Najważniejsze informacje (kliknij, aby przejść)
– Na święta kupujemy za dużo i przygotowujemy za dużo – mówi prof. Danuta Figurska-Ciura z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Efekt? Mimo że w ciągu trzech świątecznych dni sporo zjemy, to w lodówce nadal jest bardzo dużo jedzenia.
Nadmiar jedzenia: po pierwsze – nie wyrzucać
Najgorszym rozwiązaniem jest wyrzucenie do śmietnika potraw nadających się do zjedzenia. Bardziej ekonomicznych (i ekologicznych) rozwiązań jest kilka:
- obdarzyć bliskich i przyjaciół pakunkami ze świątecznymi potrawami;
- przysmaki zdatne do tego zapakować i zamrozić;
- oddać nadmiar jedzenia do jadłodzielni, lodówek społecznych oraz banków żywności. We Wrocławiu działa już kilkadziesiąt takich miejsc.
Mapa jadłodzielni we Wrocławiu
ZOBACZ MAPĘ JADŁODZIELNI WE WROCŁAWIU.
Co można zostawić w jadłodzielni i lodówce społecznej?
W jadłodzielniach firmowanych przez inicjatywę Foodsharing Wrocław lub lodówce społecznej można zostawić:
- zupy (najlepiej w szczelnych pojemnikach);
- produkty oryginalnie zapakowane;
- ciasta, pieczywo (zapakowane oryginalnie);
- pieczenie.
Ważne: produkty domowe należy oznaczyć datą przygotowania oraz opisem. Warto podać skład potrawy, aby osoby z uczuleniem lub nietolerancją pokarmową nie były narażone na dolegliwości. Oraz oznaczyć, czy pozostawione danie odpowiada zasadom wege.
W lodówkach nie zostawiamy:
- surowego mięsa i zawierających je produktów;
- produktów zawierających jaja, np. świąteczna sałatka jarzynowa, domowy majonez;
- domowych budyniów, puddingów;
- jedzenia w otwartych puszkach i słoikach;
- alkoholu;
- produktów, które przekroczyły termin przydatności do spożycia.