wroclaw.pl Zielony Wrocław - środowisko we Wrocławiu Zielony Wrocław logo
Pogoda we Wrocławiu temperatura powietrza wynosi 17°C
Link do portalu wroclaw.pl
Aby wyświetlić zawartość strony, zaakceptuj pliki cookie
Reklama

Pomiary niezjedzonego jedzenia w jednej z wrocławskich placówek w ramach BioCanteens

Bartosz Moch,
Jaka żywność i dlaczego marnuje się wśród wrocławskich uczniów? Wrocław prowadzi badania w tym zakresie. UMW
Jaka żywność i dlaczego marnuje się wśród wrocławskich uczniów? Wrocław prowadzi badania w tym zakresie.

Wydział Wody i Energii UMW wspólnie z Uniwersytetem Przyrodniczym (Katedrą Biogospodarki Stosowanej) oraz firmą Venturis HoReCa w ramach projektu BioCanteens przeprowadza w Zespole Szkolno-Przedszkolnym nr 21 przy ul. Kłodzkiej 40 analizy dotyczące ilości oraz struktury wyrzucanych odpadów spożywczych. Wyniki mają pomóc ograniczyć marnowanie żywności.

Reklama

W kwietniu 2022 r., przez pięć dni, zespół ważył, ile jedzenia nie zostało zjedzonego przez dzieci podczas przerwy obiadowej, ale także ile marnuje się żywności, która powstaje w kuchni podczas samego przygotowywania posiłków.

Mierzymy, żeby pokazać jaka jest skala nadprodukcji, ile jedzenia jest wyrzucane. Na bazie obserwacji tych pięciu dni przygotowujemy zalecenia na cały rok
Tomasz Szuba z firmy Venturis HoReCa

Zobacz również

Marnowanie żywności powszechnym problemem

Marnowanie jedzenia jest jednym z największych problemów ówczesnego świata. Straty żywności to w większości problem krajów rozwijających się – brak wiedzy o przechowywaniu żywności, braki w infrastrukturze powodują psucie się ogromnej ilości żywności. Każdego dnia żywność marnowana jest na każdym etapie łańcucha dostaw, zaczynając od produkcji, poprzez transport i przechowywanie a kończąc na samej konsumpcji.

Marnowanie na etapie konsumpcji dotyczy nie tylko indywidualnych gospodarstw domowych, ale także gastronomii czy placówek oświatowych, gdzie każdego dnia przygotowywane są posiłki dla kilkuset dzieci. Żeby móc podejmować właściwe decyzje dotyczące tego, co i jak robić, aby przeciwdziałać marnotrawstwu należy wiedzieć co, ile i dlaczego jest wyrzucane.

Chcemy poznać przyczyny, dla których dzieci nie jedzą posiłków. Dla części być może nie są one smaczne, pozostałe natomiast mogą nie lubić niektórych składników w daniach. Aby dowiedzieć się, jaka jest skala marnowanego jedzenia musimy jednak sprawdzić, ile w sumie go przygotowujemy. Dlatego ważymy także ilość posiłków przed wydaniem ich na talerz
dr. Jan den Boer z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu

Analiza jadłospisów, jakości jedzenia i preferencji dzieci

Oprócz pomiarów personel szkolny wraz dziećmi i rodzicami będzie brał udział w specjalnie przygotowanych ankietach, których celem jest m.in. zbadanie opinii dot. jakości przygotowywanego jedzenia, tego co dzieci lubią jeść, co jest powodem niezjadania posiłków podczas obiadu oraz czy wolą zupę czy drugie danie.

Kolejnym krokiem będzie przeprowadzenie analizy powtarzalności jadłospisów, na podstawie których personel kuchenny wraz z intendentem przygotowuje każdego dnia posiłki. Wyniki pozwolą na określenie ilości i rodzajów zup serwowanych na stołówce, rodzajów drugich dań, surówek i dodatków.

Ostatnim etapem współpracy będzie zorganizowanie i przeprowadzenie szkoleń dla intendentów i kucharzy, których szkoły uczestniczą w projekcie BioCanteens. Wyniki zostaną wykorzystane do wprowadzenia rozwiązań i wypracowania rekomendacji, dzięki którym ograniczona zostanie skala marnowania jedzenia w Zespole Szkolno-Przedszkolnym nr 21 we Wrocławiu. Zmniejszenie poziomu marnowania żywności pozytywnie wpłynie na efekty środowiskowe, społeczne oraz finansowe.

Przygotowała: Natalia Lipińska

Posłuchaj podcastu

Bądź na bieżąco z Wrocławiem!

Kliknij „obserwuj”, aby wiedzieć, co dzieje się we Wrocławiu. Najciekawsze wiadomości z www.wroclaw.pl znajdziesz w Google News!

Reklama
Zobacz więcej wiadomości portalu wroclaw.pl Więcej wiadomości portalu wroclaw.pl Wróć na portal wroclaw.pl Logo wroclaw.pl