14 stopni to już całkiem przyzwoita temperatura, nic więc dziwnego, że poza funkcjonującymi niemal przez cały rok ogródkami, które mają osłony przed wiatrem, a czasem i ogrzewanie, pojawiają się już także te otwarte – pod gołym niebem albo pod markizami lub parasolami.
Działa już np. ogródek przy Literatce na wrocławskim Rynku, Food&Coffee przy ul. Kuźniczej, Mleczarni przy ul. Włodkowica.
Inne, np. Bułka z masłem na pl. Solnym otworzą się lada chwila, a w niektórych miejscach, np. przy Kalaczakrze, ustawiono na razie pojedyncze stoliki.
W wielu miejscach trwają też prace związane z przygotowaniami do sezonu: szorowanie podestów, odświeżanie drewnianych konstrukcji, ustawianie stolików i krzeseł, ozdabianie ogródków kwiatami i innymi roślinami.
Więcej zdjęć tegorocznych ogródków gastronomicznych znajdziesz w naszej galerii.
Ile ogródków będzie w tym roku na Starym Mieście?
Na obszarze Parku Kulturowego Stare Miasto Zarząd Zasobu Komunalnego zawarł w ubiegłym roku 116 umów na organizację ogródków gastronomicznych.
W tym roku ta liczba będzie prawdopodobnie podobnie jak w poprzednim. Zawarliśmy już 29 umów i spodziewamy się, że w najbliższych dniach zawrzemy 8 kolejnych. O zgodę na organizację ogródka wystąpiło łącznie 75 podmiotów.Michał Guz, biuro prasowe Urzędu Miejskiego we Wrocławiu
Ile kosztuje restauratorów ogródek?
Zgodnie z Zarządzeniem nr 9469/23, dla ustalenia wysokości stawek, miasto podzielone jest na:
- strefę 1 - Park Kulturowy Stare Miasto
- strefę 2 - pozostały obszar Wrocławia
Wysokość stawki za 1 mkw zajętej powierzchni za jeden miesiąc wynosi 30 zł plus VAT w strefie 1 oraz 10 zł plus VAT w strefie 2.
Jak zorganizować ogródek gastronomiczny na gruntach gminy Wrocław?
Poniżej zamieszczamy przewodnik w pdf ułatwiający poruszanie się po procedurze organizowania ogródków gastronomicznych na gruntach gminy Wrocław.