Bank Żywności we Wrocławiu został założony w 2003 r. Od początku jego misją jest przeciwdziałanie marnowaniu żywności i walka z problemami niedożywienia oraz głodu.
– Zakładaliśmy bank, łącząc dwie sprzeczności. Z jednej strony coraz więcej osób cierpi z powodu głodu, z drugiej w codziennym życiu marnujemy olbrzymie ilości jedzenia. Chcemy tę żywność ratować i przekazywać ją potrzebującym – wyjaśnia Błażej Krasoń, prezes Banku Żywności we Wrocławiu.
Wsparcie dla ponad 140 instytucji
Dziś Bank Żywności wspiera ponad 140 instytucji pomocowych i charytatywnych, w tym ponad 60 z samego Wrocławia. Dzięki partnerskim organizacjom opieką objętych jest ok. 40 tys. osób.
– Od początku naszej działalności przekazaliśmy ponad 39 tys. ton żywności – wylicza Błażej Krasoń. – Uratowane przez nas produkty trafiają do różnych instytucji – od czysto pomocowych po charytatywne, pozarządowe, religijne, samorządowe. Są to m.in. schroniska, domy samotnej matki, świetlice środowiskowe czy kuchnie charytatywne.
Na co dzień pracownicy Banku Żywności odbierają produkty z centrów logistycznych producentów, sklepów, sieci handlowych, piekarni, cukierni oraz targowisk.
Pracownicy Banku Żywności we Wrocławiu codziennie odbierają i rozwożą produkty spożywcze, fot. Tomasz Hołod /www.wroclaw.pl
– Wkraczamy, gdy kończy się termin ważności, produkt ma uszkodzone opakowanie czy złe etykiety. Wszystko, co zdyskwalifikuje go pojutrze, wpływa na to, że przyjmujemy go dzisiaj, żeby mogły z niego skorzystać osoby potrzebujące – mówi prezes Banku Żywności we Wrocławiu.
W swojej działalności bank pozyskuje również żywność w ramach zbiórek. Ponadto prowadzi zajęcia edukacyjne dot. problematyki ubóstwa oraz przyczyn i sposobów na niemarnowanie żywności. Współpracuje również z miastem w ramach kampanii Wrocław nie marnuje i akcji dla gastronomii „Nie wyrzucaj – przekaż – podziel się – pomóż – nie marnuj”.
Magazyn wrocławskiego Banku Żywności przy ul. Rogowskiej 117 D, fot. Tomasz Hołod/www.wroclaw.pl
– W ostatnim czasie świadomość niemarnowania żywności znacząco wzrosła, również dzięki zaangażowaniu miasta. Cieszą nas wspólnie realizowane projekty. Uświadamiamy mieszkańców o potrzebie świadomego kupowania i konsumowania żywności. Podkreślamy, że żywność ma swoją wartość i nie powinniśmy jej marnować – opowiada Błażej Krasoń.
Jak przekazać żywność do Banku Żywności we Wrocławiu?
Do siedziby banku przy ul. Rogowskiej 117 D można przywieźć trwale zapakowane produkty niechłodnicze, niewymagające specjalnych warunków przechowywania, jak np. kasze, ryże, makarony, konserwy, słodycze czy niezepsute owoce i warzywa. Ważne, by produkty miały oznaczoną datę ważności.
Do Banku Żywności przy ul. Rogowskiej można przywieźć nieprzeterminowane i właściwie zapakowane produkty,fot. Tomasz Hołod/www.wroclaw.pl
– Przede wszystkim współpracujemy z dostawcami, producentami czy hurtowniami, ale zostawić u nas produkty mogą także osoby fizyczne. Jeżeli żywność jest zagrożona zmarnowaniem, ma pełne walory odżywcze, przekażcie nam ją. Wy nie marnujcie, a nam pozwólcie pomagać – apeluje Krasoń.
Czytaj także: Wciąż marnujemy za dużo żywności. Jak sobie z tym radzić?
Żywność można zostawiać od poniedziałku do piątku w godzinach 7.30-15.30. Telefon do biura: 502 343 945. By ustalić współpracę z organizacją, można także napisać na adres: info[at]bankzywnosc.wroclaw.pl.
„Wrocław nie marnuje” żywności – akcja dla gastronomii
Przypominamy także o akcji „Nie wyrzucaj – przekaż – podziel się – pomóż – nie marnuj”, do której zachęcają Urząd Miejski Wrocławia we współpracy z Bankiem Żywności i Foodsharing Wrocław.
„Nie wyrzucaj – przekaż – podziel się – pomóż – nie marnuj” – akcja dla gastronomii
Czytaj także: Foodsharing Wrocław wśród 30 Kreatywnych Wrocławia
Restauracje, piekarnie, cukiernie czy kawiarnie codziennie korzystają i wytwarzają dziesiątki kilogramów żywności. Zdarza się, że część produktów i potraw nie zostaje wykorzystana. Jedzenia nie trzeba wyrzucać, można się nim podzielić.
Akcja to element miejskiej kampanii „Wrocław nie marnuje”. Więcej informacji o akcji dla gastronomii znajdziecie tutaj.