wroclaw.pl strona główna Najświeższe wiadomości dla mieszkańców Wrocławia Dla mieszkańca - strona główna

Infolinia 71 777 7777

18°C Pogoda we Wrocławiu

Jakość powietrza: umiarkowana

Dane z godz. 11:20

wroclaw.pl strona główna

Reklama

  1. wroclaw.pl
  2. Dla mieszkańca
  3. Aktualności
  4. „Od pola na wrocławski stół”, czyli jakość, lokalność i zrównoważone podejście do gastronomii

Ekologiczne, zdrowe, wytwarzane według tradycyjnych receptur, ale i bardzo na czasie – właśnie takie są sery, kwasy chlebowe, miody, kiszonki i inne produkty lokalne, które zaprezentowano dziś (14 kwietnia) we wrocławskim Hotelu Novotel Centrum. Producenci i dostawcy żywności z całego Dolnego Śląska spotkali się tam z wrocławskimi restauratorami w ramach III edycji wydarzenia „Od pola na wrocławski stół”.

Reklama

Celem projektu „Od pola na wrocławski stół” jest ułatwienie regionalnym wytwórcom z Dolnego Śląska nawiązania bezpośrednich kontaktów z wrocławskimi restauratorami oraz przedsiębiorcami branży gastronomicznej. To także promocja wysokiej jakości ekologicznych produktów regionalnych, które mogą wzbogacić ofertę wrocławskich restauracji.

III edycja wydarzenia Od pola na wrocławski stół, 14 kwietnia 2025, Hotel Nowotel Centrum fot. Marek Księżarek
III edycja wydarzenia Od pola na wrocławski stół, 14 kwietnia 2025, Hotel Nowotel Centrum

III edycja wydarzenia Od pola na wrocławski stół, 14 kwietnia 2025, Hotel Nowotel Centrum fot. Marek Księżarek
III edycja wydarzenia Od pola na wrocławski stół, 14 kwietnia 2025, Hotel Nowotel Centrum

III edycja wydarzenia Od pola na wrocławski stół, 14 kwietnia 2025, Hotel Nowotel Centrum fot. Marek Księżarek
III edycja wydarzenia Od pola na wrocławski stół, 14 kwietnia 2025, Hotel Nowotel Centrum

Korzystają wszyscy

– Takie spotkania to doskonała okazja, aby producenci i restauratorzy wzajemnie się poznali, zbadali swój potencjał i wymienili się kontaktami – mówi Katarzyna Szymczak-Pomianowska, dyrektorka Departamentu Strategii i Zrównoważonego Rozwoju Urzędu Miejskiego Wrocławia. – Podczas poprzednich edycji to bardzo dobrze zafunkcjonowało, a skoro format się sprawdził, kontynuujemy go i rozwijamy.

Korzystają na tym wszyscy: producenci – bo mają okazję zaprezentować swoje wyroby, restauratorzy – bo dowiadują się, gdzie kupić zdrowe, ekologiczne produkty, wrocławianie i turyści – bo mogą się cieszyć lokalnymi specjałami, Wrocław – bo takie lokalne specjały to magnes przyciągający turystów, wreszcie planeta – bo skrócenie łańcucha dostaw oznacza mniejszy ślad węglowy.

III edycja wydarzenia Od pola na wrocławski stół, 14 kwietnia 2025, Hotel Nowotel Centrum fot. Marek Księżarek
III edycja wydarzenia Od pola na wrocławski stół, 14 kwietnia 2025, Hotel Nowotel Centrum

Od miodu po ryby

Swoje najlepsze wyroby zaprezentowało dziś ok. 20 dolnośląskich producentów. Oto niektóre z nich: 

  • Kwasy chlebowe niepasteryzowane Vitafit, nazywające się tak, jak członkowie rodziny producentów, np. Słodka Maryśka i Kwaśny Piotrek.
  • Sery Łomnickie – kozie, krowie i owcze – wytwarzane tradycyjnymi metodami i bez konserwantów.
  • Ekologiczne produkty z aronii (soki, dżemy, konfitury, syropy i nie tylko)  z firmy EkoAr. Jest nawet aronia w czekoladzie!
  • Miody (akacjowy, lipowy, wielokwiatowy, rzepakowy, leśny, gryczany, wrzosowy i wiele innych) z pasieki Garwół.
  • Różnorodne, ekologiczne warzywa z gospodarstw Bio Kunów i Paleta Warzyw, uprawiane bez syntetycznych nawozów i środków ochrony roślin.
  • Kapusta kiszona, zakwas z buraka i inne produkty firm Kiszonki Sznajderów i Kiszone Specjały.
  • Cydry z jabłek starych odmian z manufaktury Cydr Radosny.
  • Soki, syropy, dżemy, octy, maceraty i inne produkty firm Sadownictwo Rogalewicz i Bio Jabłko.
  • Kraftowe piwa z browaru Wielka Sowa: klasyczne, jasne, miodowe, pszeniczne i wiele innych.
  • Pieczywo na zakwasie żytnim z piekarni Bread&other stories.
  • Karp, jesiotr, szczupak, sum i lin ze Stawów Milickich.

Historia, rodzinne receptury, ciekawostki

Każde takie gospodarstwo, sad czy firma to osobna, często arcyciekawa historia.  

  • Początki Stawów Milickich (to największy staw hodowlany w Europie!) w Dolinie Baryczy sięgają X-XI wieku, gdy ludzie podejmowali próby budowy sztucznych zbiorników  poprzez usypywanie grobli w poprzek rzeki.
  • Pszczoły z Pasieki Garwół z okolic Wołowa, które  zbierają nektar i pyłek głównie na terenie gminy, od czasu do czasu pokonują „pszczołowozem” nawet 370 km, by pozyskać w innej okolicy spadź jodłową.  Warto dodać, że choć miód lawendowo-spadziowy z Pasieki Garwół zdobył medal na Targach Poznańskich, właściciele pasieki nie spoczywają na laurach i cały czas eksperymentują z nowymi smakami. –  Oprócz tradycyjnych miodów odmianowych proponujemy także miody smakowe, czyli z najróżniejszymi dodatkami. W ofercie mamy m.in. Szarlotkę, czyli miód z jabłkiem i cynamonem – mówi Piotr Oksanicz.
  • Państwo Sokołowscy, producenci Serów Łomnickich, także nie boją się eksperymentów. Choć stawiają na sery kozie, owcze i krowie, wytwarzane według tradycyjnych receptur, można u nich skosztować wytwarzanych z mleka koziego… lodów.  Proponują także szeroki wybór jogurtów i twarogów.
  • W manufakturze Cydr Radosny powstaje wytrawny cydr z owoców zapomnianych już odmian jabłoni. Niektóre drzewa mają nawet 120 lat! Są i niespodzianki. – Dojrzały owoc jabłoni o nazwie ananas berżenicki smakuje jak ananas i ananasem pachnie – mówi Mikołaj Wieczorek z Cydrowni.
  • Z produkowanych lokalnie warzyw czy owoców powstają niekiedy produkty inspirowane kuchnią dalekich krajów, takich jak np. polska wariacja na temat kimchi przygotowywana w gospodarstwie Kiszonki Sznajderów.

Edukacja, festiwale, konferencje

Wydarzenie „Od pola na wrocławski stół”  zorganizowała na zlecenie Gminy Wrocław Fundacja Promocji Turystyki Kongresowej Convention Bureau – Wrocław. Partnerem wydarzenia jest Stowarzyszenie Aglomeracji Wrocławskiej.

– Dzisiejsze spotkanie to jeden z elementów szerszych działań związanych z rozwijaniem wrocławskiej gastronomii – mówi Katarzyna Szymczak-Pomianowska. – Organizujemy też festiwale kulinarne, działa Akademia Gastro, dzięki której międzynarodowi eksperci podnoszą kompetencje naszych restauratorów, w maju czeka nas duża konferencja Made for Restaurant, na której spotka się kilkustet restauratorów, a po wakacjach międzynarodowe jury oceni, jak nasi restauratorzy wykorzystują lokalne produkty w kreowanym przez siebie menu. Lokalne produkty były prezentowane także podczas Jarmarku Bożonarodzeniowego.

Bądź na bieżąco z Wrocławiem!

Kliknij „obserwuj”, aby wiedzieć, co dzieje się we Wrocławiu. Najciekawsze wiadomości z www.wroclaw.pl znajdziesz w Google News!

Reklama