wroclaw.pl strona główna Zielony Wrocław – środowisko we Wrocławiu Zielony Wrocław - strona główna

Infolinia 71 777 7777

19°C Pogoda we Wrocławiu

Jakość powietrza: umiarkowana

Dane z godz. 11:20

wroclaw.pl strona główna

Reklama

  1. wroclaw.pl
  2. Zielony Wrocław
  3. Aktualności
  4. Co zrobić z jedzeniem, które zostało po świętach?

Święta Wielkanocne za nami. Jeśli pozostało Wam dużo jedzenia, podpowiadamy co z nim zrobić. Opcji jest sporo, a najważniejsze, to nie czekać, aż jedzenie się zepsuje i nie wyrzucać go. Niektóre potrawy można zamrozić, a resztą podzielić się z innymi. Przypominamy adresy lodówek społecznych i jadłodzielni we Wrocławiu.

Reklama

Marnowanie żywności to powszechny problem naszych czasów. Szczególnie widoczny jest w okresach świąt, w których często kupujemy i gotujemy za dużo. Jeżeli znów mamy za dużo jedzenia, to możemy poradzić sobie z tym na kilka sposobów.

Najważniejsza zasada – nie marnuj!

Zamróź lub przekaż rodzinie, przyjaciołom, sąsiadom

Przede wszystkim część świątecznych potraw możemy zamrozić i wykorzystać za jakiś czas, nie tylko w święta. Co z tymi, które się do tego nie nadają?

– Nadwyżki możemy podzielić między członków rodziny, wystarczy, że każdy zabierze coś dla siebie. Albo po prostu zapytajmy sąsiadów, czy nie mieliby ochoty na coś z naszych świątecznych potraw. Zwłaszcza ze starszymi, samotnymi osobami można w ten sposób podzielić się odrobiną świąt – podkreśla Agnieszka Maniewska, koordynatorka Foodsharing Wrocław, ruchu społecznego odpowiedzialnego m.in. za tworzenie jadłodzielni, czyli punktów wymiany żywności w stolicy Dolnego Śląska.

Świąteczne potrawy możesz zostawić w jadłodzielni

Nadwyżkowe jedzenie możemy też oddać nieznajomym, zostawiając je w przeznaczonych do tego punktach. I to o dowolnej porze w różnych częściach miasta. We Wrocławiu działa wiele jadłodzielni i lodówek społecznych, do których możemy przynieść to, co zostało nam po świętach. Ważne jednak, żeby produkty i potrawy były zdatne do spożycia, a także odpowiednio zapakowane.

Zostawić można zarówno nadwyżkowe produkty, jak i świąteczne potrawy, np. sałatki, zupy, ciasta czy pieczenie. Ważne, jednak, by w przypadku potraw dodatkowo dokładnie opisać, co to jest i kiedy zostało przyrządzone. W jadłodzielniach nie możemy zostawiać jedynie surowych jaj, surowego mięsa i alkoholu.
Monika Moc z Foodsharing Wrocław

15 wrocławskich jadłodzielni otwartych jest 24 h.

Lista jadłodzielni Foodsharing Wrocław:

Mapa jadłodzielni we Wrocławiu i w całej Polsce

Mapa jadłodzielni Foodsharing Wrocław Foodsharing Wrocław
Mapa jadłodzielni Foodsharing Wrocław

Niewykorzystane produkty przywieź do Banku Żywności

Poza tym istnieje wiele organizacji, które zajmują się ratowaniem żywności, jak choćby działający od 2003 r. Bank Żywności we Wrocławiu. Do jego siedziby przy ul. Rogowskiej 117D można przywieźć trwale zapakowane produkty, niewymagające specjalnych warunków przechowywania, jak np. kasze, ryże, makarony, konserwy czy słodycze.

Dlatego bardzo ważne jest, aby już na etapie zakupów a potem samego gotowania zobaczyć, czy nie mamy czegoś za dużo lub czy nie kończy się termin przydatności do spożycia. W takich przypadkach, po świętach, można dostarczyć do nas produkty.
Błażej Krasoń z Banku Żywności we Wrocławiu

Produkty w Banku Żywności można zostawiać od poniedziałku do piątku w godzinach 07:30-15:30. Telefon do biura: 502 343 945 lub mail: bz.wroclaw(at)bankizywnosci.pl.

Na zdjęciu Błażej Krasoń, Bank Żywności we Wrocławiu przy ul. Rogowskiej Tomasz Hołod / Redakcja www.wroclaw.pl
Na zdjęciu Błażej Krasoń, Bank Żywności we Wrocławiu przy ul. Rogowskiej

– By przekazać żywność w innych godzinach prosimy o telefon lub maila w celu indywidualnego umówienia – dodaje Krasoń.

Bądź na bieżąco z Wrocławiem!

Kliknij „obserwuj”, aby wiedzieć, co dzieje się we Wrocławiu. Najciekawsze wiadomości z www.wroclaw.pl znajdziesz w Google News!

Reklama