wroclaw.pl strona główna Najświeższe wiadomości dla mieszkańców Wrocławia Dla mieszkańca - strona główna

Infolinia 71 777 7777

2°C Pogoda we Wrocławiu
Ikona powietrza

Jakość powietrza: brak pomiaru

brak danych z GIOŚ

wroclaw.pl strona główna
Reklama
  1. wroclaw.pl
  2. Dla mieszkańca
  3. Aktualności
  4. Zupa, suflet i risotto. Nietrudne przepisy z grzybami od szefa kuchni Grzegorza Pomietło z Wrocławia
Kliknij, aby powiększyć
Na zdjęciu: szef kuchni Grzegorz Pomietło Art Hotel
Na zdjęciu: szef kuchni Grzegorz Pomietło

Borowiki i kurki – smażyć. Podgrzybki – do zupy wrzucać. Maślaki – marynować. A co ugotować? Mamy trzy przepisy grzybowe od zawodowego kucharza – Grzegorza Pomietło z Wrocławia. Nie ma w nich ani wyszukanych składników, ani skomplikowanych sztuczek-magiczek. Wygląda na łatwe i szybkie domowe gotowanie. W menu: zupa, ryż i suflet.

Reklama

Różnie się mówi o tegorocznej sytuacji w lasach dolnośląskich: wysyp, obfitość, urodzaj, bogactwo… Wystarczyły dwie godziny, by nazbierać pełne koszyki. Istne szaleństwo, jakiego nie pamiętają nawet najstarsi grzybiarze.

Które grzyby smażyć, marynować, a których nie mrozić?

Proszę się przyznać, kto usłyszał od żony: „Znowu?! I po co mi tyle grzybów?!” Gdy spiżarnia pełna, pojawia się pytanie: co robić? Wszystko! – Polacy kochają grzyby w każdej postaci: marynowane, gotowane, smażone, suszone, pieczone – wymienia Grzegorz Pomietło, szef kuchni wrocławskiego Art Hotelu. – Możemy z nich robić wszystko, czego dusza zapragnie. Jedzmy grzyby, bo oprócz walorów smakowych i aromatycznych, mają witaminy czy potas. A to co się dzieje w tym roku, to istne zatrzęsienie!

Szef zastanawia się, kto wyobraża sobie polską kuchnię bez bigosu lub uszek z grzybami, albo bez zupy grzybowej? Mało kto, oczywiście. Przepis na zupę za chwilę, teraz zapytajmy kucharza, jak przygotować grzyby na już i na zimę. Jeżeli o płynnym obiedzie mowa, to do eliksirów poleca się podgrzybki, bo są aromatyczne.

Na patelni lądują świeże borowiki, rydze, kurki lub smardze. – Masło, cebula, czosnek i tymianek. To są podstawowe dodatki. Do smażonych grzybów można dorzucić owoce, na przykład jabłko. Najlepiej wychodzi z kurkami, ale można też z innymi – radzi szef. – Nie zapominajmy o klasyce, czyli schabowych z kani, do których wystarczy jajko, mąka i bułka tarta – dodaje.

Do słoika z marynatą: podgrzybki, prawdziwki, maślaki albo kurki. – Suszyć można większość, a najlepiej podgrzybki i borowiki, ponieważ nie tracą smaku i zapachu – argumentuje Grzegorz Pomietło. I radzi, by nie suszyć ani nie mrozić grzybów z blaszkami, takich jak kurki czy rydze, bo mogą zrobić się gorzkie.  

Pora coś ugotować!

Zupa grzybowa z kluseczkami i świeżym tymiankiem

Składniki na 4 porcje zupy:

  • 40 g – marchew korzeń,
  • 40 g – pietruszka korzeń,
  • 30 g – por,
  • 40 g – seler korzeń,
  • 20 g – cebula,
  • 40 g – masło klarowne lub 60 g – masła extra,
  • 350 g świeżych lub mieszanych grzybów mrożonych,
  • nać pietruszki,
  • przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, tymianek świeży.

Sposób wykonania

Warzywa oczyścić i umyć. Pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle. Zalać wodą, dodać liść laurowy i przyprawy. Gotować w niskiej temperaturze.

Grzyby oczyścić, pokroić w kostkę, dodać do gotujących się warzyw. Przyprawić pieprzem, solą i tymiankiem. Na koniec posypać natką pietruszki.

Składniki na kluseczki kładzione – 4 porcje:

  • 1 jajko,
  • ¼ szklanki mąki (około 60 g),
  • sól.

Sposób wykonania kluseczek

Mąkę wymieszać z solą i jajkami tak, aby powstała gęsta masa. Jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie, można dosypać mąki. Do gotującej, osolonej wody wkładamy kluski mniejsze niż łyżka. Najlepiej robić to dwiema łyżkami – zsuwając masę z jednej łyżki drugą. Gotować do wypłynięcia.

Suflet z suszonych grzybów, z brązowymi pieczarkami i serkiem

Składniki na 2 porcje:

  • 5 g suszonych grzybów,
  • 150 g brązowych pieczarek,
  • 1 szt. mała szalotki,
  • 1 łyżka  masła,
  • 100 ml  mleka,
  • 100 g serka mascarpone,
  • jaja,
  • przyprawy: sól, czarny pieprz, 1 szczypta gałki muszkatołowej, gałązki majeranku,
  • do obtoczenia foremki: masło i bułka tarta.

Sposób przygotowania – krok I

Grzyby suszone namoczyć w dużej ilości wody na 20 minut. Dobrze odcisnąć i grubo posiekać.

Świeże grzyby posiekać na równe, małe kostki. Szalotkę drobno posiekać i zeszklić na gorącym maśle na jasny kolor na średnim ogniu.

Ustawić wyższy stopień mocy grzania. Dodać grzyby i mocno podsmażyć. Gdy puszczą sok, odparować go całkowicie. Odstawić w chłodne miejsce.

Sposób przygotowania – krok II

W misce dobrze rozmieszać mleko, mascarpone i jaja. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Majeranek drobno posiekać i dodać wraz ze schłodzonymi grzybami.

Dobrze natłuścić dwie foremki i posypać tartą bułką.

Masę grzybową wkładać do wysokości 1/2 cm od brzegu. Piec ok. 15 minut w 180 stopniach, nie otwierając drzwiczek podczas pieczenia. Przed podaniem odstawić na 10 minut.

Suflety okroić nożem wokół krawędzi foremek i ostrożnie wyłożyć.

Kremowe risotto z borowikami z dodatkiem oliwy

Składniki na 4 porcje:

  • 200 g ryżu do risotto Arborio,
  • 1 l – wywar warzywny,
  • 150 ml – wino białe,
  • 50 g – cebula biała,
  • 20 g – czosnek świeży,
  • 300 g – borowiki świeże (mogą być mrożone),
  • 100 g – ser parmezan,
  • 20 ml – oliwa z oliwek (może być smakowa),
  • 50 ml – masło klarowane lub 100 g masło extra,
  • przyprawy: pieprz czarny, sól, zioła świeże.

Sposób wykonania

Oczyszczamy grzyby: obierz korzonki i kapelusze z piachu i skórki, przetrzyj bardzo delikatnie zwilżoną ścierką. Umyte grzyby stracą smak, nasiąkną wodą.

Przygotować wcześniej bulion warzywny. Ryż do risotto podsmażamy na oliwie wraz z cebulką pokrojona w kostkę. Podlewamy białym winem po odparowaniu podlewamy wywarem, cały czas mieszając. Gdy ryż jest już miękki dodajemy parmezan i przyprawy. Na koniec podsmażamy borowiki i układamy na risotto. Dekorujemy płatkami parmezanu oraz ziołami

Smacznego!

Posłuchaj podcastu

Bądź na bieżąco z Wrocławiem!

Kliknij „obserwuj”, aby wiedzieć, co dzieje się we Wrocławiu. Najciekawsze wiadomości z www.wroclaw.pl znajdziesz w Google News!

Reklama
Powrót na portal wroclaw.pl