Najważniejsze informacje (kliknij, aby przejść)
Marnowanie żywności to powszechny problem naszych czasów. Szczególnie widoczny jest w okresach świąt, w których często kupujemy i gotujemy za dużo. Jeżeli wcześniej nie udało nam się zrobić zakupów na święta „w sam raz” i znów mamy za dużo jedzenia, to możemy poradzić sobie z tym na kilka sposobów.
Najważniejsza zasada – nie marnuj!
Zamróź lub przekaż rodzinie, przyjaciołom, sąsiadom
Przede wszystkim część świątecznych potraw, np. pierogi, uszka, czy mięsa, możemy zamrozić i wykorzystać za jakiś czas, nie tylko w święta. Co z tymi, które się do tego nie nadają?
– Nadwyżki możemy podzielić między członków rodziny, wystarczy, że każdy zabierze coś dla siebie. Albo po prostu zapytajmy sąsiadów, czy nie mieliby ochoty na coś z naszych świątecznych potraw. Zwłaszcza ze starszymi, samotnymi osobami można w ten sposób podzielić się odrobiną świąt – podkreśla Agnieszka Maniewska, koordynatorka Foodsharing Wrocław, ruchu społecznego odpowiedzialnego m.in. za tworzenie jadłodzielni, czyli punktów wymiany żywności w stolicy Dolnego Śląska.
Czytaj także: Foodsharing Wrocław wśród 30 Kreatywnych Wrocławia
Świąteczne potrawy możesz zostawić w jadłodzielni. We Wrocławiu jest ich już kilkanaście!
Nadwyżkowe jedzenie możemy też oddać nieznajomym, zostawiając je w przeznaczonych do tego punktach. I to o dowolnej porze w różnych częściach miasta. We Wrocławiu działa wiele jadłodzielni i lodówek społecznych, do których możemy przynieść to, co zostało nam po świętach. Ważne jednak, żeby produkty i potrawy były zdatne do spożycia, a także odpowiednio zapakowane.
– Zostawić można zarówno nadwyżkowe produkty, jak i świąteczne potrawy, np. sałatki, zupy, ciasta czy pieczenie. Ważne, jednak, by w przypadku potraw dodatkowo dokładnie opisać, co to jest i kiedy zostało przyrządzone. W jadłodzielniach nie możemy zostawiać jedynie surowych jaj, surowego mięsa i alkoholu – mówi Monika Moc z Foodsharing Wrocław.
Szesnaście wrocławskich jadłodzielni otwartych jest 24 h, również w święta. Warto więc zanieść coś do nich już w pierwszy dzień świąt, jeżeli wiemy, że sami nie będziemy już jeść danej potrawy.
Lista jadłodzielni Foodsharing Wrocław:
- ul. Gajowicka 96a
- ul. Swojczycka 118
- róg Mińska/Zagony
- ul. Prusa 37
- ul. Kamieńskiego 190d
- ul. Grabiszyńska 56
- ul. Hubska 8/16
- ul. Krzywoustego 286
- ul. Hallera 52
- ul. Wiosenna 14
- ul. św. Jacka 1
- ul. Suwalska 11
- ul. Nenckiego 127
- ul. Wielka 61 bud. H
- ul. Henrykowska 2
Czytaj także: Mapa jadłodzielni we Wrocławiu
Niewykorzystane produkty przywieź do Banku Żywności przy ul. Rogowskiej
Poza tym istnieje wiele organizacji, które zajmują się ratowaniem żywności, jak choćby działający od 2003 r. Bank Żywności we Wrocławiu. Do siedziby Banku Żywności przy ul. Rogowskiej 117 D można przywieźć trwale zapakowane produkty, niewymagające specjalnych warunków przechowywania, jak np. kasze, ryże, makarony, konserwy czy słodycze.
Dlatego bardzo ważne jest, aby już na etapie zakupów a potem samego gotowania zobaczyć, czy nie mamy czegoś za dużo lub czy nie kończy się termin przydatności do spożycia. W takich przypadkach, po świętach, można dostarczyć do nas produkty.Błażej Krasoń z Banku Żywności we Wrocławiu
Produkty w Banku Żywności można zostawiać od poniedziałku do piątku w godzinach 7.30-16.00. Magazyn nie będzie czynny w święta, więc przyjechać możemy od 27 grudnia. Telefon do biura: 502 343 945.