wroclaw.pl Zielony Wrocław - środowisko we Wrocławiu Zielony Wrocław logo
Pogoda we Wrocławiu temperatura powietrza wynosi 32°C
Link do portalu wroclaw.pl
Aby wyświetlić zawartość strony, zaakceptuj pliki cookie
Reklama

Nie marnujmy żywności - zrób zakupy na święta „w sam raz”

Bartosz Moch,
O czym powinniśmy pamiętać robiąc świąteczne zakupy? Fot. Freepik.com
O czym powinniśmy pamiętać robiąc świąteczne zakupy?

Okres przedświąteczny to czas zakupowej gorączki. Dotyczy ona nie tylko prezentów dla najbliższych, ale także produktów spożywczych. Niestety często zdarza się, że kupujemy za dużo żywności, z którą po świętach nie wiemy, co zrobić. Jak się przed tym ustrzec? Mamy kilka sprawdzonych sposobów.

Reklama

Marnowanie żywności to powszechny problem naszych czasów. Ze względu na duży wybór produktów, kupujemy więcej, niż realnie potrzebujemy. Szczególnie mocno jest to widoczne przed świętami.

– W okresie świątecznym dajemy się ponieść emocjom. Pod otoczką „magii świąt” zachęca się nas do kupna produktów, dzięki którym te święta będą inne, wyjątkowe. I my to „kupujemy”, a potem okazuje się że w koszyku ląduje dużo więcej produktów, niż rzeczywiście zjadamy – mówi Agnieszka Maniewska, koordynatorka Foodsharing Wrocław, ruchu odpowiedzialnego m.in. za tworzenie jadłodzielni, czyli punktów wymiany żywności we Wrocławiu.

Od lewej: Monika Moc i Agnieszka Maniewska z Foodsharing Wrocław, fot. Tomasz Hołod /www.wroclaw.plOd lewej: Monika Moc i Agnieszka Maniewska z Foodsharing Wrocław, fot. Tomasz Hołod /www.wroclaw.pl

Stwórz w domu listę zakupów

Jak możemy się przed tym ochronić? Przede wszystkim, przed wyjściem do sklepu, warto zrobić sobie listę zakupów, której będziemy się trzymać. Tworząc ją w zaciszu domowym jesteśmy w stanie lepiej ocenić, czego i ile naprawdę potrzebujemy na święta.

– Lista bardzo pomaga. Nieco więcej możemy sobie jednak pozwolić przy produktach, które później jesteśmy w stanie zamrozić. W obecnych czasach, z powodu pandemii, spędzamy święta w mniejszym gronie i mniej jemy, dlatego łatwiej kupić odpowiednią ilość żywności – podkreśla pani Maria, mieszkanka Wrocławia.

Czytaj także: Kampania Wrocław nie marnuje

Ustal kto i co przygotuje

Dodatkowo ustalmy i podzielmy pomiędzy pozostałych gości przy wigilijnym stole, kto co przynosi.

– W wielu domach sami przygotowujemy posiłki, w niektórych każdy zaproszony przynosi jedną potrawę. U mnie często nie dogadywaliśmy się i nagle trzy osoby pojawiały się ze swoją wersją ryby – dodaje Maniewska.

Zastanówmy się również, co nasi goście naprawdę zjedzą.

– Wcale nie musimy mieć na stole tradycyjnych potraw, jak karp czy barszcz z uszkami, jeżeli nikt nie ma na nie ochoty. Każdy z nas usłyszał chociaż raz w życiu „Zostaw, to na święta!”, gdy chciał czegoś spróbować wcześniej niż 24 grudnia. A potem po świętach wszyscy się dziwią, że zostało nam jedzenie – wyjaśnia Monika Moc z Foodsharing Wrocław.

Czytaj także: Wciąż marnujemy za dużo żywności. Jak sobie z tym radzić?

Postaw na jakość i datę ważności

Wreszcie pamiętajmy, że lepiej kupować mniej, ale za to lepszej jakości produkty. Sprawdzajmy też uważnie daty ważności – dobrze, żeby żywność wytrzymała nie tylko do ostatniego dnia świąt, ale również przynajmniej kilka dni po nich. Co ważne, data minimalnej trwałości („najlepiej spożyć przed”) nie oznacza, że po niej produkt jest niezdatny do spożycia.

Rozwiązaniem jest też kupowanie żywności na wagę – możemy wówczas łatwiej dopasować potrzebną nam ilość, niż w przypadku zwykłych opakowań.

Posłuchaj podcastu

Bądź na bieżąco z Wrocławiem!

Kliknij „obserwuj”, aby wiedzieć, co dzieje się we Wrocławiu. Najciekawsze wiadomości z www.wroclaw.pl znajdziesz w Google News!

Reklama
Zobacz więcej wiadomości portalu wroclaw.pl Więcej wiadomości portalu wroclaw.pl Wróć na portal wroclaw.pl Logo wroclaw.pl