Link do strony www.wroclaw.pl

    „Wrocław nie marnuje” żywności – akcja dla gastronomii

    Restauracje, piekarnie, cukiernie czy kawiarnie codziennie korzystają i wytwarzają dziesiątki kilogramów żywności. Zdarza się, że część produktów i potraw nie zostaje wykorzystana. Jedzenia nie trzeba wyrzucać, można się nim podzielić. Do akcji „Nie wyrzucaj – przekaż – podziel się – pomóż – nie marnuj” zachęcają Urząd Miejski Wrocławia we współpracy Bankiem Żywności i Foodsharing Wrocław.

    Od lewej: Katarzyna Szymczak-Pomianowska, Błażej Krasoń i Agnieszka Maniewska Fot. Redakcja www.wroclaw.pl
    Od lewej: Katarzyna Szymczak-Pomianowska, Błażej Krasoń i Agnieszka Maniewska

    Akcja dla właścicieli lokali gastronomicznych to element miejskiej kampanii „Wrocław nie marnuje”.

    Pilotaż w centrum

    Akcja informacyjna pilotażowo obejmie obszar rynku, pl. Grunwaldzki, Nadodrze, Ołbin oraz Przedmieścia: Świdnickie, Oławskie i Odrzańskie.

    Na początku będzie skierowana przede wszystkim do restauracji, kawiarni, cateringów, piekarni, cukierni czy małych sklepów spożywczych. Przedsiębiorcy otrzymają cyfrowe ulotki informacyjne, które podpowiedzą, jak można oddać niewykorzystaną żywność.

    Właściciele lokali, którzy zdecydują się przystąpić do akcji, otrzymają m.in. specjalne naklejki kampanii.

    Partnerzy akcji otrzymają specjalne naklejki kampanii „Wrocław nie marnuje”, fot. UMW

    – Każda nadwyżka jedzenia, która pozostaje w restauracji czy piekarni, może trafić do mieszkańców za pośrednictwem jadłodzielni lub organizacji pomocowych Banku Żywności – podkreśla Katarzyna Szymczak-Pomianowska, dyrektor Departamentu Zrównoważonego Rozwoju UMW.

    – Korzyści dla przedsiębiorców jest wiele. To niemarnowanie żywności, poszanowanie środowiska i przeciwdziałanie rozprzestrzenianiu się gryzoni i insektów. Mniejsza ilość odpadów to także porządek terenów wokół restauracji czy kawiarni – dodaje Szymczak-Pomianowska.

    Wspólna akcja informacyjna organizacji i miasta w kolejnych tygodniach zostanie rozszerzona także o bazary, targowiska, ogródki działkowe oraz hotele.

     Każda nadwyżka jedzenia, która pozostaje w restauracji czy piekarni może trafić do mieszkańców, fot. UMW

    Oddaj, nie wyrzucaj

    Co i jak można oddać? Nadwyżkę jedzenia, która pozostaje w punktach gastronomicznych. To m.in.

    Wyjątkiem są produkty, które się szybko psują  mięso, ryby, nabiał oraz jaja.

    Gdzie oddać?

    Mniejsze ilości – Foodsharing Wrocław

    W mniejszych ilościach jedzenie odbierze Foodsharing Wrocław, inicjatywa, która prowadzi na terenie miasta 12 Jadłodzielni - lodówek związanych z ruchem less waste, z których mogą korzystać wszyscy mieszkańcy. Jedna z takich Jadłodzielni w marcu stanęła przy budynku Urzędu Miejskiego przy ul. Hubskiej. Przedsiębiorcy ustalą szczegóły odbiorów żywności, pisząc na adres: wroclaw@foodsharing.pl.

    Z Jadłodzielni mogą korzystać wszyscy mieszkańcy, fot. Redakcja www.wroclaw.pl

    – Od pięciu lat ratujemy niesprzedaną żywność po to, by mogła zostać wykorzystana, by nie trafiła do kosza. Odebrane produkty wolontariusze przekazują bezpośrednio do ogólnodostępnych Jadłodzielni – podkreśla Agnieszka Maniewska z Foodsharing Wrocław.

    Większe ilości – Bank Żywności

    W przypadku większych ilości pożywienia najlepiej skontaktować się z Bankiem Żywności Wrocław, który od 18 lat przeciwdziała marnowaniu żywności. By ustalić współpracę z organizacją warto napisać na adres: info@bankzywnosc.wroclaw.pl.

    Mniejsze nadwyżki jedzenia od przedsiębiorców odbierze Foodsharing Wrocław, większe Bank Żywności we Wrocławiu, fot. UMW

    – Odbieramy żywność zagrożoną zmarnowaniem na każdym etapie obrotu: surowce, żywność nieprzetworzoną, pakowaną lub mrożoną oraz przetworzoną. Formalnie odebrana żywność trafi do współpracującej z nami sieci ponad 60 organizacji pozarządowych non-profit w samym Wrocławiu, które wspierają mieszkańców – zaznacza Błażej Krasoń, Prezes Zarządu Banku Żywności we Wrocławiu.

    Dodatkowe korzyści dla przedsiębiorców

    Warto również dodać, że w myśl ustawy o podatku od towarów i usług, od 2013 r. restauracje, kawiarnie, sklepy, hurtownie czy supermarkety mogą przy przekazywaniu żywności skorzystać ze zwolnienia z podatku VAT, a także zaliczyć wartość tych produktów do kosztów uzyskania przychodu.

    Żywność może być darowana instytucjom posiadającym statut organizacji pożytku publicznego (OPP) - takim, jak Bank Żywności.

    Wrocław nie marnuje

    Miejska kampania, zachęcająca wrocławian do życia w stylu less oraz zero waste, rozpoczęła się w 2019 roku. W ciągu ponad dwóch lat zorganizowano kilkadziesiąt warsztatów oraz akcję rozdawania książek, które wyszły z obiegu bibliotecznego.

    W budynkach Urzędu Miejskiego utworzono także 8 giveboxów do wymiany książek oraz płyt i zainstalowano 89 dystrybutorów z kranówką - by pracownicy Urzędu ograniczyli produkcję plastikowych śmieci.

    W UMW zamontowano kilkadziesiąt dystrybutorów wody, z których korzystają urzędnicy, fot. UMW

    Świadomość rośnie także we wrocławskich placówkach edukacyjnych. Prawie 90% szkół i przedszkoli już zrezygnowało z naczyń plastikowych, zastępując je ekologicznymi.

    W ponad 90% szkół i przedszkoli przeprowadzono dotychczas lekcje i pogadanki na temat recyklingu, a wszyscy wrocławscy uczniowie segregują śmieci. Przez dwa lata realizacji programu Wrocławska Kranówka, w szkołach powstały także 34 zdroje z wodą kranową.

    Przejdź do funpage Zielony Wrocław na stronie Facebook