Link do strony www.wroclaw.pl

    Wciąż marnujemy za dużo żywności. Jak sobie z tym radzić?

    Marnowanie żywności to powszechny problem naszych czasów. Dane z 2020 r. pokazują, że Polacy wyrzucają średnio 4,8 mln ton żywności rocznie. Jakie są tego przyczyny i jak możemy sobie z tym poradzić we Wrocławiu?

    Przedstawiciele Foodsharing Wrocław zachęcają do dzielenia się jedzeniem w jadłodzielniach Fot. Tomasz Hołod / Redakcja www.wroclaw.pl
    Przedstawiciele Foodsharing Wrocław zachęcają do dzielenia się jedzeniem w jadłodzielniach

    Bardzo często żywność trafia do kosza nie dlatego, że jest niezdatna do spożycia, a ponieważ nie odpowiada nam jej wygląd lub mamy za duży wybór produktów i kupujemy coś, co jest nam niepotrzebne.

    – Z jednej strony w dzisiejszych czasach kupujemy za dużo żywności „na wszelki wypadek”, z drugiej nikt nie wybierze rzodkiewek ze zwiędłymi liśćmi albo mleka lub soku w lekko wgniecionym kartonie, ponieważ obok znajdzie produkt nienaruszony. A przecież zarówno ta rzodkiewka, jak i mleko nic nie tracą ze swoich właściwości i są dobrym jedzeniem. Pamiętajmy też, że informacja na produkcie „najlepiej spożyć przed” nie oznacza, że chwilę po tej dacie jest on już niezdatny do spożycia – wyjaśnia Agnieszka Maniewska, koordynatorka Foodsharing Wrocław, ruchu społecznego, odpowiedzialnego m.in. za tworzenie jadłodzielni, czyli punktów wymiany żywności w stolicy Dolnego Śląska.

    Nadwyżkowe jedzenie możemy zostawić w jadłodzielni Regulamin podpowie nam, jakie produkty możemy zostawić w jadłodzielni, fot. UMW

    Zmienić postrzeganie jedzenia

    Zdaniem przedstawicieli Foodsharing Wrocław potrzebujemy przede wszystkim zmian w sposobie postrzegania żywności.

    – Musimy przypomnieć sobie, że wyrzucanie żywności nie tylko negatywnie wpływa na środowisko, jest nieuzasadnione z ekonomicznego punktu widzenia, ale przede wszystkim jest nieetyczne. To jak produkowanie samochodów, którymi nikt nigdy nie pojedzie. A przecież mówimy o żywności – produkcie, który jest jednym z podstawowych potrzeb człowieka – dodaje Maniewska.

    Co zrobić, żeby nie marnować?

    Przede wszystkim, róbmy bardziej przemyślane zakupy. Jeżeli jednak kupiliśmy za dużo jedzenia, zawsze możemy je oddać.

    Nadwyżkowe jedzenie możemy zostawić w jadłodzielni Nadwyżkowe jedzenie można zostawić w jadłodzielniach na terenie miasta, fot. Tomasz Hołod / Redakcja www.wroclaw.pl

    W mieście działa wiele lodówek społecznych czy tzw. jadłodzielni, do których wrocławianie mogą przynieść nadprogramowe produkty. Dzięki temu zmiast wyrzucić, ktoś inny je wykorzysta. Poza tym istnieje wiele organizacji, które zajmują się ratowaniem żywności, jak choćby Bank Żywności we Wrocławiu.

    Czytaj także: Jadłodzielnie i lodówki społeczne we Wrocławiu

    „Wrocław nie marnuje” żywności – akcja dla gastronomii

    Przypominamy także o akcji „Nie wyrzucaj – przekaż – podziel się – pomóż – nie marnuj”, do której zachęcają Urząd Miejski Wrocławia we współpracy z Bankiem Żywności i Foodsharing Wrocław.

    Akcja „Nie wyrzucaj – przekaż – podziel się – pomóż – nie marnuj” - dla gastronomiiAkcja „Nie wyrzucaj – przekaż – podziel się – pomóż – nie marnuj” dla gastronomii we Wrocławiu

    Restauracje, piekarnie, cukiernie czy kawiarnie codziennie korzystają i wytwarzają dziesiątki kilogramów żywności. Zdarza się, że część produktów i potraw nie zostaje wykorzystana. Jedzenia nie trzeba wyrzucać, można się nim podzielić.

    Akcja to element miejskiej kampanii „Wrocław nie marnuje”. Więcej informacji o akcji dla gastronomii znajdziecie tutaj.

    Przejdź do funpage Zielony Wrocław na stronie Facebook