Najważniejsze informacje (kliknij, aby przejść)
Hermetia illucens (czarna mucha, czarny żołnierz) - to szeroko rozprzestrzeniony na świecie gatunek muchówki, opisany naukowo w 1758 roku przez Karola Linneusza. Owad hodowany jest przez wiele firm na skalę przemysłową jako alternatywne źródło białka i tłuszczu.
– Zaciekawił nas ten temat, ponieważ spożywanie owadów jest w dalszym ciągu tematem tabu w Europie. Niepotrzebnie – mówi Natalia Knapczyk, studentka zootechniki, w serwisie upwr.edu.pl. Razem z nią w projekt zaangażowani byli również Rozalia Kowal, Oktawia Pożarska i Szymon Gwoździewicz.
Udało się go zrealizować dzięki wygranej w konkursie Funduszu Aktywności Studenckiej (FAST). Studenci Uniwersytetu Przyrodniczego udowodnili w nim, że miejska hodowla muchy czarnej z przeznaczeniem na produkcję białka jest możliwa oraz korzystna dla środowiska i zdrowia.
Hodowla muchy czarnej i jej wpływ na środowisko
Korzyści z hodowli muchy czarnej, czyli Hermetia illucens, na białko jest wiele:
- taka hodowla charakteryzuje się śladową ilością emisji gazów cieplarnianych w porównaniu do hodowli innych zwierząt,
- zużycie wody jest o wiele mniejsze niż przy utrzymaniu zwierząt gospodarskich,
- wyizolowany tłuszcz może być wykorzystywany w żywieniu zwierząt, do produkcji biodiesla, w przemyśle kosmetycznym, spożywczym i chemicznym,
- martwe larwy i muchy, a także ich odchody, stanowią zaś wartościowy nawóz.
Wartości odżywcze i zastosowanie muchy czarnej
Zaletą są także wartości odżywcze muchy, która w wersji liofilizowanej zawiera:
- białko,
- aminokwasy
- chitynę, która jest używana jako suplement diety lub stabilizator.
Chityna wspomaga także utrzymanie prawidłowej masy ciała, wspiera układ moczowy, reguluje poziom cholesterolu, pochłania toksyny i metale ciężkie z układu pokarmowego, a także korzystnie wpływa na zęby paznokcie i cerę – jak czytamy na stronie Uniwersytetu Przyrodniczego.
Z larw i prepoczwarek muchy czarnej można produkować mączkę z wysoką zawartością białka, tłuszczu i popiołu surowego. Zawartość białka w mączkach pełnotłustych z owadów we wszystkich stadiach rozwojowych waha się od 40 proc. do 60 proc.
Żywe larwy wykorzystuje się w hodowli zwierząt akwakultury i egzotycznych. Larwy mają też zastosowanie w produkcji karmy dla zwierząt, która jest lekkostrawna i hipoalergiczna (nie zawiera antybiotyków, hormonów i sterydów).
Przełam lęk, jedz owady
– Wybraliśmy do projektu muchę Hermetia illucens ze względu na jej krótki okres wylęgania, który wynosi około 45 dni. Nie przenoszą one również chorób – mówi Oktawia Pożarska, członkini SKN Żywienia Zwierząt.
- Choć w Europie jedzenie owadów jest mało popularne, to zachęcamy, by przełamać lęk i poszerzyć horyzonty. W końcu krewetki dawniej też nie były popularne w Europie, a dziś można je znaleźć w większości restauracji.Natalia Knapczyk, SKN Żywienia Zwierząt UPWr
źródło: upwr.edu.pl