Wojewódzki Szpital Specjalistyczny im. J. Gromkowskiego przy ul. Koszarowej oficjalnie otworzył Ośrodek Żywienia Klinicznego w nowych pomieszczeniach. Ośrodek, działający na terenie szpitala od 15 lat, znajduje się teraz w budynku A1 – na pierwszym piętrze.
Żywienie dożylne i dojelitowe
Ośrodek działa w nowym miejscu od stycznia 2023 roku. W gabinetach zabiegowych, konsultacyjnych i szkoleniowych przyjmuje pacjentów, którzy przychodzą na wizyty kontrolne i pilne. Leczą się w nim osoby, które w naturalny sposób nie mogą jeść z powodu różnych chorób i dolegliwości. Obecnie opieką objętych jest kilkuset pacjentów. Wszystkie usługi są na NFZ.
— Pomagamy dorosłym pacjentom po nowotworach, udarach mózgu, z zespołem krótkiego jelita, dzieciom z wadami wrodzonymi oraz innym osobom wymagającym żywienia dojelitowego lub pozajelitowego — informuje dr Anna Zmarzły, kierowniczka Ośrodka Żywienia Klinicznego w szpitalu przy Koszarowej. — Żywienie dojelitowe wykonujemy przez zgłębnik lub gastostomię, natomiast pozajelitowe przeprowadzamy dożylnie — wyjaśnia.
W ośrodku pracują m.in. lekarze specjaliści, dietetycy i pielęgniarki. Personel przede wszystkim leczy, a także edukuje pacjentów i ich opiekunów.
— Mury nie leczą. Możemy mieć bardziej lub mniej profesjonalny sprzęt, ale to dzięki państwa pracy i zaangażowaniu jesteśmy dziś w miejscu, w którym chcemy być — podziękował podczas oficjalnego otwarcia dr Dominik Krzyżanowski, dyrektor WSS im. J. Gromkowskiego.
Produkcja w szpitalnej aptece
Dyrektor ufa, że symboliczne otwarcie będzie dla szpitala impulsem do rozwoju: — Przygotowujemy się z panią kierownik apteki, której także serdecznie dziękuję, do rozpoczęcia produkcji produktów żywienia klinicznego w najwyższych standardach, co będzie dla nas bardzo ważnym momentem.
Produkcja w szpitalnej aptece może ruszyć już w maju lub czerwcu. Na początku na własne potrzeby szpitala, później ewentualnie dla innych placówek. Chodzi o wytwarzanie płynnego pokarmu, który podaje się dożylnie. W takiej miksturze są podstawowe składniki odżywcze – białka, węglowodany i tłuszcze – oraz mikroelementy i makroelementy, takie jak witaminy.
Niedożywienie związane z chorobą zarówno w opiece medycznej ambulatoryjnej, jak i stacjonarnej staje się znakiem i problemem naszych czasów. Leczenie niedożywienia jest integralną częścią terapii pacjenta. Ośrodek Żywienia Klinicznego w ramach kontraktu z NFZ obejmuje opieką także w warunkach domowych: dorosłych żywionych pozajelitowo i dojelitowo oraz dzieci żywione dojelitowo.WSS im. J. Gromkowskiego we Wrocławiu
Nowa siedziba Ośrodka Żywienia Klinicznego kosztowała szpital pół miliona złotych.