Najważniejsze informacje (kliknij, aby przejść)
Ekonomia społeczna to w największym skrócie łączenie działalności biznesowej z tą na rzecz interesu ogólnego, społecznego. Ta druga może dotyczyć różnych spraw. Od tworzenia miejsc pracy, przez dostarczanie potrzebnych w mieście usług publicznych (jak choćby pomoc osobom z niepełnosprawnościami), po działania takie jak wzmacnianie postaw obywatelskich.
Zasada jest prosta: zysk pochodzący z działalności gospodarczej, przeznaczany jest na realizację zadań społecznych.
Poznajcie dostawców społecznych z Wrocławia działających w branży gastronomicznej.
Klubokawiarnia Cafe Równik
Cafe Równik mieści się przy ul. Jedności Narodowej 47. Kawiarnia istnieje od 2018 roku. Klubokawiarnię prowadzi Stowarzyszenie Twórców i Zwolenników Psychostymulacji z Wrocławia, założone w 1994 roku z inicjatywy logopedy dr hab. prof. Małgorzaty Młynarskiej i dr hab. Tomasza Smereki.
Co oferuje Cafe Równik?
Można tu wpaść na śniadanie, np. na tosty (klasyczne albo włoskie), jajecznicę albo na coś słodkiego, np. na sernik albo ciasto dnia. Jest dobra kawa, można zjeść także smaczny obiad. W menu znajdziemy m.in. kurczaka w ziołach, naleśniki (ze szpinakiem lub na słodko) czy makaron con Pollo (z sosem kremowym, kurczakiem, suszonymi pomidorami i parmezanem).
Wszystkie potrawy robione są na miejscu. Klubokawiarnia otwarta jest od wtorku do niedzieli w godz. 11.30 – 18.30. (W poniedziałki nieczynne.)
Społeczny wymiar
Kelnerami i baristami są osoby z niepełnosprawnością intelektualną, które dzięki pracy rozwijają się i uczą wszystkiego, co pomaga im radzić sobie w życiu. Kontynuują tutaj terapię mowy i myślenia przez pracę. W kuchni pracują natomiast panie, które uciekły przed wojną w Ukrainie. Wszyscy pracownicy Cafe Równik są objęci opieką neurologopedyczną i psychologiczną.
Restauracja FTT – Kuchnia Sadu i Ogrodu
W kwietniu 2023 roku w ogrodzie i willi Fundacji Olgi Tokarczuk przy ul. Krzyckiej 29, otwarta została Restauracja FTT. Prowadzi ją Fundacja Food Think Tank. (Poza nią prowadzi także bistro w DCF przy ul. Piłsudskiego 64 a, stołówkę studencką na Uniwersytecie Przyrodniczym przy ul. Chełmońskiego oraz restaurację Schabowy Polski – informacje o tej ostatniej znajdziecie poniżej.)
Co oferuje Restauracja FTT?
Można tu przyjść na obiad albo na śniadanie, zarezerwować stolik albo przynieść kocyk i posiedzieć w ogrodzie. Kuchnia Sadu i Ogrodu – jak sama nazwa wskazuje, serwuje głównie dania roślinne i z lokalnych składników. W menu znajdziemy m.in. panierowane boczniaki, Zaguby Podlaskie z sosem pieprzowo-ziołowym czy pieczonego dorsza z sosem pomidorowym. A na deser – np. pampucha z pieczoną śliwką, albo własnej roboty chałkę.
Restauracja od wtorku do czwartku otwarta jest w godz. 13.00 – 20.00, w piątki 13.00 – 21.00, w soboty 10.00 – 21.00, a w niedziele 10.00 – 20.00. W poniedziałki zamknięte.
W restauracji możecie także zamówić catering. Zarówno na niewielkie, prywatne spotkanie, jak i event na kilkaset osób.
Społeczny wymiar
Fundacja zatrudnia osoby dotknięte wykluczeniem społecznym. Zarówno z niepełnosprawnościami, jak i te nie posiadające orzeczenia, ale borykające się z różnego rodzaju problemami, np. rodzinnymi lub mieszkaniowymi.
Schabowy Polski
To nowo otwarty punkt gastronomiczny przy ul. Legnickiej 32, prowadzony przez Fundację Food Think Tank.
Co oferuje Schabowy Polski?
Klasykę polskiej kuchni w przystępnych cenach. Za 26 złotych zjemy schabowego w zestawie, a za 12 złotych w bułce. Zjeść można na stojąco, albo wziąć jedzenie na wynos. Można również zamówić jedzenie przez internet, np. przez pyszne.pl.
Społeczny wymiar
Fundacja zatrudnia osoby dotknięte wykluczeniem społecznym. Zarówno z niepełnosprawnościami, jak i te nie posiadające orzeczenia, ale borykające się z różnego rodzaju problemami, np. rodzinnymi lub mieszkaniowymi.
Schabowy Polski pomyślany został jako punkt gastronomiczny, w którym dobrej jakości posiłek będzie przystępny cenowo.
Stara Piekarnia Wrocław
Stara Piekarnia to przedsiębiorstwo społeczne prowadzone przez Fundację Znacznie Więcej. Zajmuje się dostarczaniem cateringu i pomocą w powrocie na rynek pracy osobom, które doświadczyły kryzysów psychicznych. Znajdziecie ich na Psim Polu, gdzie prowadzą Kawiarnię Sąsiedzką (ul. Bolesława Krzywoustego 310a).
Co oferuje Stara Piekarnia?
Jeśli organizujecie jakieś wydarzenie, możecie zamówić u nich catering (od serwisu kawowego po ciepłe posiłki), wyposażenie techniczne, a nawet obsługę kelnerską. Dostępne są także karnety obiadowe. Ba! W Starej Piekarni możecie kupić nawet… świeże pączki! (Do wyboru kilka smaków, trzeba zamówić min. 10 sztuk.)
Stara Piekarnia dostarcza też pełne wyżywienie dla wrocławskich żłobków i przedszkoli. Dbają tu o zróżnicowaną i zbilansowaną dietę, dostosowaną do potrzeb dzieci w różnym wieku. (Podobnie w przypadku posiłków dla seniorów - które przygotowywane są tu zarówno w wersji zwykłej, jak i lekkostrawnej.)
W Kawiarni Sąsiedzkiej na Psim Polu organizowane są także warsztaty kulinarne dla zorganizowanych grup. Możecie tutaj nauczyć się np. jak piec pizzę, robić zdrowe burgery, albo świąteczne pierniczki.
Społeczny wymiar
70 proc. pracowników Starej Piekarni to osoby doświadczone kryzysem psychicznym, którym Fundacja zapewnia wsparcie terapeutyczne oraz pracę. Pracownicy Fundacji stworzyli dla takich osób ścieżkę aktywizacji zawodowej, która pozwala na stopniowe zdobywanie doświadczenia i umiejętności niezbędnych do podjęcia stałego zatrudnienia, przy jednoczesnej integracji społecznej.
W czasie pandemii koronawirusa, Stara Piekarnia zainicjowała projekt #pogotowiekulinarne, polegający na gotowaniu i dostarczaniu posiłków dla seniorów oraz osób najbardziej potrzebujących. Do akcji włączyły się inne organizacje pozarządowe oraz firmy. Jest kontynuowana do dziś.
Spółdzielnia Socjalna Mniej Więcej
Usługi cateringowe świadczy także spółdzielnia socjalna, założona przez Fundację Mniej Więcej. Prowadzą kuchnię przy ulicy Prusickiej 15, pomagają wrocławskim seniorom oraz uchodźcom. Ich historia rozpoczęła się w Korczowej, na granicy polsko-ukraińskiej. Gdy wybuchła pełnoskalowa wojna, pojechali pomagać i gotowali posiłki. Po powrocie do Wrocławia, założyli fundację i spółdzielnię socjalną.
Co oferuje Spółdzielnia Socjalna Mniej Więcej?
Możecie zamówić tutaj catering na różnego rodzaju wydarzenia. Wesele, chrzciny, urodziny, czy grill dla przyjaciół – żaden problem. W ofercie m.in. stacja live cooking, grill opalany drewnem, menu przygotowywane każdorazowo pod potrzeby klienta. Dane kontaktowe znajdziecie na stronie Fundacji.
Społeczny wymiar
Współpracują z lokalnym Bankiem Żywności oraz z producentami i dystrybutorami produktów spożywczych. Codziennie gotują i dostarczają około 300 posiłków dla osób potrzebujących. Pomagają grupie wrocławskich seniorów w wieku 80-90+, którzy są samotni i mają problemy z wychodzeniem z domu. Dostarczają posiłki do ośrodka Przystanek Grochowa, w którym mieszkają uchodźcy. Również w prowadzonej przez nich kuchni, większość pracowników stanowią kobiety, które musiały uciekać przed wojną.
W ramach współpracy z wrocławską Miejską Farmą, w ostatnim sezonie zajmowali się także dostawami warzyw do 16 placówek Wrocławskiego Zespołu Żłobków.
W ciągu ostatnich dwóch lat Fundacja przygotowała z nadwyżek prawie 130 tysięcy posiłków, a to oznacza, że uratowała przed zmarnowaniem kilkadziesiąt ton żywności.
Bistro WZAZ
Wrocławski Zakład Aktywności Zawodowej działa jako samorządowy zakład budżetowy Gminy Wrocław. Prowadzi m.in. Bistro WZAZ przy ulicy Litomskiej 10. Oferuje także usługi cateringowe.
Co oferuje Bistro WZAZ?
Zjecie tu zdrowe i smaczne posiłki w niskich cenach. Serwowane są w jadalni oraz na tarasie, można je także zabrać na wynos w pojemnikach jednorazowych. Menu na dany tydzień znajdziecie na stronie internetowej WZAZ. Zupa kosztuje 6 złotych, drugie danie kilkanaście. Za dwudaniowy obiad z kompotem do popicia, zapłacicie do 30 złotych. Bistro otwarte jest od poniedziałku do piątku w godzinach od 12.00 do 15.00.
W ofercie cateringowej dla firm są serwis kawowo-herbaciany, słodkie przekąski, a także obiady.
Społeczny wymiar
Podstawowym zadaniem WZAZ jest rehabilitacja zawodowa i społeczna zatrudnionych w Zakładzie osób z niepełnosprawnością. 70 proc. pracowników Zakładu to osoby z niepełnosprawnościami.