Eksperci Uniwersyteckiego Szpitala Klinicznego we Wrocławiu alarmują, że nadmierne spożycie pokarmów i alkoholu mogą prowadzić do poważnych komplikacji zdrowotnych, w szczególności dotykających układ pokarmowy.
Wprawdzie w okresie świąt zgłoszeń na Szpitalny Oddział Ratunkowy jest nieco mniej, to zauważalna jest jednocześnie zmiana w rodzaju problemów zdrowotnych zgłaszanych przez hospitalizowanych. Dominują wśród nich przede wszystkim nagłe dolegliwości związane z układem pokarmowym.

- W Wigilię i święta Bożego Narodzenia przyjmujemy dziennie około 30-40 osób z dolegliwościami gastrycznymi. To dużo – uważa dr Janusz Sokołowski, kierownik Szpitalnego Oddziału Ratunkowego USK. - Szczególną grupę stanowią także chorzy tzw. laryngologiczni, czyli z ciałami obcymi – szczególnie ośćmi karpia – wbitymi w gardło. Dlatego pamiętajmy, że podczas jedzenia karpia nie wolno rozmawiać!
Świąteczne trio problemów: trzustka, wątroba, cukrzyca
Obfite posiłki, nadmiarna konsumpcja tłustych, często mocno solonych potraw i alkoholu, mogą znacząco obciążyć nasz organizm.
Lekarze szczególnej uwadze gospodarzy polecają osoby starsze, z chorobami przewlekłymi, osoby z nadwagą i pacjentów z istniejącymi wcześniej schorzeniami układu pokarmowego. Dla tych grup świąteczne grzechy dietetyczne mogą być szczególnie niebezpieczne. Równie istotna jest świadomość, że błędy żywieniowe mogą powodować długofalowe problemy ze zdrowiem z rozwinięciem się cukrzycy i chorób współistniejących.
Podczas świąt lekarze najczęściej diagnozują ostre zapalenie trzustki, nasilenie objawów refluksu, dolegliwości związane z kamicą żółciową i zaostrzenie chorób przewlekłych, takich jak cukrzyca i nadciśnienie. Dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, prowadząc do odwodnienia, mogą być szczególnie niebezpieczne również dla osób z chorobami układu krążenia, starszych, długotrwale leżących.Lek. Maciej Kamiński, zastępca dyrektora ds. medycznych USK we Wrocławiu
Objawy, które bezwzględnie powinny skłonić nas do natychmiastowej interwencji:
- silny, nieustający ból brzucha
- skurcze
- wymioty z domieszką krwi
- gwałtowny wzrost temperatury ciała powyżej 38°C
- ostre zawroty głowy
- trudności w oddychaniu.
- W przypadku wystąpienia któregokolwiek z tych objawów należy niezwłocznie udać się do szpitala lub wezwać pomoc medyczną – podpowiada Andrzej Mędrala, ratownik i pielęgniarz koordynujący w SOR USK we Wrocławiu.
Świąteczny poradnik dietetyczny
Kluczem do zachowania zdrowia podczas świąt jest świadome odżywianie i umiar. Specjaliści USK zalecają, aby:
- spożywać mniejsze porcje, rozłożone w czasie
- unikać jednoczesnego łączenia ciężkostrawnych dań
- pamiętać o piciu wody między posiłkami, która pomaga w trawieniu i nawadnianiu organizmu
- ograniczyć spożycia alkoholu
- wybierać lżejsze wersje tradycyjnych potraw.
Eksperci USK podkreślają również znaczenie świadomego podejścia do odżywiania się podczas świąt. Zalecają stosowanie technik wolnego jedzenia, które pozwalają na lepsze rozpoznanie uczucia sytości.
Warto pamiętać, żeby ruszyć się od stołu. Nawet krótki spacer może znacząco wspomóc metabolizm i trawienie.
Należy również unikać przekąsek między daniami głównymi i wspierać trawienie naturalnymi środkami, takimi jak napary z mięty czy imbiru.
Źródło: materiały prasowe