zaprezentować swoje wyroby, restauratorzy – bo dowiadują się, gdzie kupić zdrowe, ekologiczne produkty, wrocławianie i turyści – bo mogą się cieszyć lokalnymi specjałami, Wrocław – bo takie lokalne specjały to magnes przyciągający turystów, wreszcie planeta – bo skrócenie łańcucha dostaw oznacza mniejszy ślad węglowy.
Od miodu po ryby
Swoje najlepsze wyroby zaprezentowało dziś ok. 20 dolnośląskich producentów. Oto niektóre z nich:
- Kwasy chlebowe niepasteryzowane Vitafit, nazywające się tak, jak członkowie rodziny producentów, np. Słodka Maryśka i Kwaśny Piotrek.
- Sery Łomnickie – kozie, krowie i owcze – wytwarzane tradycyjnymi metodami i bez konserwantów.
- Ekologiczne produkty z aronii (soki, dżemy, konfitury, syropy i nie tylko) z firmy EkoAr. Jest nawet aronia w czekoladzie!
- Miody (akacjowy, lipowy, wielokwiatowy, rzepakowy, leśny, gryczany, wrzosowy i wiele innych) z pasieki Garwół.
- Różnorodne, ekologiczne warzywa z gospodarstw Bio Kunów i Paleta Warzyw, uprawiane bez syntetycznych nawozów i środków ochrony roślin.
- Kapusta kiszona, zakwas z buraka i inne produkty firm Kiszonki Sznajderów i Kiszone Specjały.
- Cydry z jabłek starych odmian z manufaktury Cydr Radosny.
- Soki, syropy, dżemy, octy, maceraty i inne produkty firm Sadownictwo Rogalewicz i Bio Jabłko.
- Kraftowe piwa z browaru Wielka Sowa: klasyczne, jasne, miodowe, pszeniczne i wiele innych.
- Pieczywo na zakwasie żytnim z piekarni Bread&other stories.
- Karp, jesiotr, szczupak, sum i lin ze Stawów Milickich.
Historia, rodzinne receptury, ciekawostki
Każde takie gospodarstwo, sad czy firma to osobna, często arcyciekawa historia.
- Początki Stawów Milickich (to największy staw hodowlany w Europie!) w Dolinie Baryczy sięgają X-XI wieku, gdy ludzie podejmowali próby budowy sztucznych zbiorników poprzez usypywanie grobli w poprzek rzeki.
- Pszczoły z Pasieki Garwół z okolic Wołowa, które zbierają nektar i pyłek głównie na terenie gminy, od czasu do czasu pokonują „pszczołowozem” nawet 370 km, by pozyskać w innej okolicy spadź jodłową. Warto dodać, że choć miód lawendowo-spadziowy z Pasieki Garwół zdobył medal na Targach Poznańskich, właściciele pasieki nie spoczywają na laurach i cały czas eksperymentują z nowymi smakami. – Oprócz tradycyjnych miodów odmianowych proponujemy także miody smakowe, czyli z najróżniejszymi dodatkami. W ofercie mamy m.in. Szarlotkę, czyli miód z jabłkiem i cynamonem – mówi Piotr Oksanicz.
- Państwo Sokołowscy, producenci Serów Łomnickich, także nie boją się eksperymentów. Choć stawiają na sery kozie, owcze i krowie, wytwarzane według tradycyjnych receptur, można u nich skosztować wytwarzanych z mleka koziego… lodów. Proponują także szeroki wybór jogurtów i twarogów.
- W manufakturze Cydr Radosny powstaje wytrawny cydr z owoców zapomnianych już odmian jabłoni. Niektóre drzewa mają nawet 120 lat! Są i niespodzianki. – Dojrzały owoc jabłoni o nazwie ananas berżenicki smakuje jak ananas i ananasem pachnie – mówi Mikołaj Wieczorek z Cydrowni.
- Z produkowanych lokalnie warzyw czy owoców powstają niekiedy produkty inspirowane kuchnią dalekich krajów, takich jak np. polska wariacja na temat kimchi przygotowywana w gospodarstwie Kiszonki Sznajderów.
Edukacja, festiwale, konferencje
Wydarzenie „Od pola na wrocławski stół” zorganizowała na zlecenie Gminy Wrocław Fundacja Promocji Turystyki Kongresowej Convention Bureau – Wrocław. Partnerem wydarzenia jest Stowarzyszenie Aglomeracji Wrocławskiej.
– Dzisiejsze spotkanie to jeden z elementów szerszych działań związanych z rozwijaniem wrocławskiej gastronomii – mówi Katarzyna Szymczak-Pomianowska. – Organizujemy też festiwale kulinarne, działa Akademia Gastro, dzięki której międzynarodowi eksperci podnoszą kompetencje naszych restauratorów, w maju czeka nas duża konferencja Made for Restaurant, na której spotka się kilkustet restauratorów, a po wakacjach międzynarodowe jury oceni, jak nasi restauratorzy wykorzystują lokalne produkty w kreowanym przez siebie menu. Lokalne produkty były prezentowane także podczas Jarmarku Bożonarodzeniowego.