wroclaw.pl strona główna Najświeższe wiadomości dla mieszkańców Wrocławia Dla mieszkańca - strona główna

Infolinia 71 777 7777

10°C Pogoda we Wrocławiu
Ikona powietrza

Jakość powietrza: umiarkowana

Dane z godz. 18:41

wroclaw.pl strona główna
Reklama
  1. wroclaw.pl
  2. Dla mieszkańca
  3. Aktualności
  4. Bary mleczne we Wrocławiu z dotacją na posiłki. Tu zjesz za ułamek ceny! [ZDJĘCIA]

Dofinansowanie do mlecznych barów wpływa na ceny dań, jakie możemy tam kupić. Ułamek ceny posiłków działa jak magnes na klientów, a dla niektórych jest wybawieniem przy skromnym budżecie. We Wrocławiu jest kilka barów mlecznych otrzymujących regularnie dotację. Niektóre działają od przeszło 50 lat i karmią kolejne pokolenia. Gdzie są bary mleczne we Wrocławiu z dotacją na posiłki?

Reklama

Liczba dotowanych barów mlecznych we Wrocławiu zmienia się, ponieważ wniosek o przyznanie dotacji właściciele barów składać muszą cyklicznie. Z różnych przyczyn, nie wszystkim udaje się dotację kontynuować, zobowiązani są bowiem do comiesięcznego rozliczania działalności. Obecnie we Wrocławiu znajduje się sześć dotowanych barów mlecznych.

Jak bary mleczne otrzymują dotację?

Zasady dotowania posiłków sprzedawanych w barach mlecznych reguluje rozporządzenie Ministra Finansów z 30 marca 2015 r. W rozporządzeniu ustalono stawkę dotacji i jej rozliczania oraz formę składania wniosków. Dotacje są wypłacane regularnie, ale nie wystarczy jednorazowe złożenie wniosku. Do miejscowej Izby Administracji Skarbowej wpłynąć muszą również co miesiąc rozliczenia za produkty i bieżącą sprzedaż. 

Rozporządzenie wyjaśnia m.in. kto może ubiegać się o dotację oraz jakie surowce użyte do przygotowania potraw są brane pod uwagę przy rozliczeniu.

Kliknij, aby powiększyć
Powiększ obraz: <p>Dotacje na posiłki w barach mlecznych przyznawane są na surowce ściśle określone na podanej przez miniterstwo liście. Znajduje się na niej dużo warzyw świeżych i strączkowych, owoc&oacute;w, r&oacute;żnego rodzaju kasz, ale też przyprawy, czy oleje. Dotacja na potrawy mające w składzie mięso nie jest przyznawana. Dlatego też potrwawy z takim składem są droższe w każdym barze mlecznym.&nbsp;</p> Tomasz Hołod
Dotacje na posiłki w barach mlecznych przyznawane są na surowce ściśle określone na podanej przez miniterstwo liście. Znajduje się na niej dużo warzyw świeżych i strączkowych, owoców, różnego rodzaju kasz, ale też przyprawy, czy oleje. Dotacja na potrawy mające w składzie mięso nie jest przyznawana. Dlatego też potrwawy z takim składem są droższe w każdym barze mlecznym. 

  • dofinansowanie otrzymać może przedsiębiorca prowadzący działalność gospodarczą w postaci samoobsługowych, bezalkoholowych, ogólnodostępnych zakładów masowego żywienia, sprzedających całodziennie posiłki mleczno-nabiałowo-jarskie,
  • surowce zużyte do sporządzenia dotowanych posiłków w barach mlecznych muszą być zgodne z listą produktów (znajduje się na niej 95 pozycji),
  • wyjaśnione jest także to, jak wyglądać może dotowany posiłek – jest to przetworzona i gotowa do spożycia potrawa mleczno-nabiałowo-jarska, która została przyrządzona wyłącznie z surowców lub wody, sprzedawana w barze mlecznym konsumentom spożywającym posiłki na miejscu lub na wynos, zaewidencjonowana przy zastosowaniu kas rejestrujących lub poprzez wystawienie faktury, w sposób umożliwiający jednoznaczne zidentyfikowanie dotowanego posiłku;
  • przy czym przetworzeniem potrawy jest proces przyrządzania potrawy wchodzącej w skład dotowanego posiłku, w wyniku którego zakupione przez przedsiębiorcę, prowadzącego bar mleczny surowce, otrzymują nowy kształt, wygląd, postać, formę, cechy lub właściwości.

Kliknij, aby powiększyć
Powiększ obraz: <p>,,Bar Mleczny Miś'' jest najstarszym barem mlecznym we Wrocławiu. Studentom Uniwersytetu Wrocławskiego i mieszkańcom Wrocławia znany jest od przeszło 50 lat&nbsp;</p> Tomasz Hołod
,,Bar Mleczny Miś'' jest najstarszym barem mlecznym we Wrocławiu. Studentom Uniwersytetu Wrocławskiego i mieszkańcom Wrocławia znany jest od przeszło 50 lat 

Prowadzącemu bar mleczny przedsiębiorcy, dotacja może być przyznana po spełnieniu warunków:

  • stosuje stawkę narzutu nieprzekraczającą 56 proc. wartości surowców zużytych do przyrządzania dotowanych posiłków;
  • sprzedaje dotowane posiłki w lokalu oznaczonym jako „bar mleczny";
  • w terminie do dnia 30 listopada roku poprzedzającego rok, za który przedsiębiorca będzie ubiegał się o dotację, złożył do właściwego dyrektora izby skarbowej zgłoszenie zamiaru skorzystania w danym roku z dotacji (w treści zgłoszenia przedsiębiorca wskazuje prognozowaną kwotę dotacji, o jaką będzie wnioskował i sposób jej obliczenia);
  • przedsiębiorca, który zamierza rozpocząć korzystanie z dotacji w ciągu roku, składa zgłoszenie nie później niż 30 dni przed miesiącem, za który przedsiębiorca będzie ubiegał się o dotację,
  • do 10. dnia każdego miesiąca poprzedzającego miesiąc, którego ma dotyczyć dotacja, przedsiębiorca składa do dyrektora izby skarbowej informację o prognozowanej kwocie dotacji na kolejny miesiąc i sposobie jej obliczenia,
  • przedsiębiorca korzystający z dotacji prowadzi ewidencję ilościowo-wartościową zakupionych surowców zużytych do sporządzenia dotowanych posiłków oraz sporządza i gromadzi karty recepturowe tych posiłków.

Posłuchaj podcastu

Bądź na bieżąco z Wrocławiem!

Kliknij „obserwuj”, aby wiedzieć, co dzieje się we Wrocławiu. Najciekawsze wiadomości z www.wroclaw.pl znajdziesz w Google News!

Reklama
Powrót na portal wroclaw.pl