wroclaw.pl strona główna Najświeższe wiadomości dla mieszkańców Wrocławia Dla mieszkańca - strona główna

Infolinia 71 777 7777

9°C Pogoda we Wrocławiu

Jakość powietrza: umiarkowana

Dane z godz. 05:20

wroclaw.pl strona główna

Reklama

  1. wroclaw.pl
  2. Dla mieszkańca
  3. Aktualności
  4. Co zrobić z jedzeniem po świętach? Oto jadłodzielnie

Jeśli po świętach Bożego Narodzenia pozostało nam dużo jedzenie, podpowiadamy jak go nie zmarnować. Najlepiej spakować i zamrozić albo pozostawić w jednej z wielu jadłodzielni, które funkcjonują we Wrocławiu.

Reklama

– Na święta kupujemy za dużo i przygotowujemy za dużo – mówi prof. Danuta Figurska-Ciura z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Efekt? Mimo że w ciągu trzech świątecznych dni sporo zjemy, to w lodówce nadal jest bardzo dużo jedzenia.

Nadmiar jedzenia: po pierwsze – nie wyrzucać

Najgorszym rozwiązaniem jest wyrzucenie do śmietnika potraw nadających się do zjedzenia. Bardziej ekonomicznych (i ekologicznych) rozwiązań jest kilka:

  • obdarzyć bliskich i przyjaciół pakunkami ze świątecznymi potrawami;
  • przysmaki zdatne do tego zapakować i zamrozić;
  • oddać nadmiar jedzenia do jadłodzielni, lodówek społecznych oraz banków żywności. We Wrocławiu działa już kilkadziesiąt takich miejsc.

Mapa jadłodzielni we Wrocławiu

ZOBACZ MAPĘ JADŁODZIELNI WE WROCŁAWIU.

Co można zostawić w jadłodzielni i lodówce społecznej?

W jadłodzielniach firmowanych przez inicjatywę Foodsharing Wrocław lub lodówce społecznej można zostawić:

  • zupy (najlepiej w szczelnych pojemnikach);
  • produkty oryginalnie zapakowane;
  • ciasta, pieczywo (zapakowane oryginalnie);
  • pieczenie.

Ważne: produkty domowe należy oznaczyć datą przygotowania oraz opisem. Warto podać skład potrawy, aby osoby z uczuleniem lub nietolerancją pokarmową nie były narażone na dolegliwości. Oraz oznaczyć, czy pozostawione danie odpowiada zasadom wege.

Regulamin wrocławskich jadłodzielni Foodsharing Wrocław
Regulamin wrocławskich jadłodzielni

W lodówkach nie zostawiamy:

  • surowego mięsa i zawierających je produktów;
  • produktów zawierających jaja, np. świąteczna sałatka jarzynowa, domowy majonez;
  • domowych budyniów, puddingów;
  • jedzenia w otwartych puszkach i słoikach;
  • alkoholu;
  • produktów, które przekroczyły termin przydatności do spożycia.

Źródło: materiały prasowe

Bądź na bieżąco z Wrocławiem!

Kliknij „obserwuj”, aby wiedzieć, co dzieje się we Wrocławiu. Najciekawsze wiadomości z www.wroclaw.pl znajdziesz w Google News!

Reklama