wroclaw.pl strona główna Najświeższe wiadomości dla mieszkańców Wrocławia Dla mieszkańca - strona główna

Infolinia 71 777 7777

24°C Pogoda we Wrocławiu
Ikona powietrza

Jakość powietrza: umiarkowana

Dane z godz. 18:10

wroclaw.pl strona główna

Reklama

  1. wroclaw.pl
  2. Dla mieszkańca
  3. Aktualności
  4. Nowy park w Lipie Piotrowskiej - konsultacje

To będzie zupełnie nowy park: między ul. Kminkową, pętlą autobusową, ul. Fryzjerską i ul. Kurkumową. Obecnie jest to teren bez drzew, okresowo zalewany wodą. Gotowe są dwie koncepcje. W pierwszej zaplanowano centralnie usytuowaną polanę otoczoną lasem, w drugiej – cztery odrębne strefy. Który wariant jest lepszy? Konsultacje ruszyły 12 czerwca i potrwają do 4 lipca.

Reklama

Nowy park na Lipie Piotrowskiej będzie miał powierzchnię około 3,17 hektara. To niemal tyle, ile wrocławski Rynek.

Gotowe są dwie koncepcje zagospodarowania tej przestrzeni. W obu przewidziano podobne strefy:

  • parkową (rodzime gatunki drzew i roślin);
  • zabawy dla dzieci;
  • odpoczynku (ławki, podesty);
  • sportu (urządzenia do kalisteniki i street-workout, ścieżka biegowa);
  • biesiadowania.

Koncepcje różni kompozycja tych elementów oraz zakres gospodarowania wodą.

Leśna arena – centralny układ

W założeniach przewidziano gęsty las, który rozrzedza się stopniowo, ustępując miejsca polanie rekreacyjnej. Poszczególne strefy ułożone są koncentrycznie wokół otwartej przestrzeni. Jest miejsce na zabawę, wypoczynek, uprawianie sportu i biesiadowanie.

Projekt przewiduje powstanie dwóch pagórków, które kształtem przypominają wydmy. Większy pagórek, w zależności od sezonu, może być górką do zjeżdżania na sankach. Mniejszy to przestrzeń rekreacyjna.

Kliknij, aby powiększyć
Powiększ obraz: <p>Układ centralny przewiduje&nbsp;<span style="font-weight: bold;">gęsty las,</span> kt&oacute;ry rozrzedza się stopniowo, ustępując miejsca <span style="font-weight: bold;">polanie rekreacyjnej.</span> Poszczeg&oacute;lne strefy ułożone są koncentrycznie wok&oacute;ł otwartej przestrzeni. Jest miejsce na zabawę, wypoczynek, uprawianie sportu i biesiadowanie.</p>
<p>Projekt przewiduje <span style="font-weight: bold;">powstanie dw&oacute;ch pag&oacute;rk&oacute;w,</span> kt&oacute;re kształtem przypominają wydmy. Większy pag&oacute;rek, w zależności od sezonu, może być g&oacute;rką do zjeżdżania na sankach. Mniejszy to przestrzeń rekreacyjna.</p>
<p>Zaplanowano też <span style="font-weight: bold;">zbiornik wodny.</span> W p&oacute;łnocno-wschodniej części parku znajduje się okresowo zalewane zagłębienie, kt&oacute;re można w tym celu wykorzystać.</p> UMW
Układ centralny przewiduje gęsty las, który rozrzedza się stopniowo, ustępując miejsca polanie rekreacyjnej. Poszczególne strefy ułożone są koncentrycznie wokół otwartej przestrzeni. Jest miejsce na zabawę, wypoczynek, uprawianie sportu i biesiadowanie. Projekt przewiduje powstanie dwóch pagórków, które kształtem przypominają wydmy. Większy pagórek, w zależności od sezonu, może być górką do zjeżdżania na sankach. Mniejszy to przestrzeń rekreacyjna. Zaplanowano też zbiornik wodny. W północno-wschodniej części parku znajduje się okresowo zalewane zagłębienie, które można w tym celu wykorzystać.

Zaplanowano też zbiornik wodny. W północno-wschodniej części parku znajduje się okresowo zalewane zagłębienie, które można w tym celu wykorzystać.

Pętle nieskończoności – układ zdecentralizowany

Idea tej kompozycji opiera się na wydzieleniu czterech niezależnych stref, które oddzielają dwie pętle ścieżek dla spacerowiczów i biegaczy.

Kliknij, aby powiększyć
Powiększ obraz: <p>Idea kompozycji zdecentralizowanej opiera się na wydzieleniu <span style="font-weight: bold;">czterech niezależnych stref,</span> kt&oacute;re oddzielają dwie pętle ścieżek dla spacerowicz&oacute;w i biegaczy.</p>
<p>&nbsp;</p>
<p>Każda strefa w zamyśle odpowiada jednemu z żywioł&oacute;w. <span style="font-weight: bold;">Ziemia</span> to pag&oacute;rek do spotkań i zabawy; <span style="font-weight: bold;">ogień</span> &ndash; wielofunkcyjna polana ze strefami relaksu i biesiadowania; <span style="font-weight: bold;">woda</span> &ndash; zbiornik wodny z podestem i miejsce na spotkania w większym gronie; <span style="font-weight: bold;">powietrze</span> &ndash; drzewa i przestrzeń do spacer&oacute;w.</p> UMW
Idea kompozycji zdecentralizowanej opiera się na wydzieleniu czterech niezależnych stref, które oddzielają dwie pętle ścieżek dla spacerowiczów i biegaczy.   Każda strefa w zamyśle odpowiada jednemu z żywiołów. Ziemia to pagórek do spotkań i zabawy; ogień – wielofunkcyjna polana ze strefami relaksu i biesiadowania; woda – zbiornik wodny z podestem i miejsce na spotkania w większym gronie; powietrze – drzewa i przestrzeń do spacerów.

Każda strefa w zamyśle odpowiada jednemu z żywiołów. Ziemia to pagórek do spotkań i zabawy; ogień – wielofunkcyjna polana ze strefami relaksu i biesiadowania; woda – zbiornik wodny z podestem i miejsce na spotkania w większym gronie; powietrze – drzewa i przestrzeń do spacerów.

Będzie też miejsce dla piątego żywiołu, który zgodnie z koncepcją Arystotelesa właściwy jest dla kosmosu: eter. W parku reprezentować go będzie rzeźba delikatnie świecąca po zmroku.

Plan konsultacji

Formularz do konsultacji będzie udostępniony mieszkańcom od 12 czerwca do 4 lipca na stronie konsultacji. Dla mieszkańców przewidziano również spotkania warsztatowe w Centrum Aktywności Lokalnej przy ul. Tymiankowej 3:

  • 12 czerwca o godz. 16.00 spotkanie dla dzieci i młodzieży,
  • 20 czerwca o godz. 17.30 spotkanie dla dorosłych.

Nowy park na Lipie Piotrowskiej – skąd pomysł

Inicjatywa powstania nowego parku sięga 2017 roku. Ówcześni radni osiedlowi wskazali potrzebę utworzenia takiego miejsca na Lipie Piotrowskiej, ponieważ na osiedlu brakuje ogólnodostępnych terenów zieleni.

Większość terenu pod przyszły park nadal jest we władaniu Skarbu Państwa, ale Miasto prowadzi rozmowy w sprawie pozyskania tych działek.

W czerwcu 2023 roku Rada Miejska Wrocławia uchwaliła dla tego terenu miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego. Dzięki temu grunty te przeznaczono na skwery i zieleń parkową. Po złożeniu przez mieszkańców wniosku do prezydenta Wrocławia o utworzenie parku, Jacek Sutryk złożył stosowny wniosek do Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, właściciela terenu.

Posłuchaj podcastu

Bądź na bieżąco z Wrocławiem!

Kliknij „obserwuj”, aby wiedzieć, co dzieje się we Wrocławiu. Najciekawsze wiadomości z www.wroclaw.pl znajdziesz w Google News!

Reklama

Powrót na portal wroclaw.pl