We wtorek 28 kwietnia podczas uroczystego spotkania w sukiennicach przedstawiciele Urzędu Miejskiego wręczyli najlepszym placówkom certyfikaty zdrowego i racjonalnego żywienia. Łącznie otrzymało je 26 szkół i przedszkoli. Najwięcej certyfikatów, bo aż 23 przyznano dla stołówek, resztę dla sklepików.
To efekt pilotażowego programu „Smacznie, zdrowo, wartościowo”, który w styczniu 2014 roku zaczął realizować miejski Wydział Zdrowia i Spraw Społecznych we współpracy z Wrocławskim Centrum Rozwoju Społecznego. W ramach tego projektu jednostki oświatowe mogą bezpłatnie korzystać ze wsparcia specjalisty ds. żywienia.
Zmieniają jadłospis i ajentów
W ramach programu w 21 przedszkolach i 29 szkołach zatrudniony przez magistrat specjalista ds. żywienia pomaga zmieniać asortyment w sklepikach szkolnych oraz żywienie w stołówkach przedszkolnych i szkolnych zgodnie z zasadami zdrowego i racjonalnego żywienia. Placówki, którym uda się wprowadzić wszystkie zmiany zalecane przez specjalistę ds. żywienia otrzymują certyfikat zdrowego i racjonalnego żywienia. Zmiany polegały nie tylko na zmianie jadłospisu czy asortymentu w sklepikach szkolnych, ale pociągały często zmianę ajenta lub cateringu.
- Doskonałym przykładem udanych zmian jest stołówka w Szkole Podstawowej nr 98 i sklepik w Gimnazjum nr 2 na Psim Polu, które stały się ulubionymi miejscami uczniów i nauczycieli. Poza tym ajenci włączyli się w życie szkoły proponując np. warsztaty kulinarne dla uczniów i nauczycieli – opowiada Magdalena Słonecka-Kołpa z Wydziału Zdrowia i Spraw Społecznych. Przedstawiciele urzędu podkreślali, że są pod wrażeniem pomysłowości wyróżnionych placówek.
W grudniu zostały wręczone pierwsze certyfikaty dla 8 stołówek przedszkolnych, 5 stołówek szkolnych i 2 dla sklepików szkolnych.
Miasto stawia na zdrowie
Wprowadzenie zdrowego żywienia w placówkach edukacyjnych to jeden z ważniejszych priorytetów miasta na najbliższe lata. Działania związane ze zdrowym żywieniem w placówkach zostały zainicjowane w 2010, m.in. poprzez realizację programu „Smak zdrowia” przez Wydział Zdrowia Urzędu Miejskiego we współpracy z Wydziałem Edukacji. W następnych latach doszły kolejne programy, m.in. „Uczeń w formie”, czy „Nasze marzenie – zdrowe jedzenie”. Aby zwiększyć skuteczność działań programy łączono z badaniami przesiewowymi uczniów, konsultacjami lekarza, dietetyka, psychologa i rehabilitanta dla dzieci z nadwagą i otyłością.
W ramach wprowadzanych zmian dyrektorzy szkół zaczęli wyposażać kuchnie w piece konwekcyjno-parowe. Na razie 21 placówek ma takie piece. Dzięki temu gotowanie, blanszowanie, pieczenie, smażenie i grillowanie stało się łatwe i przede wszystkim zdrowe, gdyż ogranicza zużycie tłuszczu o 90 proc. Z informacji dyrektorów jednostek posiadających tego typu urządzenie, dzieci chętniej spożywają przygotowane w nim potrawy, niż te wykonane w obróbce tradycyjnej. Dlatego też Urząd Miejski sukcesywnie będzie wyposażał pozostałe placówki w piece konwekcyjno-parowe.
W przeciągu 4 lat w programach miejskich poświęconych zdrowemu żywieniu uczestniczyło ponad 57 300 uczniów oraz około 2 tys. nauczycieli.