wroclaw.pl strona główna Zielony Wrocław – środowisko we Wrocławiu Zielony Wrocław - strona główna

Infolinia 71 777 7777

1°C Pogoda we Wrocławiu
Ikona powietrza

Jakość powietrza: umiarkowana

Dane z godz. 08:00

wroclaw.pl strona główna
Reklama
  1. wroclaw.pl
  2. Zielony Wrocław
  3. Aktualności
  4. Zostały nam gotowe potrawy i produkty spożywcze po świętach? Co z nimi zrobić? Podpowiadamy
Od lewej: Monika Moc i Agnieszka Maniewska z Foodsharing Wrocław Tomasz Hołod/www.wroclaw.pl
Od lewej: Monika Moc i Agnieszka Maniewska z Foodsharing Wrocław

Święta, święta i po świętach... Znane przysłowie idealnie pasuje do nadwyżki gotowych potraw i produktów spożywczych, z którą wielu z nas co roku musi się mierzyć. Jeżeli nie wiecie, co z nimi zrobić, podpowiadamy. Opcji macie sporo, a najważniejsza, to nie czekać, aż jedzenie się zepsuje i nie wyrzucać go. Niektóre potrawy można zamrozić, a resztą podzielić się z innymi. Jak nie zmarnować nadwyżek jedzenia po świętach? Sprawdźcie sposoby!

Reklama

Marnowanie żywności to powszechny problem naszych czasów. Szczególnie widoczny jest w okresach świąt, w których często kupujemy i gotujemy za dużo. Jeżeli wcześniej nie udało nam się zrobić zakupów na święta „w sam raz” i znów mamy za dużo jedzenia, to możemy poradzić sobie z tym na kilka sposobów.

Najważniejsza zasada – nie marnuj!

Zamróź lub przekaż rodzinie, przyjaciołom, sąsiadom

Przede wszystkim część świątecznych potraw, np. pierogi, uszka, czy mięsa, możemy zamrozić i wykorzystać za jakiś czas, nie tylko w święta. Co z tymi, które się do tego nie nadają?

– Nadwyżki możemy podzielić między członków rodziny, wystarczy, że każdy zabierze coś dla siebie. Albo po prostu zapytajmy sąsiadów, czy nie mieliby ochoty na coś z naszych świątecznych potraw. Zwłaszcza ze starszymi, samotnymi osobami można w ten sposób podzielić się odrobiną świąt – podkreśla Agnieszka Maniewska, koordynatorka Foodsharing Wrocław, ruchu społecznego odpowiedzialnego m.in. za tworzenie jadłodzielni, czyli punktów wymiany żywności w stolicy Dolnego Śląska.

Czytaj także: Foodsharing Wrocław wśród 30 Kreatywnych Wrocławia

Świąteczne potrawy możesz zostawić w jadłodzielni. We Wrocławiu jest ich już kilkanaście!

Nadwyżkowe jedzenie możemy też oddać nieznajomym, zostawiając je w przeznaczonych do tego punktach. I to o dowolnej porze w różnych częściach miasta. We Wrocławiu działa wiele jadłodzielni i lodówek społecznych, do których możemy przynieść to, co zostało nam po świętach. Ważne jednak, żeby produkty i potrawy były zdatne do spożycia, a także odpowiednio zapakowane.

– Zostawić można zarówno nadwyżkowe produkty, jak i świąteczne potrawy, np. sałatki, zupy, ciasta czy pieczenie. Ważne, jednak, by w przypadku potraw dodatkowo dokładnie opisać, co to jest i kiedy zostało przyrządzone. W jadłodzielniach nie możemy zostawiać jedynie surowych jaj, surowego mięsa i alkoholu – mówi Monika Moc z Foodsharing Wrocław.

Szesnaście wrocławskich jadłodzielni otwartych jest 24 h, również w święta. Warto więc zanieść coś do nich już w pierwszy dzień świąt, jeżeli wiemy, że sami nie będziemy już jeść danej potrawy.

Lista jadłodzielni Foodsharing Wrocław:

  • ul. Rydygiera 25a
  • ul. Gajowicka 96a
  • ul. Swojczycka 118
  • ul. Hercena 13
  • róg Mińska/Zagony
  • ul. Prusa 37
  • ul. Kamieńskiego 190d
  • ul. Grabiszyńska 56
  • ul. Hubska 8/16
  • ul. Krzywoustego 286
  • ul. Hallera 52
  • ul. Swojczycka 82
  • ul. Wiosenna 14
  • ul. św. Jacka 1
  • ul. Suwalska 11
  • ul. Henrykowska 2 (zostanie otwarta pod koniec grudnia 2022 r.)

Czytaj także: Mapa jadłodzielni we Wrocławiu

Niewykorzystane produkty przywieź do Banku Żywności przy ul. Rogowskiej

Poza tym istnieje wiele organizacji, które zajmują się ratowaniem żywności, jak choćby działający od 2003 r. Bank Żywności we Wrocławiu. Tylko w 2022 r. (do końca listopada - przyp. red.) bank przekazał do pozarządowych organizacji pomocowych 1,4 mln kg żywności. W samym Wrocławiu ze sklepów zagospodarowano ponad 450 ton żywności. Do siedziby Banku Żywności przy ul. Rogowskiej 117 D można przywieźć trwale zapakowane produkty, niewymagające specjalnych warunków przechowywania, jak np. kasze, ryże, makarony, konserwy czy słodycze.

Dlatego bardzo ważne jest, aby już na etapie zakupów a potem samego gotowania zobaczyć, czy nie mamy czegoś za dużo lub czy nie kończy się termin przydatności do spożycia. W takich przypadkach, po świętach, można dostarczyć do nas produkty.
Błażej Krasoń z Banku Żywności we Wrocławiu

Produkty w Banku Żywności można zostawiać od poniedziałku do piątku w godzinach 7.30-16.00. Magazyn nie będzie czynny w święta, więc przyjechać możemy od 27 grudnia. Telefon do biura: 502 343 945.

– Dojazd do naszego magazynu po świętach będzie się już odbywał nowo oddanym fragmentem ul. Rogowskiej od strony ul. Chociebuskiej i pętli autobusowo-tramwajowej – dodaje Krasoń.

Na stronie Banku Żywności we Wrocławiu można zapoznać się z poradnikiem, jak nie marnować jedzenia w święta.

Posłuchaj podcastu

Bądź na bieżąco z Wrocławiem!

Kliknij „obserwuj”, aby wiedzieć, co dzieje się we Wrocławiu. Najciekawsze wiadomości z www.wroclaw.pl znajdziesz w Google News!

Reklama
Powrót na portal wroclaw.pl Wróć na portal wroclaw.pl