Najważniejsze informacje (kliknij, aby przejść)
Wrocław ma coś więcej niż zabytki
Jak twierdzi prezydent Jacek Sutryk, w przedsięwzięciu tym chodzi o budowanie pozycji Wrocławia jako miasta, które oferuje nie tylko piękne zabytki i atrakcje turystyczne, ale także jako miejsca, gdzie można zjeść niebanalnie, smacznie oraz w oparciu o charakterystyczne produkty regionalne.
Nasi szefowie kuchni coraz odważniej sięgają po lokalne marki, które przez blisko osiemdziesiąt lat od wymiany ludności na Dolnym Śląsku zdążyły się już nieźle wykształcić. Szukają jednak inspiracji również w starszych przepisach i wydobywają zapomniane smaki. Wrocław i region pod względem kulinarnym mają naprawdę wiele do zaoferowania.Jacek Sutryk, prezydent Wrocławia
Tylko dla profesjonalistów
W konkursie mogą wziąć udział profesjonalni szefowie kuchni, pracujący zawodowo w restauracjach oraz hotelach na terenie Wrocławia. Rywalizacja będzie polegała na przygotowaniu jednego dania głównego na bazie co najmniej jednego produktu regionalnego m.in. szparagów, sera, kiszonki, pstrąga kłodzkiego, miodu, ślimaków czy dolnośląskiego wina.
Wszystkie wybrane składniki muszą obowiązkowo zostać wkomponowane w potrawę. Natomiast nie mogą występować jedynie jako element dekoracyjny. Dodatkowo punktowane będzie zastosowanie więcej niż jednego produktu regionalnego.
Kulinarne Grand Prix Wrocławia. Zgłoszenia do 6 września 2024 r.
Zgłoszenie powinno zawierać nie tylko opis dania, ale również sposób jego przygotowania. Konieczne są również zdjęcia gotowej potrawy. Na podstawie nadesłanych formularzy zgłoszeniowych jury najpóźniej 23 września br. wybierze trzy najlepsze propozycje. Następnie ich autorzy będą przygotowywali w swoich macierzystych restauracjach pięć porcji zgłoszonego dania, z przystawką, deserem oraz odpowiednio dobranym alkoholem.
Ocenie podlegać będą: jakość i walory smakowe dania konkursowego, kompozycja menu degustacyjnego oraz sposób i styl podania dań, a także obsługa. Uczestnicy muszą też przestrzegać zrównoważonych i etycznych praktyk kulinarnych obejmujących redukcję odpadów, odpowiednie pozyskiwanie składników i humanitarne traktowanie produktów zwierzęcych.
Degustacje z udziałem jury odbędą się 8 października. Tego dnia ogłoszony zostanie również werdykt.
Renomowane jury
W skład konkursowego jury wchodzą renomowani eksperci kulinarni. Przewodniczącym jury został Maciej Dobrzyniecki - Prezydent Akademii Gastronomicznej w Polsce i Wiceprezydent Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej w Paryżu.
Najlepsze wrocławskie dania oceniać będą również Jonas Langerström - szef kuchni i właściciel restauracji z gwiazdką Michelin, a także Adam Pawłowski - międzynarodowy sommelier oraz autor książek kulinarnych. W jury zasiądą także przedstawiciele miasta oraz Wrocławskiej Organizacji Turystycznej.
Do wygrania staż w restauracji z gwiazdkami Michelin
Zwycięzca konkursu otrzyma w nagrodę dwutygodniowy staż w restauracji Etoille w Sztokholmie, wyróżnionej jedną czerwoną gwiazdką przewodnika Michelin i jedną zieloną gwiazdką Michelin. Jej fundatorem jest Gmina Wrocław. Laureat pierwszego miejsca otrzyma też tytuł „Mistrza Kulinarnego Grand Prix Wrocławia 2024”. Natomiast zdobywcy drugiego i trzeciego miejsca uzyskają tytuły „Wicemistrza Kulinarnego Grand Prix Wrocławia 2024” oraz nagrody pieniężne - odpowiednio 4 i 3 tys. złotych netto, które ufundowała Wrocławska Organizacja Turystyczna - partner konkursu.
Uroczyste wręczenie nagród przez prezydenta Wrocławia i szefa Akademii Gastronomicznej w Polsce odbędzie się 8 października br. w Starym Ratuszu.