wroclaw.pl strona główna Najświeższe wiadomości dla mieszkańców Wrocławia Dla mieszkańca - strona główna

Infolinia 71 777 7777

10°C Pogoda we Wrocławiu
Ikona powietrza

Jakość powietrza: umiarkowana

Dane z godz. 15:51

wroclaw.pl strona główna
Reklama
  1. wroclaw.pl
  2. Dla mieszkańca
  3. Aktualności
  4. Kuchenne Rewolucje Magdy Gessler we Wrocławiu – restauracja Centrum Gastronomiczne Margaret. Jak się zmieniła?
Kliknij, aby powiększyć
Na zdjęciu: Andrzej w garniturze, właściciel Centrum Gastronomicznego Margaret Oleksandr Poliakovsky
Na zdjęciu: Andrzej w garniturze, właściciel Centrum Gastronomicznego Margaret

Było ostro, rozeszli się, ale ostatecznie udało się dogadać. Tak często bywa w Kuchennych Rewolucjach. Magda Gessler kilka miesięcy temu odwiedziła Andrzeja i jego Margaret. Byliśmy w restauracji tuż przed emisją odcinka w telewizji TVN. Ta już w czwartek, 23 marca.

Reklama

Gdy w restauracji przy stolikach rzadko ktoś siada, z pomoca rusza Magda Gessler. W grudniu przez kilka dni była przy ulicy Krakowskiej, w Centrum Gastronomicznym Margaret. — Chciałem wysłuchać osób uznanych w branży gastronomicznej i zasugerować się ich wszelkimi uwagami — mówi Andrzej, uczestnik Kuchennych Rewolucji. — Ktoś z zewnątrz zazwyczaj wyciąga lepsze wnioski — dodaje.

Z menu: Magda Gessler poleca

Magda Gessler doszła do wniosku, że tradycyjną kuchnię polską warto zastąpić daniami z okresu peerelu. W konsekwencji w okrojonej karcie pojawiły się takie propozycje:

  • pajda chleba z pastą makreli,
  • solianka,
  • bryzol wołowy z polędwicy, purée, pieczarki duszone,
  • krem sułtański na deser.

— Pani Magda się popisała, jakość jej wiedzy jest ogromna. Skonsultowaliśmy z nią kilka dodatkowych pozycji, które mamy w karcie — mówi Andrzej.

Kwiaty na ceratach, solianka w talerzu

Magda Gessler pozostawiła po sobie także ceraty na stołach i dużo kwiatów (przeważają słoneczniki), zarówno sztucznych w koszach i na wiklinowych kloszach, jak i na zdjęciach zdobiących ściany. Do restauracji wróciła w lutym, żeby sprawdzić, jak idzie po zmianach. — Powiedziała, że nie ma się do czego przyczepić — opowiada właściciel — i że jest tak, jak być powinno. Z pewnością poleciła nasze miejsce.

Andrzej przyznaje, że podczas kręcenia zdjęć do programu nie miał łatwego życia. W pewnym momencie zrobiło się ostro i każdy rozszedł się w swoją stronę. — Mieliśmy wiele rozbieżności i kontrowersji, ale taka jest specyfika tego programu. Ma być źle, a po kilku dniach dobrze — przyznaje właściciel. — Najważniejsze, że wypracowaliśmy wspólne stanowisko, co można uznać za swojego rodzaju sukces — stwierdza.

Wracając do kuchni, nasze kubki smakowe zainteresowała solianka. To zupa gotowana na ogonach i pręgach wołowych z dodatkiem swojskiego boczku, wiejskiej kiełbasy, ogórków kiszonych, śmietany i pietruszki. Solianka uchodzi za tradycyjne danie kuchni rosyjskiej i ukraińskiej. Jest tłusta, a kucharz (Maciej, syn Andrzeja) nie żałuje mięsa. Smaczna, treściwa i sycąca. Kosztuje 35 złotych, ale w dzisiejszych czasach ceny powoli przestają dziwić.

Kliknij, aby powiększyć
Powiększ obraz: Solianka w Margaret BO
Solianka w Margaret

Śledź po japońsku i inne z karty

W menu są także dwie inne (tańsze) zupy: grzybowa z makaronem i barszcz czerwony z kołdunami. Są sałatki (np. bałkańska z fetą, arbuzem, ogórkiem i innymi warzywami), przystawki (m.in. śledź po japońsku i befsztyk tatarski), a także zestawy obiadowe, które wymienimy wszystkie:

  • kotlet schabowy z kostką, ziemniaki, kapusta kiszona zasmażana;
  • bryzol wołowy z polędwicy,  ziemniaki purée, pieczarki duszone;
  • bitka wołowa, kopytka, mizeria z sałatą;
  • udko z kurczaka pieczone, ziemniaki purée, buraczki;
  • placki ziemniaczane po polsku (4 sztuki) z sosem grzybowym;
  • karp smażony panierowany w dzwonka, ziemniaki pieczone z ziołami, surówka z kiszonej kapusty.

W cenach od 26 zł do 59 zł.

Rewolucje z Wrocławia w TVN

Emisja odcinka Kuchennych Rewolucji z restauracji Margaret w najbliższy czwartek, 23 marca, o godzinie 21.35, oczywiście w TVN.

Pod koniec kwietnia lub w maju TVN pokaże inny odcinek nakręcony we Wrocławiu. Na przełomie lutego i marca Magda Gessler gościła przy ulicy Zwycięskiej w bistro Sama Rozkosz, o którym pisaliśmy tutaj.

Jakie inne miejsca wzięły udział w programie? Obejrzycie w materiale „Kuchenne Rewolucje we Wrocławiu. Które restauracje odwiedziła Magda Gessler?

Posłuchaj podcastu

Bądź na bieżąco z Wrocławiem!

Kliknij „obserwuj”, aby wiedzieć, co dzieje się we Wrocławiu. Najciekawsze wiadomości z www.wroclaw.pl znajdziesz w Google News!

Reklama
Powrót na portal wroclaw.pl