wroclaw.pl Zielony Wrocław - środowisko we Wrocławiu Zielony Wrocław logo
Pogoda we Wrocławiu temperatura powietrza wynosi 17°C
Link do portalu wroclaw.pl
Aby wyświetlić zawartość strony, zaakceptuj pliki cookie
Reklama

Mikro dobre praktyki w szkolnych stołówkach w ramach projektu Biocanteens 2

Bartosz Moch,
Posiłki mają być smaczne, zdrowie i odpowiednio zbilansowane fot. UMW
Posiłki mają być smaczne, zdrowie i odpowiednio zbilansowane

Od czerwca 2021 r. Wrocław, jako pierwsze miasto w Polsce, uczestniczy w drugiej edycji projektu BioCanteens. Jego głównym założeniem jest wprowadzenie zdrowych i zbilansowanych posiłków w szkołach z wykorzystaniem organicznych i lokalnych produktów oraz ograniczenie marnowania jedzenia. Jakie praktyki są wprowadzane w czterech wrocławskich placówkach?

Reklama

Wspólnie z partnerami z Hiszpanii i Belgii, stolica Dolnego Śląska ma okazję wdrożyć w szkolnych stołówkach rozwiązania, które – wprowadzane od lat 90-tych we francuskim Mounte Sartoux – pozwoliły ograniczyć marnowanie żywności o 80% i serwować dzieciom ekologiczne obiady.

Czytaj także: BioCanteens 2 – zdrowe żywienie we wrocławskich szkołach

Jakość posiłków i zarządzanie kuchnią

– Mikro dobre praktyki to działania, które szkoła może wdrożyć łatwo i samodzielnie. Chodzi o to, by zapewnić jakość serwowanych posiłków oraz ułatwić zarządzanie kuchnią – podkreśla Beata Flank, kierownik projektu BioCanteens we Wrocławiu.

Proces zaczyna się już na etapie przygotowywania menu (np. uwzględniając dania o zwiększonym i lepszym wykorzystaniu roślin strączkowych lub wykorzystując sezonowość warzyw i owoców). Następnie ważne jest dostosowanie porcji jedzenia do apetytu dziecka i wykorzystywanie nadwyżki danego produktu do przygotowania innego - w celu zmniejszenia marnotrawstwa żywności.

To także praktyki związane z edukacją dzieci i zachęcanie najmłodszych do jedzenia nowych dań. Należy także pamiętać o tym, co po posiłku - odpady muszą być sortowane, a jedzenie, które dziecko pozostawiło na talerzu, powinno zostać zważone.

– Wykorzystanie tych rozwiązań przez wrocławskie szkoły pozwoli wprowadzić zrównoważone nawyki żywieniowe na stołówkach. Dzięki temu dokładniej będzie można kontrolować wydatki oraz podnosić świadomość dzieci i rodziców w zakresie zdrowego oraz zbilansowanego żywienia – dodaje Flank.

 Przykładowe dobre praktyki Mounte Sartoux Przykładowe dobre praktyki Mounte Sartoux

Wzorcowe jadłospisy i wiedza o zbilansowanej diecie

Miasto od wielu lat podnosi poziom wiedzy dzieci i rodziców, dotyczącej znaczenia zbilansowanej diety. Realizując programy, motywuje również do systematycznej aktywności fizycznej oraz zwiększa poziom wiedzy z zakresu żywienia u osób odpowiedzialnych za zbiorowe żywienie dzieci i młodzieży. Wszystkie rozwiązania są realizowane w oparciu o obowiązujące przepisy, w tym szczególnie o Rozporządzenie Ministra Zdrowia z 26 lipca 2016 r.

– Już teraz, we wrocławskich szkołach obowiązuje szereg dobrych praktyk. Ważne jest urozmaicenie posiłków i serwowanie zróżnicowanego menu, które przygotowywane jest z tygodniowym wyprzedzeniem. Przy zamawianiu produktów niezbędnych do przygotowania posiłków w szkołach, zwraca się szczególną uwagę na to, aby produkty były świeże i ekologiczne – mówi Beata Flank.

Aby pomóc placówkom we wprowadzaniu zdrowszego menu, Wydział Zdrowia i Spraw Społecznych UMW we współpracy z Uniwersytetem Medycznym przygotował wzorcowe jadłospisy dla przedszkoli i szkół wszystkich poziomów nauczania.

 BioCanteens 2 - promuje zdrową i ekologiczną żywność, ale także krótki łańcuch dostaw produktów do szkolnych stołówek. Fot. UMW BioCanteens 2 - promuje zdrową i ekologiczną żywność, ale także krótki łańcuch dostaw produktów do szkolnych stołówek. Fot. UMW

Warzywa i sałatki zamiast chipsów

Ze szkolnej i przedszkolnej mapy Wrocławia zniknęły też sklepiki ze „śmieciowym” jedzeniem, a ze stołówek zupki z proszku, przyprawy z glutaminianem sodu i inne wysoko przetworzone produkty. W ich miejscu pojawiły się warzywa, owoce, naturalne przyprawy, a w sklepikach - soki i wartościowe kanapki czy sałatki.

Od 2014 r. realizowany jest również program, w ramach którego odbywa się certyfikacja stołówek w żłobkach, przedszkolach i szkołach w zakresie zdrowego i racjonalnego żywienia. Specjalista ds. żywienia współpracuje z dyrektorami, intendentami i kucharzami w zakresie zmiany asortymentu oraz żywienia w stołówkach żłobkowych, przedszkolnych i szkolnych.

BioCanteens 2 jest realizowany w czterech miastach, fot. UMW BioCanteens 2 jest realizowany w czterech miastach, fot. UMW

Kiedy kolejne dobre praktyki dot. żywienia dzieci w szkołach?

Dobre praktyki w ramach projektu BioCanteens 2 będą wprowadzane w czterech wrocławskich szkołach w okresie od lutego do czerwca 2022 r. Są to: Szkoła Podstawowa nr 22 przy ul. Karpnickiej (ZSP nr 20), nr 32 przy ul. Kłodzkiej (ZSP nr 21), nr 34 przy ul. Gałczyńskiego (ZSP nr 6) oraz nr 46 przy ul. Ścinawskiej 21.

– Sukcesem przy ich wprowadzaniu będzie - obok realizacji obowiązków prawnych - egzekwowanie ich przez personel kuchenny, intendentów i szkoły, które odgrywają najważniejszą rolę w edukacji i żywieniu dzieci – kończy kierownik projektu BioCanteens we Wrocławiu.

 Logotyp Biocanteens

Posłuchaj podcastu

Bądź na bieżąco z Wrocławiem!

Kliknij „obserwuj”, aby wiedzieć, co dzieje się we Wrocławiu. Najciekawsze wiadomości z www.wroclaw.pl znajdziesz w Google News!

Reklama
Zobacz więcej wiadomości portalu wroclaw.pl Więcej wiadomości portalu wroclaw.pl Wróć na portal wroclaw.pl Logo wroclaw.pl