Najważniejsze informacje (kliknij, aby przejść)
„Nowe, wyjątkowe miejsce we Wrocławiu! Od 29 kwietnia zapraszamy was do Restauracji FTT w siedzibie naszej fundacji, przy ulicy Krzyckiej 29. Restauracja FTT to kuchnia sadu i ogrodu. Tak, że tak. Unikatowa przestrzeń zapewniona przez FTT, naszą Fundację i Wrocławski Dom Literatury to również dla nas nowe otwarcie. Wreszcie będziemy się z wami widywać codziennie, a nie tylko w trakcie organizowanych przez nas wydarzeń”.Fundacja Olgi Tokarczuk na Facebooku
Jak sama nazwa wskazuje, sad i ogród przy siedzibie Fundacji Olgi Tokarczuk odegrają tu znaczącą rolę. W ogrodzie stanęła już oszklona oranżeria z widokiem na kwitnącą magnolię i drzewa czereśniowe.
- Nasza Fundacja Food Think Tank od dawna była za pan brat z kulturą i sztuką. Braliśmy udział w różnych wydarzeniach, organizowanych przez Fundację Olgi Tokarczuk, Wrocławski Dom Literatury czy np. DCF. Tam, gdzie jest sztuka, jest też często jedzenie. Kiedy odwiedziliśmy siedzibę Fundacji Olgi Tokarczuk przy Krzyckiej i zobaczyliśmy ten piękny, stary ogród, byliśmy zachwyceni - mówi Tomasz Hartman z Fundacji Food Think Tank, która poprowadzi nową restaurację (znani są też z Ostrzę Ostrze przy Łokietka).
Restauracja FTT przy Fundacji Olgi Tokarczuk - meble z recyklingu i brak barier
Chętnych do otwarcia restauracji przy Fundacji naszej noblistki było wielu, ale to propozycja FTT okazała się najciekawsza. – Może dlatego, że jesteśmy przedsiębiorstwem społecznym, zatrudniamy osoby wykluczone społecznie, nie jesteśmy nastawieni wyłącznie na biznes... Nie tylko potrafimy robić pyszne jedzenie, ale też dbamy o środowisko, niemal wszystkie meble w restauracji powstają z recyklingu - wymienia Tomasz Hartman. - Poza tym chcemy stworzyć miejsce bez granic, barier, integrujące lokalną społeczność, z cenami nieprzekraczającymi 40 zł za danie - dodaje.
Do Restauracji FTT będzie można wpaść na obiad albo w weekend na śniadanie, przynieść kocyk, posiedzieć w ogrodzie, a nawet pograć w badmintona.
Kuchnia sadów i ogrodów przy Krzyckiej
Szefem „kuchni sadów i ogrodów” będzie utalentowany kucharz Michał Czekajło, znany m.in. z 4. edycji programu telewizyjnego „TopChef” oraz Bistro FTT na Nadodrzu. Specjalnością restauracji będzie świeża, aromatyczna kuchnia roślinna, w tym np. dania z boczniakami, z których słynie FTT, kotlety z kalafiora, grzanki z agrestem, dużo ziół. Do tego lody rzemieślnicze, napoje ciepłe i zimne, piwo, wino, cydr i „bąbelki”, czyli różowe friezzante z kranu. - Będzie też serwowana ulubiona potrawa Olgi Tokarczuk, ale nie mogę zdradzić jaka - śmieje się Tomasz Hartman.
Pod dachem znajdzie się ok. 50 miejsc dla gości, na zewnątrz 60. W ogrodzie staną stoły wykonane z pralek. Nie będzie klasycznego baru, tylko ogólnodostępny kredens. – Restauracja FTT to miejsce dla każdego. Z fajnym flow i obsługą kelnerską – dodaje Tomasz Hartman. - Zwierzęta też są oczywiście mile widziane.
Restauracja FTT (godziny otwarcia)
Otwarcie zaplanowane jest na sobotę 29 kwietnia. Restauracja FTT będzie czynna od poniedziałku do piątku w godz. 13:00-21:00. W soboty od 9:00 do 22:00 i w niedziele od 10:00 do 21:00.
A Wy jakie restauracje i kawiarnie polecacie w naszym mieście? Piszcie w komentarzach albo na adres redakcja(at)araw.pl. Chętnie pokażemy też nowe miejscówki. Portal Wroclaw.pl wspiera lokalne biznesy.