wroclaw.pl Zielony Wrocław - środowisko we Wrocławiu Zielony Wrocław logo
Pogoda we Wrocławiu temperatura powietrza wynosi 19°C
Link do portalu wroclaw.pl
Aby wyświetlić zawartość strony, zaakceptuj pliki cookie
Reklama

Zostało nam jedzenie po świętach? Co z nim zrobić?

Bartosz Moch,
Nie marnuj świątecznych potraw. Podziel się Shutterstock
Nie marnuj świątecznych potraw. Podziel się

Zostało nam dużo świątecznych potraw? Nie czekajmy, aż się zepsują i nie wyrzucajmy. Niektóre można zamrozić, a resztą podzielić się z innymi. Podpowiadamy, jak nie zmarnować nadwyżek jedzenia.

Reklama

Marnowanie żywności to powszechny problem naszych czasów. Szczególnie widoczny jest jednak w okresach świątecznych, w których często kupujemy i gotujemy za dużo. Jeżeli wcześniej nie udało nam się zrobić zakupów na święta „w sam raz” i znów mamy za dużo jedzenia, to możemy poradzić sobie z tym na kilka sposobów.

Najważniejsza zasada – nie marnuj!

Zamróź lub przekaż rodzinie, sąsiadom

Przede wszystkim część świątecznych potraw, np. pierogi, uszka, czy mięsa, możemy zamrozić i wykorzystać za jakiś czas, nie tylko w święta. Co z tymi, które się do tego nie nadają?

– Nadwyżki możemy podzielić między członków rodziny, wystarczy, że każdy zabierze coś dla siebie. Albo po prostu zapytajmy sąsiadów czy nie mieliby ochoty na coś z naszych świątecznych potraw. Zwłaszcza ze starszymi, samotnymi osobami można w ten sposób podzielić się odrobiną świąt – podkreśla Agnieszka Maniewska, koordynatorka Foodsharing Wrocław, ruchu społecznego odpowiedzialnego m.in. za tworzenie jadłodzielni, czyli punktów wymiany żywności w stolicy Dolnego Śląska.

Od lewej: Monika Moc i Agnieszka Maniewska z Foodsharing Wrocław, fot. Tomasz Hołod /www.wroclaw.plOd lewej: Monika Moc i Agnieszka Maniewska z Foodsharing Wrocław, fot. Tomasz Hołod /www.wroclaw.pl

Świąteczne potrawy zostaw w jadłodzielni…

Nadwyżkowe jedzenie możemy też oddać nieznajomym, zostawiając je w przeznaczonych do tego punktach. I to o dowolnej porze w różnych częściach miasta. We Wrocławiu działa wiele jadłodzielni i lodówek społecznych, do których możemy przynieść to, co zostało nam po świętach. Ważne jednak, żeby produkty i potrawy były zdatne do spożycia, a także odpowiednio zapakowane.

W jadłodzielni można zostawić m.in zapakowane świąteczne ciasta, sałatki, barszcz czy pierogi, Foodsharing WrocławW jadłodzielni można zostawić m.in zapakowane świąteczne ciasta, sałatki, barszcz czy pierogi, Foodsharing Wrocław

– Zostawić można zarówno nadwyżkowe produkty, jak i świąteczne potrawy, np. sałatki, zupy, ciasta czy pieczenie. Ważne, jednak by w przypadku potraw dodatkowo dokładnie opisać, co to jest i kiedy zostało przyrządzone. W jadłodzielniach nie możemy zostawiać jedynie surowych jaj, surowego mięsa i alkoholu – mówi Monika Moc z Foodsharing Wrocław.

Trzynaście wrocławskich jadłodzielni otwartych jest 24 h, również w święta. Warto więc zanieść coś do nich już w pierwszy dzień świąt, jeżeli wiemy, że sami nie będziemy już jeść danej potrawy.

Czytaj także: Jadłodzielnie i lodówki społeczne we Wrocławiu

 Regulamin wrocławskich jadłodzielni, Foodsharing Wrocław Regulamin wrocławskich jadłodzielni, Foodsharing Wrocław

… a same produkty np. w Banku Żywności

Poza tym istnieje wiele organizacji, które zajmują się ratowaniem żywności, jak choćby działający od 2003 r. Bank Żywności we Wrocławiu. Tylko w 2020 r. bank wydał ponad 1 mln kg żywności. Do jego siedziby przy ul. Rogowskiej 117 D można przywieźć trwale zapakowane produkty, niewymagające specjalnych warunków przechowywania, jak np. kasze, ryże, makarony, konserwy czy słodycze.

– Dlatego bardzo ważne jest, aby już na etapie zakupów a potem samego gotowania zobaczyć, czy nie mamy czegoś za dużo lub czy nie kończy się termin przydatności do spożycia. W takich przypadkach, po świętach, można dostarczyć do nas produkty – zachęca Błażej Krasoń z Banku Żywności we Wrocławiu.

Produkty w Banku Żywności można zostawiać od poniedziałku do piątku w godzinach 7.30-16.00. Magazyn nie będzie czynny w święta, więc przyjechać możemy od 27 grudnia. Telefon do biura: 502 343 945.

„Wrocław nie marnuje” żywności – akcja dla gastronomii

Przypominamy także o akcji „Nie wyrzucaj – przekaż – podziel się – pomóż – nie marnuj”, do której zachęcają Urząd Miejski Wrocławia we współpracy z Bankiem Żywności i Foodsharing Wrocław.

Akcja „Nie wyrzucaj – przekaż – podziel się – pomóż – nie marnuj” - dla gastronomiiAkcja „Nie wyrzucaj – przekaż – podziel się – pomóż – nie marnuj” dla gastronomii we Wrocławiu

Restauracje, piekarnie, cukiernie czy kawiarnie codziennie korzystają i wytwarzają dziesiątki kilogramów żywności. Zdarza się, że część produktów i potraw nie zostaje wykorzystana. Jedzenia nie trzeba wyrzucać, można się nim podzielić.

Akcja to element miejskiej kampanii „Wrocław nie marnuje”. Więcej informacji o akcji dla gastronomii znajdziecie tutaj.

Posłuchaj podcastu

Bądź na bieżąco z Wrocławiem!

Kliknij „obserwuj”, aby wiedzieć, co dzieje się we Wrocławiu. Najciekawsze wiadomości z www.wroclaw.pl znajdziesz w Google News!

Reklama
Zobacz więcej wiadomości portalu wroclaw.pl Więcej wiadomości portalu wroclaw.pl Wróć na portal wroclaw.pl Logo wroclaw.pl