Najważniejsze informacje (kliknij, aby przejść)
Jadłodzielnie to punkty pomagające zagospodarować nadmiar jedzenia. Oddajemy je tylko wtedy, gdy np. ugotowaliśmy za dużo, zostało nam po świętach lub wyjeżdżamy. Jeśli częstujemy się z takich punktów, to przyczyniamy się do mniejszych ilości dobrego jedzenia w koszach.Agnieszka Maniewska z Foodsharing Wrocław
Czym różni się jadłodzielnia od lodówki społecznej?
Jadłodzielnie we Wrocławiu prowadzi Foodsharing Wrocław i chodzi przede wszystkim o niemarnowanie jedzenia. Dostarczyć może je każdy i każdy może się częstować, bo chodzi o to, żeby jedzenie nie trafiało do kosza. Natomiast lodówki społeczne mają na celu pomoc najuboższym i do nich kierowana jest ta oferta.
Idea Jadłodzielni znana nam była od dawna. Zależało nam, by także mieszkańcy naszego osiedla mieli dostęp do miejsca dzielenia się żywnością. Od kilku lat na Tarnogaju organizowany jest pchli targ, który również miał pomóc nam nie marnować. Wrósł on już w naszą społeczność i zaangażował wielu sąsiadów. Liczymy, że kolejna zerowastowa inicjatywa równie mocno się tu zakorzeni.Jessica Wolska-Myszko z rady osiedla Tarnogaj
Co to ten Foodsharing?
Foodsharing pojawił się w Polsce w 2016 roku na wzór niemieckich „fairteiler” - jako odpowiedź na rosnący problem marnowania żywności. Inicjatywa szybko przyjęła się w stolicy, by w ciągu kilku lat rozwinąć się w ponad 30 polskich miastach.
W ramach ruchu społecznego wspólnie z partnerami tworzymy punkty do wymiany nadwyżek spożywczych nazywane Jadłodzielniami. Można tutaj przynosić dobre jedzenie, którego mamy w nadmiarze, a także częstować się tym, co pozostawili inni.
Nie jest to kolejny punkt pomocowy, to miejsce budowania świadomości o tym, jak nie marnować jedzenia. Z założenia trafiają tam nadwyżki żywności od osób indywidualnych a także lokalnych sklepów, targowisk i gastro. Jedzenie które trafia do jadłodzielni to jedzenie z bliskim terminem spożycia, miękkie warzywa i owoce, wczorajsze pieczywo itd.
We Wrocławiu jest już 17 punktów powołanych wspólnie z partnerami i Foodsharing.
Jadłodzielnie to przeważnie punkty indywidualnej wymiany lokalnej, ale nadwyżkowe produkty potrafią przyjechać tu z innych części miasta. Dzieje się to za sprawą Ratowników Żywności, wolontariuszy działających przy Foodsharing Wrocław. Odbierają oni niesprzedaną żywność z targowisk, piekarni, restauracji oraz cateringów, aby nie trafiła do kosza i umieszczają ją w Jadłodzielniach. Kilkanaście osób w ciągu jednego tygodnia ratuje w sumie około pół tony żywności, a to tylko w wolnym czasie.
W ten sposób ograniczamy we Wrocławiu marnowanie żywności.
Trochę statystyk o Foodsharing Wrocław |
|