wroclaw.pl strona główna Zielony Wrocław – środowisko we Wrocławiu Zielony Wrocław - strona główna

Infolinia 71 777 7777

19°C Pogoda we Wrocławiu
Ikona powietrza

Jakość powietrza: umiarkowana

Dane z godz. 16:50

wroclaw.pl strona główna

Reklama

  1. wroclaw.pl
  2. Zielony Wrocław
  3. Aktualności
  4. Przewodnik kulinarny "Od pola na wrocławski stół"
Emilia Chmura - Kiszonki Sznajderów ARAW
Emilia Chmura - Kiszonki Sznajderów

Poznajcie kompendium wiedzy po lokalnych, dolnośląskich produktach oraz wywiady z wrocławskimi restauratorami i szefami kuchni. Dzięki przewodnikowi, zapoznamy się z historią producentów, filozofią wytwarzania produktów, a także poznamy możliwości wykorzystania produktów lokalnych w restauracjach oraz w domowej kuchni.

Reklama

Sztuka kulinarna stanowi nierozerwalny element kultury Wrocławia, stąd pomysł na stworzenie miejskiego przewodnika kulinarnego. Chcemy pokazać, że w mieście takim jak Wrocław, gdzie żyje się szybko, można zwolnić tempo, zasmakować zdrowej kuchni oraz odkrywać dania przyrządzone z lokalnych, ekologicznych produktów z Dolnego Śląska. W przewodniku znajdziemy m.in. wywiady z uznanymi kucharzami wrocławskiej gastronomii oraz wyjątkowymi producentami wytwarzającymi zdrowe produkty regionalne, a także opowieści ze smakiem z historią w tle - autorstwa dr Grzegorza Sobela. To publikacja pełna smaków miasta i regionu, skierowana zarówno do mieszkańców, jak i do turystów odwiedzających Wrocław, chcących poznać miasto przez pryzmat turystyki i historii kulinarnej. Przewodnik kulinarny jest jednym z elementów projektu"od pola na wrocławski stół".
Natalia Gołąb - Inicjatorka eBooka

E-book „Od pola na wrocławski stół”, to efekt 3 miesięcznej podróży po Dolnym Śląsku i Wrocławiu. Znajdziecie w nim aż 10 rozmów z lokalnymi restauratorami i szefami kuchni, 10 mini reportaży o producentach rzemieślniczych produktów, a także dziesiątki zdjęć obrazujących każdą wizytę. Jesteśmy ogromnie wdzięczni wszystkim, którzy otworzyli przed nami drzwi, opowiadając o swojej pracy, pasji i często niełatwej drodze rozwoju biznesu. Mamy nadzieję, że również Wy znajdziecie w tym przewodniku inspirację do odkrywania lokalnych produktów oraz wrocławskich restauracji.
Tomek Czajkowski - Twórca kulinarny, producent eBooka

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich" Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.

Posłuchaj podcastu

Bądź na bieżąco z Wrocławiem!

Kliknij „obserwuj”, aby wiedzieć, co dzieje się we Wrocławiu. Najciekawsze wiadomości z www.wroclaw.pl znajdziesz w Google News!

Reklama

Powrót na portal wroclaw.pl