wroclaw.pl strona główna Zielony Wrocław – środowisko we Wrocławiu Zielony Wrocław - strona główna

Infolinia 71 777 7777

1°C Pogoda we Wrocławiu
Ikona powietrza

Jakość powietrza: umiarkowana

Dane z godz. 07:00

wroclaw.pl strona główna
Reklama
  1. wroclaw.pl
  2. Zielony Wrocław
  3. Aktualności
  4. „Niejadki, strączki i inne bolączki…” - podsumowanie projektu BioCanteens 2. Pobierz książkę PDF ze zdrowymi przepisami

„Niejadki, strączki i inne bolączki…” - podsumowanie projektu BioCanteens 2. Pobierz książkę PDF ze zdrowymi przepisami

Bartosz Moch,

Na zdjęciu przykład zdrowego posiłku serwowanego w stołówce we wrocławskiej szkole podstawowej UMW
Na zdjęciu przykład zdrowego posiłku serwowanego w stołówce we wrocławskiej szkole podstawowej

Wprowadzenie zdrowych i zbilansowanych posiłków w szkołach z wykorzystaniem organicznych i lokalnych produktów oraz ograniczenie marnowania jedzenia - to najważniejsze cele kończącego się już projektu BioCanteens 2 we Wrocławiu. Jednym z efektów projektu jest powstanie książki z propozycjami zdrowych i zbilansowanych przepisów dla dzieci. Pobierz PDF!

Reklama

Dobre praktyki w czterech wrocławskich placówkach

W ciągu osiemnastu miesięcy miasto wraz z dyrektorami, intendentami i personelem kuchennym z czterech wrocławskich szkół (Szkoła Podstawowa nr 22 przy ul. Karpnickiej (ZSP nr 20), nr 32 przy ul. Kłodzkiej (ZSP nr 21), nr 34 przy ul. Gałczyńskiego (ZSP nr 6) oraz nr 46 przy ul. Ścinawskiej 21 – przyp. red.) wypracowało i wdrożyło dobre praktyki w przygotowywaniu i serwowaniu dań na stołówkach, aby były one jeszcze bardziej smaczne i zdrowe.

Projekt Biocanteens 2 - dobre praktyki w szkołach, m.in.:

  • możliwość samodzielnego wyboru przez dzieci poszczególnych składników dania np. kaszy, ziemniaków,
  • wydawanie zupy, która pozostaje w nadmiarze,
  • zastępowanie mięsa posiłkami strączkowymi,
  • wprowadzenie okresowo w menu dań alternatywnych: np. dzień śródziemnomorski, tydzień chiński.

Segregacja odpadów, ograniczenie marnowania żywności i warsztaty dla dzieci

W projekcie Biocanteens szczególną uwagę poświęciliśmy na edukację dzieci w zakresie zdrowego żywienia i niemarnowania. Przeprowadziliśmy zajęcia, podczas których dzieci uczyły się, jak właściwie segregować odpady, do jakich pojemników je wrzucać oraz jak ograniczyć marnowanie jedzenia i dlaczego jest to tak ważne dla środowiska naturalnego
Małgorzata Brykarz, dyrektor Wydziału Klimatu i Energii UMW

Drugim bardzo ważnym tematem poruszanym podczas warsztatów było marnowanie przez dzieci i dorosłych jedzenia, podczas których edukatorzy starali się  przekonać  i nauczyć, że nawet najprostsze, codzienne nawyki zakupowe mogą pozytywnie przyczynić się do ograniczenia marnowania jedzenia zarówno w domu, jak i w szkole.

– Zorganizowaliśmy również 40 godzin warsztatów dla dzieci i młodzieży z zakresu gotowania i niemarnowania jedzenia, a dla personelu kuchennego i intendentów prelekcje oraz szkolenie w temacie racjonalnego żywienia – podkreśla Natalia Lipińska z Wydziału Klimatu i Energii UMW.

Ogrody warzywno-ziołowe i rekomendacje dla szkolnych stołówek

W jednej ze szkół powstały ogrody warzywno-ziołowe, gdzie dzieci wspólnie z nauczycielami sadzili zioła i warzywa. Wyhodowane produkty będą wykorzystywane w przyszłości do serwowania smacznych napojów przygotowywanych z użyciem wrocławskiej kranówki.

Wspólnie z Wydziałem Zdrowia wypracowano także rekomendacje dla szkół, dzięki czemu możliwe będzie ograniczenie ilości marnowanego jedzenia na szkolnych stołówkach.

Zdrowe i zbilansowane posiłki dla dzieci – pobierz książkę PDF

Podsumowaniem projektu jest przygotowanie i opracowanie we współpracy z dietetykiem i technologiem żywności Grażyną Karczewską książki z przepisami na zdrowe i zbilansowane posiłki dla dzieci w wieku szkolnym pn. „Niejadki, strączki i inne bolączki - o żywieniu dzieci w wieku szkolnym”, z której będą mogli korzystać zarówno wrocławscy intendenci podczas przygotowywania szkolnych jadłospisów, jak i rodzice, którzy na co dzień borykają się z problemem niejadka w domu.

Przepisy zostały ułożone i dobrane w taki sposób, aby realizowały normy na potrzebne dla organizmu składniki odżywcze oraz wykorzystywały łatwo dostępny lokalny i sezonowy asortyment produktów spożywczych, w tym polskich warzyw i owoców.

Posłuchaj podcastu

Bądź na bieżąco z Wrocławiem!

Kliknij „obserwuj”, aby wiedzieć, co dzieje się we Wrocławiu. Najciekawsze wiadomości z www.wroclaw.pl znajdziesz w Google News!

Reklama
Powrót na portal wroclaw.pl Wróć na portal wroclaw.pl