wroclaw.pl Zielony Wrocław - środowisko we Wrocławiu Zielony Wrocław logo
Pogoda we Wrocławiu temperatura powietrza wynosi 27°C
Link do portalu wroclaw.pl
Aby wyświetlić zawartość strony, zaakceptuj pliki cookie
Reklama

Ile jedzenia trafia do kosza? Sprawdzili to uczniowie czterech wrocławskich szkół

Ewa Waplak,
Warsztaty edukacyjne projektu BioCanteens2 we wrocławskich szkołach materiały organizatorów
Warsztaty edukacyjne projektu BioCanteens2 we wrocławskich szkołach

Jak segregować odpady, ile ważny niezjedzone jedzenie, ograniczyć jego marnowanie i dlaczego jest to tak ważne dla środowiska naturalnego? Tego uczyli się uczniowie na warsztatach w ramach projektu BioCanteens2.

Reklama

Pod koniec marca w czterech wrocławskich szkołach, które biorą udział w projekcie BioCanteens2, około 400 dzieci z klas I-III oraz V-VII wzięło udział w dwudniowych warsztatach edukacyjnych połączonych z ważeniem niezjedzonego jedzenia na stołówkach szkolnych.

Co to jest BioCanteens2

To międzynarodowy projekt, którego głównym celem jest ograniczenie marnowania żywności oraz promowanie zdrowego i zrównoważonego jedzenia. Wrocław realizuje go od czerwca 2021 r. Liderem projektu jest Francja.

Obecnie są nim objęte cztery wrocławskie placówki:

W lutym br. cztery szkoły z projektu wprowadziły swoje pierwsze dobre praktyki. Uczniowie mieli możliwość wyboru poszczególnych składników dania, organizowano np. dzień śródziemnomorski, dzień włoski, czy przygotowywano posiłki z większym wykorzystaniem roślin strączkowych.

Takie zmiany wpłynęły na jakość przygotowywanych posiłków, ale także były bardziej atrakcyjne dla dzieci.

W marcu, dzięki współpracy z firmami Eneris oraz Chemeko-System oraz Ekosystemem, dzieci brały udział w warsztatach, na których uczyły się jak właściwie segregować i do jakich pojemników należy wrzucać poszczególne odpady oraz jak ograniczyć marnowanie jedzenia i dlaczego jest to tak ważne dla środowiska naturalnego.

Drugim ważnym tematem poruszanym podczas warsztatów było marnowanie jedzenia. Edukatorzy starali się przekonać i nauczyć dzieci, że nawet najprostsze, codzienne nawyki zakupowe mogą pozytywnie przyczynić się do ograniczenia marnowania jedzenia zarówno w domu jak i w szkole.

Od teorii do praktyki, czyli 20 kg jedzenia do kosza

Po prelekcjach dzieci miały szansę samodzielnie sprawdzić, ile jedzenia trafia na śmietnik.

Na stołówkach czekała na nie waga z pojemnikiem, do którego wrzucały to, czego nie zjadły podczas przerwy obiadowej. Łącznie we wszystkich czterech szkołach do kosza trafiło ok. 20 kg jedzenia.

Dlatego uczestnicy projektu chcą wypracować rekomendacji i wdrożeniu takich rozwiązań, które w znaczący sposób przyczynią się do ograniczenia marnowania jedzenia we wrocławskich placówkach oświatowych. To nie tylko ulga dla środowiska, ale i dla kieszeni.

Plany programu BioCanteens#2 na kwiecień

W kwietniu rozpoczną się pomiary wyrzucanych odpadów spożywczych w kuchni szkolnej w Zespole Szkolno-Przedszkolnym Nr 21 przy ul. Kłodzkiej 40 we Wrocławiu oraz, we współpracy z Uniwersytetem Przyrodniczym, szkolenia dla intendentów i kucharzy.

Główne działania w ramach BioCanteens 2

Posłuchaj podcastu

Bądź na bieżąco z Wrocławiem!

Kliknij „obserwuj”, aby wiedzieć, co dzieje się we Wrocławiu. Najciekawsze wiadomości z www.wroclaw.pl znajdziesz w Google News!

Reklama
Zobacz więcej wiadomości portalu wroclaw.pl Więcej wiadomości portalu wroclaw.pl Wróć na portal wroclaw.pl Logo wroclaw.pl