wroclaw.pl strona główna Najświeższe wiadomości dla mieszkańców Wrocławia Dla mieszkańca - strona główna

Infolinia 71 777 7777

1°C Pogoda we Wrocławiu
Ikona powietrza

Jakość powietrza: umiarkowana

Dane z godz. 06:00

wroclaw.pl strona główna
Reklama
  1. wroclaw.pl
  2. Dla mieszkańca
  3. Aktualności
  4. Śmiertelnie niebezpieczna internetowa moda na jedzenie muchomorów. Ostrzegają Lasy Państwowe i lekarze z Wrocławia
Muchomor czerwony jest uznawany za grzyba trującego. pixabay.com
Muchomor czerwony jest uznawany za grzyba trującego.

W internecie pojawiła się kontrowersyjna moda na jedzenie muchomorów czerwonych. Specjaliści ostrzegają: to może skończyć się tragicznie! - Nie wiemy, dlaczego młodzi ludzie podążają za tak absurdalną „modą”. Ale trzeba uznać, że jest to absolutnie irracjonalne i dodatkowo niebezpieczne. Nie ma na to żadnego uzasadnienia - mówi Andrzej Antończyk, z-ca szefa Oddziału Toksykologii i Chorób Wewnętrznych w szpitalu im. Marciniaka we Wrocławiu.

Reklama

„Do wszystkich zwolenników apelujemy – zastanówcie się, czy naprawdę warto ryzykować Wasze życie i zdrowie” – piszą na Facebooku Lasy Państwowe i przytaczają opinię doktor Ewy Stawiarskiej, która prowadzi popularny profil na Instagramie doktorka_od_7_bolesci (33 tys. obserwujących).

Wyjaśnia tam m. in. dlaczego nie wolno jeść trujących grzybów i ostrzega przed celebrycką modą.

Internetowa moda na muchomora czerwonego

„Nowa internetowa moda może mieć opłakane konsekwencje” – ostrzega lekarka. Przy okazji pokazuje post jednej z internautek, która zachwala w sieci „magiczne właściwości” muchomora i pisze, że od lat zajadają się nim jej znajomi. Wpisów o halucynogennych, odurzających właściwościach tych grzybów znajdziemy w sieci więcej. 

„Do tej pory, w Polsce, mieliśmy do czynienia głównie z przypadkowymi zatruciami grzybami o działaniu toksycznym dla człowieka – pisze na Instagramie Ewa Stawiarska. – Czasy jednak się zmieniają i najwyraźniej, najnowszą modą lansowaną w internecie jest ich zbieranie i zjadanie. W roli głównej – muchomor czerwony”.

Śmiertelnie niebezpieczne zatrucie grzybami

Stawiarska, cytowana również przez Lasy Państwowe, tłumaczy, że głównymi toksynami obecnymi w muchomorze czerwonym, i często z nim mylonym muchomorem plamistym, są: kwas ibotenowy (panetryna, agaryna), muscymol, muskazon i muskardyna. 

Nie wiemy, dlaczego młodzi ludzie podążają za tak absurdalną „modą”. Ale trzeba uznać, że jest to absolutnie irracjonalne i dodatkowo niebezpieczne. Nie ma na to żadnego uzasadnienia.
Andrzej Antończyk, zastępca szefa Oddziału Toksykologii i Chorób Wewnętrznych w szpitalu im. Marciniaka we Wrocławiu

Konsultant wojewódzki w dziedzinie toksykologii dodaje, że tzw. muchomor czerwony, podobnie jak plamisty, ma właściwości halucynogenne, gdyż zawiera substancje psychoaktywne. Zatrucie może się m.in objawiać halucynacjami. Dominują jednak inne, bardzo niebezpieczne objawy takie jak:

  • zaburzenia pracy serca,
  • poważne zaburzenia jelitowo-żołądkowe,
  • mogą wystąpić obfite biegunki,
  • wymioty,
  • silne bóle brzucha,
  • a nawet zaburzenia widzenia.

Substancje trujące podrażniają akomodację oka i sprawiają, że źle widzimy. 

Jeśli dochodzi do zaburzeń świadomości, to ludzie zachowują się nieracjonalnie. Mogą stanowić zagrożenie dla samych siebie, a także dla otoczenia. Może im się np. wydawać, że potrafią latać i próbują to wprowadzić w czyn...
Andrzej Antończyk, zastępca szefa Oddziału Toksykologii i Chorób Wewnętrznych w szpitalu im. Marciniaka we Wrocławiu

Każda ilość muchomora może być groźna

Andrzej Antończyk podkreśla, że każda ilość muchomora czerwonego może być zagrożeniem dla zdrowia, np. poprzez odwodnienie organizmu przy obfitych biegunkach i zaburzenia elektrolitowe.

– Często zatruciom muchomorem czerwonym towarzyszy lęk. To także może skłonić do dziwnych zachowań. Skutki zjedzenia muchomora czerwonego mogą więc stanowić zagrożenie życia. Warto pamiętać i zdawać sobie sprawę z tego, że trujące grzyby zawierają neurotoksyny, a np. muchomor sromotnikowy poważnie uszkadza wątrobę – tłumaczy konsultant wojewódzki w dziedzinie toksykologii. 

Zatrucia grzybami we Wrocławiu

Na Oddział Toksykologii Dolnośląskiego Szpitala Specjalistycznego im. Marciniaka we Wrocławiu z powodu zatrucia grzybami trafiło w tym roku we wrześniu 7 osób. – Piątka zatruła się muchomorem plamistym, dwójka sromotnikowym. Wszyscy pacjenci szczęśliwie – po leczeniu na oddziale – zostali wypisani do domu. Chciałbym zaznaczyć, że osoby te były hospitalizowane z powodu przypadkowego spożycia trujących grzybów – mówi Andrzej Antończyk. 

Dodaje, że w ostatnim czasie w szpitalu nie było pacjentów, którzy poważnie zatruli się grzybami. Było jedynie kilka przypadków nieżytów jelitowo-żołądkowych, ale lekkich.

Zobacz też: Centrum Wrocławia w latach 60. Walące się kamienice i trabanty. Archiwalne zdjęcia

- Nie mieliśmy do tej pory telefonów dotyczących spożywania muchomorów - informuje Magdalena Odrowąż-Mieszkowska z wrocławskiego Sanepidu. - Jeżeli mamy grzyby i chcemy upewnić się, że są jadalne, można przyjść do WSSE we Wrocławiu, ul. Curie-Skłodowskiej 73-77, gdzie codziennie w godzinach 8.00-14.00 dyżurują grzyboznawcy, którzy wiarygodnie określą, czy zebrane grzyby są dla nas bezpieczne do spożycia - dodaje. 

 

Co zrobić, jeśli jesteś świadkiem zatrucia?

„Grzyby trujące to zawsze zagrożenie dla zdrowia i życia – podkreślają przedstawiciele Sanepidu. – Opieraj się na wiarygodnych źródłach – jeśli chcesz sprawdzić, czy grzyb jest jadalny, skontaktuj się z grzyboznawcą z najbliższej stacji Sanepidu”.

Jeśli po zjedzeniu grzybów pojawiają się oznaki zatrucia, nie bagatelizuj ich – apeluje Sanepid. Co jeszcze powinno się zrobić:

  • zapewnić pomoc lekarską,
  • zadzwonić pod numer alarmowy 999 lub 112 lub przewieźć chorego do szpitala,
  • można sprowokować wymioty,
  • nie powinno podawać się osobie z objawami zatrucia mleka ani alkoholu.

Tutaj znajdziesz numery telefonów do Ośrodków Informacji Toksykologicznej, które poinformują, co robić w takich sytuacjach. 

Dekalog grzybiarza. Lasy Państwowe podpowiadają:

  1. Zbieraj tylko te grzyby, co do których jesteś pewien, że są jadalne.
  2. Nie rozpoznawaj trujących grzybów po smaku. To, że wszystkie gorzkie gatunki są trujące, jest mitem.
  3. Zbieraj grzyby w pełni wykształcone, dojrzałe. Dopiero wtedy mają wszystkie cechy potrzebne do identyfikacji.
  4. Grzyby wykręcaj lub delikatnie wycinaj, by nie uszkodzić grzybni, z której grzyb wyrasta.
  5. Nie niszcz grzybów, których nie zbierasz. Są pokarmem dla zwierząt, które żyją w lesie.
  6. Grzyby zbieraj do koszyka. W foliowej torbie mogą się zaparzyć i nabrać szkodliwych właściwości.
  7. Zachowaj w lesie ciszę.
  8. Swoje śmieci zabierz ze sobą, a las pozostaw czystym.
  9. Korzystaj z atlasu do rozpoznawania grzybów. Warto odświeżać i uaktualniać swoją wiedzę.
  10. Przed wyprawą zainstaluj aplikację mapową mBDL i ściągnij mapę. Pomoże ci, jeśli się zgubisz.

Posłuchaj podcastu

Bądź na bieżąco z Wrocławiem!

Kliknij „obserwuj”, aby wiedzieć, co dzieje się we Wrocławiu. Najciekawsze wiadomości z www.wroclaw.pl znajdziesz w Google News!

Reklama
Powrót na portal wroclaw.pl Wróć na portal wroclaw.pl